DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Taj Mahal, regina alba

Taj Mahal2 Taj Mahal1

Taj Mahal din Agra, India, este una din cele sapte minuni ale lumii, o constructie magnifica, care impresiuneaza prin arhitectura si poveste. Taj Mahal este, in primul rand, o poveste: un suflet care este umplut cu dragoste, pierdere, remuscari si dragostea din nou. O poveste despre cat de profund un barbat si-a iubit sotia si, chiar dupa ce ea a ramas doar o amintire, el a facut ca aceasta amintire sa nu dispara. O plimbare prin gradinile din acest peisaj magic te metamorfozeaza intr-un hot, care parca incearca sa fure ceva dintr-o poveste, care este si nu este, parca e clara si parca se evapora. El si ea se ascund in versurile imposibil de descifrat pentru un visator care a spart timpul, doar fiindca s-a inventat avionul. Multi se adopostesc la umbra zidurilor ridicate doar pentru ea, vorbesc toate limbile pamantului si par doar acceptati printre coloane si pereti. Cupluri de indragostiti se saruta cu patima, parca vor ceva din energia iubirii dintre ziduri.  Dar aici nu mai e nimic de dat sau furat, povestea a fost epuizata de un om. Acest om a fost  imparatul Shah Jahan, indragostit de Mumtaz Mahal, sotia lui. Ea era o printesa persana musulmana si el, fiul imparatului Mughal si nepotul lui Akbar cel mare. S-au intalnit pentru prima data cand el avea 14 ani, iar cinci ani mai tarziu, in anul 1612, s-au casatorit.  Mumtaz Mahal, un companion inseparabil de Shah Jahan, a murit in 1631, in timp ce dadea nastere celui de-al 14 copil a lor.  Cifrele descriu parca o secunda, un cifru spre eternitatea ce avea sa urmeze. In general, se crede ca ea a fost o sotie frumoasa si devotata, care a facut o multime de copii cu sotul ei si multi se intreaba cum de iubirea lor a ramas atat de puternica chiar si peste ani. Ceea ce se stie mai putin este ca imparateasa nu era deloc una dintre acele femei frumoase si decorative, pentru a carui frumusete ochii regelui s-au inchis lumii. Istoricii indieni vorbesc mai mult despre o alta latura a ei, care nu este bine-cunoscuta , si anume ea iubea sahul, a fost o sahista foarte buna, mult mai buna decat Shah Jahan, si ca a fost ambitioasa si nemiloasa. Ea juca sah cu piesele albe, el cu cele negre si uneori partidele de sah durau zile. Asta explica de ce regele a facut Taj Mahalul ei alb si, daca nu s-ar fi stins din viata, urma sa inceapa un Taj Mahal negru din marmura, in oglinda, tocmai pentru ca numele lor sa ramana legat de ceva ce amandoi iubeau, partidele de sah.

Taj Mahal3

“Istoricii sunt de acord ca imparatesele din perioada Mughal exercitau o autoritate politica semnificativa. Mumtaz detinea o puterea politica considerabila si influenta. Exista o multime de documente istorice, care confirma implicarea ei in domeniul administrativ si dispozitiile guvernului”, spune profesorul Farhat Hasan de la Universitatea din Delhi. Secolul al XVII-lea la curte era plin de intrigi politice, iar lupta pentru putere politica a fost adesea urata si sangeroasa. Conform documentelor existente se stie ca in momentul deschiderii rivalitatatii pentru tronul imperial intre Shah Jahan si fratele sau, Printul Pervez, imparateasa joaca un rol crucial in victoria sotului ei, prin otravirea rivalului sau. Ea ramane in istoria Indiei ca un ganditor politic vizionar, un strateg viclean si intrigant si abia apoi ca femeia superba a lui Shah Jahan. Shah Jahan era membru al masonerie arabei si era unul din imparatii luminati ai Indiei. Dragostea dintre ei era una intretinuta de doua minti ascutite, care s-au completat una pe alta. Un amalgam de tandrete si cruzime pe care Shah Jahan l-a materializat intr-un monument magnific in memoria sotiei sale iubite, ca tribut, pe care il stim astazi ca Taj Mahal. Constructia Taj Mahalului a inceput in anul 1631 si a durat aproximativ 22 de ani. Acest simbol al iubirii, a fost construit cu ajutorul a 22.000 de muncitori si 1.000 de elefanti. Monumentul a fost construit in intregime din marmura alba, care a fost adusa din toata India si Asia Centrala. Dupa ce a cheltuit aproximativ 32 de milioane de rupii, Taj Mahal, in cele din urma a fost finalizat in anul 1653. Taj Mahal a fost proiectat de Ustad Ahmad Lahauri. Gresia rosie a fost adusa din Fatehpur Sikri, jasper din Punjab, jad si cristal din China, turcoaz din Tibet, safir din Sri Lanka, diamante din Panna. 28 tone de fel de fel de pietre rare, semipretioase si  pretioase au fost folosite pentru mozaicul de la Taj Mahal.

Caligraful Taj Mahalului a fost Khan Shirazi, numele sau apare la sfarsitul unei inscriptii pe una din porti. Poetul Ghiyasuddin a proiectat versetele de pe piatra funerara, in timp ce Ismail Khan Afridi din Turcia a fost arhitectul domului. Muhammad Hanif a fost superintendentul mason.

Taj Mahal5

Curtea exterioara a Taj Mahalului, cunoscuta sub numele de Jilo Khana, a fost folosita anterior ca un bazar sau caravansarai, un loc de meditatie in zilele toride indiene. La sud-est si sud-vest sunt mormintele Sirhindi Begum si Satiunnisa Khanum.Unii cred ca Taj se vede cel mai bine intr-o noapte cu luna plina, altora li se pare eteric in zori, in timp ce unii insista ca este superb la apusul soarelui.Oricum jocul de lumina si umbra fac din Taj Mahal ceea ce imparateasa si-a dorit, un monument neamaivazut. O piesa de sah alba, ramasa singura pe tabla, ca semn al victoriei totale a timpului.

Taj Mahal7 Taj Mahal6 Taj Mahal10Taj Mahal

Taj Mahal9 Taj Mahal8

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.