DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Sankt Petersburg, un muzeu al emotiilor. Ghid de calatorie

Dupa multiple peripluri prin vestul Europei, a venit ziua in care sa-mi indrept planurile de calatorie catre St. Petersburg/Petrograd.

Accesul din estul tarii se face mai usor prin Chisinau, cursele aeriene fiind frecvente si mult mai ieftine decat cele din Otopeni. (cca.50%)Aeroportul din St. Petersburg te uimeste cu multitudinea ghiseelor politiei de frontiera, care arata intensitatea traficului catre oras.

De la aeroport se ajunge in oras pe o autostrada cu plata, luminata pe tot parcursul. .(2000 rub=135RON/taxi 6 pers/ unul normal 1000rub)

Orasul te intampina brusc, fara zonele specifice suburbiilor vestice. Odata ajunsi la destinatie ( intr-un cartier clasic de blocuri ) am constatat ca toate cladirile au un etaj suplimentar, nelocuit! Asta ca izolatie suplimentara impotriva gerurilor aspre.

Ne-am indreptat nerabdatori spre centru si am luat contact pentru prima data cu metroul local. Am trecut printr-un filtru de securitate similar celui din aeroporturi, dar aplicat selectiv celor cu bagaje mai mari sau figuri suspecte!

Am coborat cu scarile rulante la o adancime semnificativa si ne-am urcat in vagoanele foarte curate. Statia urmatoare era anuntata atat verbal cat si prin afisare electronica inclusiv cu grafie latina, ca sa inteleaga tot turistul!

In rastimpul dintre statii, rulau reguli de buna crestere, privind cedarea locurilor pe scaune categoriilor cunoscute: mame cu copii, gravide, batrani, etc!

Statia centrala, Admiraliteskaya, te surprinde prin adancimea la care se afla, timpul necesar revenirii la suprafata, cu 2 scari rulante, apropiindu-se de 5 min!! Cu 45 ruble(3RON) poti sa  strabati tot orasul, acesta nefiind impartit in zone , ca in marea majoritate a capitalelor europene.

Peste tot aceeasi curatenie desavarsita, incepand din cartierele de locuit, pana in centrul orasului si asta in ciuda faptului ca pubelele de gunoi sau cosurile stradale sunt destul de rare.

Prima descindere a fost pe malul Nevei la statuia lui Petru cel Mare, trecand pe langa Palatul de iarna  sau Ermitaj-ul asa cum e mult

mai cunoscut.

Plimbarea pe trotuare de la un obiectiv la altul ne-a adus cu sine si revelatia lipsei ambuteiajelor de trafic in ciuda puhoiului de masini care se revarsa neincetat dintr-o parte in alta a  orasului.

N-o sa enumar sau sa descriu aici toate obiectivele care merita vizitate. Cu siguranta insa trebuie sa nu ratati grandioasa catedrala Sf. Isaac, a carei constructie a costat, se spune, mai mult decat Ermitaj-ul, pitoreasca biserica a Mantuitorului sau “ a sangelui varsat”,  catedrala Kazan.

Ca sa vizitati Ermitaj-ul puteti evita coada kilometrica la care se aseaza toata lumea si sa intrati sa cumparati bilete cu prioritate 700rub( cca 200 ruble suplimentar). O nimica toata! Puteti sa va luati bilete si online, dar ar fi pacat sa va pacaleasca prognoza meteo si sa stati in muzeu intr-o zi cu soare, in loc sa va bucurati de o plimbare prin parcuri , pe malul Nevei sau chiar la Palatul de vara .

Spiritul viu si cosmopolit al orasului, ne surprinde in zona centrala, prin multitudinea trupelor de muzica, break dance sau mimilor si solistilor solitari, plasati strategic langa un parc, monument sau la o intersectie de strazi sau canale.

Da, canale…si asta pentru ca, zona fiind mlastinoasa, orasul este brazdat de canale cu rol navigabil dar si de drenaj al solului.  Daca prindeti o zi cu soare, o plimbare cu vaporasul(500rub) va fi cu atat mai mult o incantare.

De-a lungul malurilor, cladiri somptuoase, hoteluri, foste palate, isi dezvaluie, varietatea arhitectonica si trecuta competitie imobiliara a nobilimii ruse.

Sankt Petersburg respira bogatie, grandoare, cultura si frumos!

Restaurantele din Sankt Petersburg sunt pentru toate gusturile si buzunarele, cele mai frecventate si centrale nefiind mai scumpe ca in Bucuresti. (250-400 RON o cina de 4 persoane). Dar si comertul ambulant e bine reprezentat! Poti bea un expresso foarte bun cu doar 2 dolari.

Am incercat si autobuzele si troleibuzele care circula foarte bine si unde te intampina aceeasi curatenie si tabele electronice de afisaj, exact ca in metrou. Plata (40rub) se poate face facil cu card abonament, bilet de o zi sau cu numerar la casierul care se plimba printre calatori.

 

Locuitorii Sankt Petersburgului sunt relaxati, stilati si nu seamana deloc cu imaginea stereotipa acreditata despre rusi! Sunt mandri de tara si istoria lor si nu se sfiesc s-o arate!

Asa poti vedea crucisatorul Potemkin , nu doar legat la cheiul Nevei, ci chiar pe masinile lor!

O saptamana la Sankt Petersburg n-ar fi completa fara ocazia de a vedea un spectacol de balet sau un concert de muzica simfonica. Merita cu prisosinta toti banii( > 120 USD/bilet !!!)

Daca ajungeti in perioada potrivita, puteti experimenta si straniul farmec al noptilor albe…Cu siguranta o experienta memorabilia, comparabila intrucatva cu Stockholm, dar cu parfum rusesc foarte placut, de altfel.

Un adevarat muzeu al emotiilor!!! Drum bun!

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.