DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Sankt Petersburg, Venetia nordului

St.Peterburg1rusiaSt.Petersburg3St.Petersburg12 St.Petersburg13

Probabil cand te gandesti la Sankt Petersburg, te gandesti la un oras communist, auster si tern. Ei bine acest oras este, probabil,unul din cele mai frumoase orase din lume cu arhitectura inspirata din cea a tarilor de jos, in special cea a Suediei. Oras al palatelor si muzeelor, cu bulevarde largi si numeroase canale,unul fiind Moika, oras al celor 8 poduri mobile, care leaga nordul de sud si care sunt folosite adesea ca pretext de sotii infideli pentru noptile cand lipsesc de acasa ( podurile sunt ridicate in fiecare noapte intre ora 12 si 5 dimineata, neexistand nicio alta posibilitate de a traversa Neva), Sankt Petersburg este inzestrat cu o multitudine de comori arhitecturale si artistice.

Pe langa bine cunoscutele atractii precum Muzeul Ermitaj, Catedrala Sf. Isaac si Teatrul Mariinsky, orasul are zeci de obiective turistice mai putin cunoscute, dar la fel de fascinante care evidentiaza atat extravaganta din trecutul politic si imperial al Sankt Petersburg-ului, cat si geniul misterios si tragic care a atins atat de multi scriitorii si mari artisti ai orasului. Construit in urma 300 de ani de catre Tarul Petru cel Mare, cu intentia de a rivaliza frumusetea si bogatia Parisului si Venetiei, St. Petersburg, considerat “fereastra catre Vest” a Rusiei, este privit si astazi ca unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii si considerat pe buna dreptate centrul cultural al Rusiei, adapostind peste 100 teatre, peste 200 de muzee si gazduind pe tot parcursul anului festivaluri internationale, competitii si expozitii.

Pozitia geografica speciala, chiar sub Cercul Polar, la aceeasi latitudine ca si Helsinki, Stockholm sau Oslo (60 grade latitudine nordica), ofera orasului celebrele Nopti Albe. Practic intunericul nu se lasa peste oras niciodata in mai, iunie si iulie.Desi fenomenul Noptilor Albe nu este unic in Sankt Petersburg, nicaieri in lume nu s-a nascut atata poezie, admiratie si literatura legata de acestea ca aici. Ce poate fi mai romantic decat o plimbare pe canalele Nevei si pe bulevardul Moika pe lumina desi este trecut de miezul noptii? Atmosfera plina de viata si romantism din timpul verii dovedeste ca “Beliye Nochi” sunt un dar al soarelui care nu coboara niciodata sub linia orizontului in aceasta perioada.

St.Peterburg10 St.Petersburg15 St.Petersburg16 St.Petersburg14St.Petersburg5St.Petersburg17St.Petersburg2s

St.Petersburg1St.Petersburg7St.Petersburg4s1

Sursa: Arhiva Personala;http://www.sntpeters.com/s3

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.