DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Schitul Vovidenia din Poiana Linistii, judetul Neamt – o anticamera la Rai

vovidenia1Cum am ajuns la Schitul Vovidenia in Poiana Linistii

L-am intalnit, prima oara, pe parintele Mihail in Bucuresti. Venise cu treaba la Patriarhie si nu stia cum sa plece mai repede inapoi acasa. Sper sa nu se supere ca dezvalui parte din conversatie, dar imi pare relevanta pentru acest articol si inofensiva pentru domnia sa. “Nu ma pot odihni in Bucuresti, nu stiu cum de traiti aici. E atata zgomot, atata poluare incat ma cuprinde anxietatea de cate ori sunt nevoit sa raman peste noapte. De fiecare data, abia astept sa ajung acasa, in Poiana Linistii”, spunea. Pentru ca parintele e o fire energica, bonoma, vesela,un om  updatat la tot ce inseamna viata moderna – telefon mobil, internet, comunicare online,  m-a mirat un pic faptul ca ii e greu sa se adapteze tumultului, galagiei si ritmului sacadat in care curge viata din capitala. Si m-am intrebat cum o fi sa traiesti intr-o Poiana a Linistii. Mai ales ca suna atat de frumos aceasta denumire – Poiana Linistii -, te duce cu gandul la un fel de anticamera la Rai.

vovidenia4

La jumatate de an de la aceasta intalnire, aveam sa ma conving ca parintele Mihail, egumenul Schitului Vovidenia din Neamt, era perfect indreptatit sa se desprinda greu de acasa. In drum spre Manastirea Neamt, un drum o ia la stanga, urcand agale o costisa lina. Dupa cateva sute de metri, linistea deplina e inviorata de cantari bisericesti care se aud in surdina. Nu stiu daca se aud in fiecare zi, noi am nimerit acolo, ce-i drept, la moment de sarbatoare, a doua zi de Pasti. Verdele proaspat al poienii care ti se deschide in fata ochilor e maiestuos contrastat de turlele albe ale bisericii. Cateva casute taranesti puncteaza decorul idilic. In dreapta, se afla o alta casa, mai pricopsita, despre care am aflat ca fusese construita de Mitropolitul Visarion Puiu drept casa arhiereasca, dar a ajuns sa fie folosita drept resedinta de vacanta de scriitorul Mihail Sadoveanu. Bine situat in ierarhia politica la vremea sa, acuzat de unii ca ar fi facut compromisuri pentru pozitia sa sociala si pentru bani,  Sadoveanu a fost, totusi, in afara de un mare scriitor, si unul dintre protectorii Schitului, dar si a altor asezaminte bisericesti din Moldova. Si, daca a avut pacate, si le-a spalat astfel, crede parintele Mihail, o adevarata enciclopedie in materie de Sadoveanu, viata monahala, muzica, arta si multe altele. Daca il prindeti intr-o zi buna, v-ar putea chiar si canta la pianul scriitorului din fosta resedinta devenita acum muzeu. Si, credeti-ma, canta frumos, iar pianul nu e orice fel de pian, ci unul de foarte inalta calitate. Revenind, la luminile si umbrele lui Sadoveanu, poate e si meritul lui ca in vremea comunistilor candela de deasupra altarului de la Vovidenia nu s-a stins niciodata. Si, cu siguranta, e meritul lui ca avea gusturi bune – 10 minute petrecute pe veranda casei de la Vovidenia iti incarca sufletul cu pace, tihna si frumusete.

vovidenia3vovidenia5vovidenia6vovidenia7vovidenia12

Biroul lui Mihail Sadoveanu. In camera se gasesc multe dintre obiectele personale ale scriitorului.
Biroul lui Mihail Sadoveanu. In camera se gasesc multe dintre obiectele personale ale scriitorului.
Parintele Mihail canta foarte frumos la pian.
Parintele Mihail canta foarte frumos la pian.

O vizita la Schitul Vovidenia te apropie de Dumnezeu, de origini, de esential, te vindeca de griji, te alina si te inspira. Acesta ar trebui sa fie si rolul unui asemenea asezamant, de pansament pentru spiritul omului agitat care se iroseste uneori in prea multe directii. M-a impresionat corul de tineri care se aduna la fiecare sarbatoare acolo – unii studenti, altii inca  elevi, toti niste copii frumosi cu voci ingeresti, care canta cu drag si chiar muncesc cu drag la schit in vacantele de vara. Toti veseli, optimisti, educati , cu figuri senine, atat de diferiti de multi dintre adolescentii incrancenati si dezorientati pe care ii vedem adesea in jurul nostru.

Merita sa faceti un popas la Vovidenia daca va propuneti un periplu pe la manastirile din Moldova. In apropiere, puteti vizita Rezervatia de Zimbri Dragos-Voda, Parcul Natural Vanatori, casa lui Ion Creanga de la Humulesti – remarcabil restaurata si intretinuta- si impresionanta Manastire a Neamtului. Nu departe, se afla Cetatea Neamtului si Manastirea Putna. De asemenea, in apropiere se afla manastirile Agapia si Varatec. Cand parintele Mihail va reusi sa-si realizeze planul – cateva camere pentru pelerini si turisti, “dar neaparat fiecare cu baia proprie” – va fi o bucurie sa va petreceti acolo cateva zile in care sa va bucurati de liniste si de imprejurimile impresionante. Pentru planul acesta, are de gasit niste binefacatori cu suflete mari. Sunt convinsa ca nu va mai dura mult pana atunci pentru ca intotdeauna oamenii buni se aduna cu alti oameni buni.

vovidenia9vovidenia17vovidenia16vovidenia10

Manastirea Neamt se afla foarte aproape de Schitul Vovidenia. Acolo se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Manastirea Neamt se afla foarte aproape de Schitul Vovidenia. Acolo se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

 

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.