DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Salinele, comorile din adancuri ale Romaniei

salina turda durgau11 salina turda durgau7Va mai aduceti aminte de povestea “Sarea in bucate” a lui Petre Ispirescu? Va intreb, era sau nu Petre Ispirescu un intelept? (“– Cum ma iubesti tu, fata mea? – Ca sarea in bucate, tata.”)

Frumusetea si sursa de sanatate pe care o reprezinta o salina sunt bine cunoscute. Dar cum noi, romanii, am avut mai mereu acces la aceste minuni ale naturii, ni se pare chiar desuet sa mergem in salina. Salinele reprezinta un imens potential natural pentru turismul balnear si terapeutic, fiind vizitate anual de milioane de turisti. Arata spectaculos, fiind frecventate atat ca destinatii turistice, cat si pentru beneficiile lor curative. Fostele mine de sare au devenit cu timpul centre de tratament atat pentru trup, cat si pentru suflet. Fiecare salina din tara impresioneaza prin forme inedite, galerii impresionante, lacasuri de cult.
Societatea Nationala a Sarii a dezvoltat turismul in cinci din cele in jur de 20 de saline naturale existente in Romania. Asa ca nu ar fi deloc o idee rea sa iti faci concediul intr-o statiune cu o salina. Ai beneficia de toata baza de agrement de la suprafata, iar cateva ore petrecute in salina, care ofera un mediu unic, cu proprietati imposibil de reprodus la suprafata,cu o temperatura constanta tot timpul anului, de circa 13 grade Celsius, un nivel de umiditate de aproximativ 60%, reprezinta o cura unica de detoxifiere. Avand aer bogat in aerosoli salini, ioni negativi si minerale (elemente natural identice cu cele din corp), viteza scazuta a curentilor de aer, o presiune atmosferica mai crescuta decat la suprafata, radioactivitate scazuta, aerosolii salini si un grad nesemnificativ de bacterii, salinele devin o solutie din ce in ce mai cautata pentru sanatate.

Chiar daca ne place sa ne etalam pe Facebook fotografiile din excursiile exotice si nu fotografii din salina “de la noi”, medicul tacut din adancuri ne asteapta rabdator sa ne dorim sa ajungem acolo. Odata coborat in galerie la Salina Turda, de exemplu, se asterne in fata ochilor o lume subterana din sare, un lac artificial cu barci galbene, banci peste tot, locuri de joaca pentru copii, mese de biliard si tenis de masa, bowling, un amfiteatru, o roata imensa care face o rotire completa in 8 minute sub bolta de sare inalta de 13 etaje. Muzeul include de fapt trei mine: Terezia care ajunge la cea mai mare adancime, la 120 de metri, urmata de galeria Anton la o adancime de 108 de metri si mina Rudolf la 42 de metri. Exploatarea sarii la Salina Turda dateaza din epoca romana. Ultima oara, sarea a fost extrasa de aici in 1932, tot atunci a si fost inchisa. 60 de ani mai tarziu, galeria a fost redeschisa pentru public si pentru pacientii cu boli respiratorii. In perioada 2008 – 2010, Salina Turda a fost modernizata in urma unei investitii de aproape sase milioane de euro, fiind inaugurata in ianuarie 2010. De la deschiderea din 1992 pana in prezent, Salina Turda a fost vizitata de aproximativ 2,7 milioane de turisti romani si straini.Iar fotografiile din salina au facut inconjurul lumii.

salina turda durgau6 salina turda durgau4
Salina de la Targu Ocna este situata in inima Moldovei si atrage o multime de turisti in regiune prin numeroasele sale atractii din interior si din imprejurimi cum ar fi Biserica Sfanta Varvara, sala de spectacole si pista de carturi. Baza turistica a salinei este locul in care turistii se pot bucura de activitati de agrement, de jocuri si de sporturi. Salina se numara printre cele mai frumoase din Romania.

salina turda durgau10 salina turda durgau1 salina turda durgau3Salina Slanic Prahova este o alta salina din Romania de o frumusete aparte si atractia centrala a statiunii balneo-climaterice. Aceasta este una dintre cele mai mari saline din tara noastra si o destinatie turistica importanta pentru turismul de tratament din regiune. In interior este amenajat spatiu de tratament sub forma unui sanatoriu, suprafata totala fiind de aproape 10.000 de metri patrati pe o inaltime de circa 60 de metri. Pentru tratament sunt amenajate paturi speciale iar pentru persoanele care vin insotite de familie exista un loc de joaca pentru copii. Salina Slanic Prahova se afla deasemenea in topul celor mai mari saline de pe intreg continentul.

Salina Ocnele Mari este situata in statiunea balneo-climaterica cu acelasi nume. Aceasta este una dintre cele mai mari ca suprafata din tara noastra, avand o suprafata de peste 20000 metri patrati si una dintre cele mai frumoase saline din Romania. Parcul salinei este si unul dintre cele mai populare pentru ca include o multime de atractii turistice, printre care se numara o biserica si un muzeu, terenuri de sport, locuri de joaca si un restaurant.

In fiecare dintre aceste saline se organizeaza diferite manifestari pe parcursul anului si ce poate sa fie mai ofertant ca un concert de muzica culta sau un festival in salina?

Sper ca imaginile si informatiile sa va dea un motiv bun pentru a vizita aceste perle din sare ale Romaniei si pentru a va crea propriile amintiri si impresii.

Salina Prahova Salina Prahova1Sursa foto: Facebook.Salina Prahova2

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.