DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Refugiul de vis – un cottage din secolul XVIII, readus la viata de un designer

Va povesteam intr-un articol anterior despre Bibury, considerat cel mai frumos sat din Anglia.  O localitate care incanta prin casele din piatra de culoarea mierii, stradutele in panta, florile de la ferestre si raul Coln, un afluent al Tamisei, care o traverseaza de la un cap la altul. Bibury este situat in districtul Cotswolds, unde se mai gasesc alte cateva sate la fel de idilice, refugiu de vacanta pentru londonezi si puncte de atractie pentru calatorii avizati din toata lumea.

Am gasit ocazia sa va prezint interiorul uneia dintre casele atat de admirate din Cotswolds. Ea apartine unui designer de interior din Londra, Caroline Holdaway, si partenerului ei de viata, fotograful Fatimah Namdar. Pentru ca a avut mai multe proiecte in zona, Caroline a inchiriat la un moment dat o casa acolo. Cu timpul, s-a atasat atat de mult de Cotswolds incat, impreuna cu Fatimah, a inceput sa caute o locuinta pe care sa o cumpere. Cautarea a durat mult, nu este deloc usor sa gasesti o casa de cumparat intr-o zona atat de veche si de bine prezervata. De ferma Mullions, cea pe care v-o prezint, au stiut de la inceput, dar au tot ocolit-o pentru ca, vazand-o doar pe dinafara li s-a parut prea mica si intunecoasa. Ferma avea doua corpuri de cladire, unul construit pe la 1700 si un altul adaugat pe la 1970, alt aspect care i-a deranjat initial. Totusi, dupa multe cautari fara niciun rezultat s-au reintors la Mullions si au acceptat s-o vada si pe interior. Surpriza cea mai mare au avut-o cand au constatat cat de luminoasa era, de fapt, casuta. O judecasera gresit, dupa aparente, dar cunoscand-o un pic mai bine au fost cuceriti iremediabil exact de ce credeau initial ca-i lipseste: de lumina extraordinara si de energia buna pe care o simteau in interior. Asa ca au cumparat-o pe loc si s-au apucat de reamenajarea ei.

Au refacut pardoseala cu grija astfel incat sa para ca a fost dintotdeauna acolo. Au instalat cateva calorifere, dar si o soba in stil scandinav despre care spun ca este esentiala iarna, cand au loc adesea pene de curent. In caz de necesitate, pe blatul de marmura al sobei poti face un ceai sau praji niste oua, explica proprietara. Bucataria a ramas mica, dar utilata cu tot ce-i trebuie, piesa de rezistenta fiind un aragaz vechi, Rayburn, care se misca mai greu decat unul de ultima generatie, dar isi face treaba si nici nu stirbeste farmecul rustic al locuintei. Caroline si Fatimah sunt colectionari de cani si tot felul de vase asa ca si-au amenajat bucataria ca sa le poata expune si sa se bucure cat mai mult de ele.

La etaj sunt doua dormitoare, unul matrimonial si unul de oaspeti, si o baie. In ambele dormitoare, au daramat tavanele joase instalate de anteriorii proprietari si au lasat la vedere forma acoperisului si grinzile de lemn. Baia a fost si ea refacuta simplu, in alb.

Masa din dining a fost indelung cautata asa ca atunci cand Fatimah a zarit-o din intamplare in vitrina unui magazin, a pus o frana atat de puternica incat era sa faca accident de masina. Scaunele au fost adunate din mai multe locuri, iar covoarele in stil scandinav provin de la furnizorul de covoare la care Caroline nu poate renunta de ani de zile.

Mica gradina, imprejmuita de garduri joase din piatra, in care cresc trandafiri englezesti si lavanda, pare desprinsa din cartile de povesti. “Placerea de a sta pe bucatica noastra de pamant si de a privi cerul nemarginit este enorma si este un privilegiu. Sunt emotionata de cate ori plec din Londra la gandul ca voi ajunge aici. Este un cottage foarte primitor, extrem de prietenos. De cate ori avem mult de lucru, ne dorim sa ajungem aici ca sa ne putem odihni: este intuneric si liniste. Acest cottage a devenit o parte din noi, e ca un pled calduros si confortabil”, spune Caroline. Frumoasa declaratie de dragoste pentru o casa dorita si muncita pe care va invit sa o admirati.

sursa: HOUSEANDGARDEN

foto: Simon Brown

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.