DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Salonic, frumoasa mireasa din Golful Thermaic

IMG_1049 IMG_1051 IMG_1047Un oras care trebuie vazut macar odata in viata este Salonicul. Situat in Macedonia, in nordul Greciei, este un oras aparte fata de oricare altul din Grecia. Thessaloniki ( Salonic) este un centru urban dezordonat, un creuzet cultural, unde visele, ideile, viziunile si tendintele se intrepatrund intr-o atmosfera avant garde. Istoria sa este scrisa prin fiecare cladire si prin fiecare strada: Golful Thermaic, Turnul alb, Nikis Avenue, piata Aristotelous, Mitropoleos Avenue, Tsimiski Avenue, Ladadika, piata Modiano, Bit Bazar, Ano Poli sau orasul vechi. De mii de ani, acest oras-port din nordul Greciei a fost un punct de intalnire pentru oameni din culturi diferite. Modul in care se materializeaza in arhitectura si in atmosfera orasului mixul interesant de culturi, fiind impartit intre cea greaca, latina si otomana, sau intre ortodocsi, evrei si musulmani, este un spectacolul care nu poate decat sa il incante pe vizitator. Atractiile impresionante, cafenelele, barurile, tavernele traditionale, restaurantele gastronomice, o viata de noapte electrizanta fac din Salonic, “frumoasa mireasa din Golful Thermaic”, un oras cosmopolit. Viata de noapte este una dintre cele mai dense de pe continent. Urmarind localnicii si mergand in locurile lor preferate, Salonic sigur are capacitatea de a satisface toate stilurile si gusturile in materie de distractie.

In acest oras din nordul Greciei, distractia este o traditie locala, la fel ca supa calda care va va fi servita atunci cand rasare soarele. Urmele civilizatiilor si popoarelor care si-au lasat amprenta pe acest mare oras, sarutat de valurile marii, sunt pretutindeni. Palatul, Arcul de Triumf si impresionanta Rotonda ofera o perspectiva a domniei imparatului Galerius Maximilianos (secolul IV) care a trasformat Salonicul in centrul administrativ si religios in epoca romana. Sau Muzeul Evreiesc, intr-o cladire eleganta din 1904. Agiou Mina, prin arhitectura ei recreaza imaginea unei epoci a comunitatii evreiesti din Salonic pre-razboi. Merita sa vizitati casa lui Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Sau sa rataciti pe stradutele inguste din Ano Poli, unul dintre cele mai vechi cartiere din Salonic, o veritabila acropola a orasului modern.

Acolo puteti admira numeroase atractii, dintre care majoritatea sunt castele si monumente religioase: Turnul Trigoniou, cu o priveliste uimitoare, si fortificatiile Eptapyrgio, monumentul otoman, manastirea Vlatades si bisericile bizantine din Osios David si Agios Nikolaos Orfanos. Acesta este cartierul cel mai bine conservat al orasului vechi. Turnul alb, din piata Aristotelus, in centrul orasului, ofera o panorama unica a falezei Salonicului. De la Turnul alb, sunt usor accesibile magazinele de pe strada Tsimiski, o plimbare pe Valaoritou Avenue, tot aici gasesti restaurante, cofetarii si cafenele al caror pitoresc o sa va atraga ca un magnet. Plimbarile pe sub arce boltite si pietele in aer liber, vizite la muzee si monumente bizantine fac din ratacirile prin Salonic o experienta unica.

Centrul orasului este imbibat de o atmosfera plina de energie tinereasca, toata ziua si toata noaptea. Cu fiecare pas vei descoperi comorile ascunse: cafenele istorice, unde sa savurezi o cafea buna si sa citesti dimineata, barurile confortabile, precum si cluburi toate in locatii impresionante renovate si locuri cu muzica live in foste depozite  reamenajate.

Vizitand Salonicul , veti lua cu voi mii de amintiri si cateva kilograme, dar merita! Tavernele si restaurantele va vor oferi un periplu gastronomic de la Istanbul si Pontos, Balcani si Marea Mediterana, Macedonia si Tracia, prin toate aceste culturi, care vi se vor dezvalui in savoarea din farfurie. Gastronomia Salonicului reflecta acest creuzet de culturi a carui gazda a fost timp de secole. Bucataria este cunoscuta si prin traditionala “patsa” (ciorba de burta) pe care refugiatii din anii 1920 au adus-o cu ei. Ei au adus, de asemenea si bougatsa un foietaj crocant cu crema de vanilie pufoasa, renumit in intreaga lume. Orasul este o forfota generala, iar spectacolul strazii merita sa fie savurat pe indelete, in special in zona pietelor traditionale din centru. La o cafea, asezat comod, vei remarca ca nu, Salonic nu se incadreaza deloc in tipicul previzibil al marilor orase europene, are propriul sau ritm . Tocmai acest ritm aparent haotic , dar in mijlocului caruia poti oricand sa gasesti o oaza de liniste cu muzica, cafea, inghetata,masline si calm, cu zgomotul marii difuz  si peisajul de rigoare, face din acest oras unul din orasele din Europa care trebuie vizitat si pe care l-as pune pe aceeasi lista cu Paris, Londra, Barcelona sau Lisabona. Salonic este orasul rasfatului aristocrat, al iubirilor cu sange slav, amestecate cu un difuz iz de “dolce far niente”, dar mai presus de toate e orasul unde zeii sunt vecini cu oamenii si poate si de asta mai intelegatori cu “pacatul”! Libertatea e definita unic aici, are alte valente, alte limite si alta aroma.

IMG_1067 IMG_1052 IMG_1040 Salonic Salonic1 Salonic3 Salonic5 Salonic6 IMG_1039 IMG_1024 IMG_1035 IMG_1017 IMG_1001

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.