DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Santa Margherita Ligure, pastelul elegant al Rivierei Italiene

IMG_7233IMG_7180 IMG_7187Santa Margherita Ligure, un orasel de pe riviera toscana,  ti se contureaza ca un tablou impresionist calm, in care nu doresti sa modifici niciun detaliu al imaginii perfecte de litoral. Hoteluri elegante cu fatade liberty au vedere spre iahturi de milioane de dolari intr-un peisaj ireal de sat de pescari. Din fericire, spre deosebire de  vecinul Portofino, nu trebuie sa fii multimilionar sa locuiesti aici, ci doar milionar. Un oras de litoral frumos, Santa Margherita Ligure are toate atributele micului port Portofino, exceptand aglomeratia si preturile.

Incepand cu secolul al optsprezecelea a servit ca o Mecca pentru turisti si artisti precum Hemingway, Nietzsche si De Amicis. In anii 1970 si 1980, a devenit un loc de vizita pentru trendsetteri si VIP-uri in cautarea acelui stil “Dolce Vita” italian. Santa Margherita Ligure este o statiune ale carei origini coboara pana in secolul al XII-lea. Culorile vii ale caselor, aleile pietruite, intimitatea golfurilor sunt ceea ce turistii apreciaza cel mai mult pe Riviera Italiana, in general, si in Santa Margherita Ligure, in special. Principalele obiective turistice sunt monumentele religioase dar si cladirile emblematice ale orasului Villa Durazzo-Centurione, muzeul Vittorio Giovanni Rossi si Castello di Santa Margherita Ligure. Lor li se adauga strazile pline de poezie ale statiunii, vilele private, statuile si evident terasele si restaurantele.

IMG_7200IMG_7206 Favorizat de clima, Santa Margherita Ligure este un simbol a tot ceea ce ar trebui sa aiba un loc de relaxare si distractie pe Riviera-o multime de palmieri si hoteluri atractive, plaje, cafenele si un port de agrement dotat cu iahturi. Unele dintre cele mai vechi cladiri de aici sunt inca decorate la exterior cu fresce trompe-l’oeil , tipice in aceasta parte de Riviera. Villa Durazzo este de fapt un complex de trei vile impunatoare pozitionate intr-un parc luxuriant cocotat deasupra castelului. Vila principala a fost construita pentru printii centurioni si dateaza din secolul XVII. In Villa Durazzo vei gasi podele de mozaic, statui, fresce si opulente candelabre din sticla de Murano in camerele si saloanele  elegante, impreuna cu o colectie impresionanta de arta. Aceasta este deschisa pentru vizitatori, dar, de asemenea, este gazda pentru receptii, intalniri si gale. Piata principala este Martiri Piazza della Liberta cu trotuarele ticsite de cafenele si mici restaurate . Via Caprera este dominata de Bazilica Santa Margherita din Antiohia, o frumusete  in stil baroc cu statui si vitralii. Fermecatorea Biserica a fost construita in 1658 si este un “must see” atunci cand  esti in oras. Nozarego, de asemenea, o parte din Santa Margherita Ligure, este aseazata pe o terasa naturala, cu vedere la Golful Tigullio si are o draguta piata pietruita.

 Santa Margherita Ligure este o statiune placuta si convenabila, care pentru multi turisti reprezinta un echilibru perfect pe Riviera Italiana: mai spatioasa decat Cinque Terre; mai aerata decat San Remo; mai relaxanta decat Genova; si in mod ideal situata pentru excursii de o zi, cum ar fi o excursie la Portofino.

Este un loc prietenos si vibrant, cu privelisti insorite, plaje cu pietris si cu o atmosfera placuta.  Este imposibil sa nu simti impulsul de a te rataci pe strazile inguste si intortocheate, care conduc pe alte strazi imprevizibile cu scari si alei care la randul lor se ingusteaza si se largesc, ca intr-un joc de copii. Portul sau, palmierii, malul marii, combinate cu frumoasele case pictate in pastel, care se intind pana la dealul din spate, alcatuiesc un peisaj unic. Daca la asta adaugi padurile luxuriante verzi si plantatiile de maslini care acopera dealul, in timp ce iahturile si ambarcatiunile de pescuit coloreaza micutul port, imaginea iti taie respiratia. Ingustele strazi medievale serpuite impreuna cu arhitectura interesanta fac din Santa Margherita Ligure o destinatie excelenta in sine.  Daca savurezi si o inghetata atunci totul e perfect!

IMG_7221IMG_7183O sarbatoarea pentru ochi,cladirile foarte vechi splendid varuite in culori luminoase, vii se ascund dupa tufe de leandru si fac un joc de-a fata-ascunselea cu imaginatia ta, care te va impresiona! Magazinele locale bine aprovizionate, vederea la mare, atmosfera  placuta  si muzica in surdina, care este imposibil sa nu o recunosti si sa nu o fredonezi, fac din timpul petrecut aici o amintire de neuitat.Cele mai frumoase locuri din Santa Margherita Ligure sunt cele pe care le vei descoperi mergand pe jos, pe cont propriu. Plimbarile iti vor conduce pasii pe strazi care nici nu ti-ai inchipuit ca sunt asa frumoase si in zona portului vechi, apoi la atractii mai chic, dar care cu siguranta iti vor ocupa timpul in cel mai frumos mod, lasandu-te ghidat de instinctele tale — fara o harta sau sugestia cuiva. Orasul este perfect pentru o plimbare  intr-o atmosfera romantica care, adata plecat de aici, nu va mai putea  fi inlocuita sau imitata.

IMG_7193 IMG_7196 IMG_7195 IMG_7228 IMG_7202 IMG_7204 IMG_7216 IMG_7218 IMG_7197Sursa: Arhiva Personala.IMG_7191

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.