DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Postojna, comoara din munti

postoinapostoina2Postojnapostojna6AUTOR: DANA POPESCU

Pestera Postojna din Slovenia este un loc accesibil atat din Trieste, Italia (46 km in aproximativ o ora) cat si din Graz, Austria ( 248 km, care pot fi parcursi in 2 ore si 30 de minute) sau Ljubljana ( 39 km, timp estimat  40 de minute). Odata intrat in parcare ai dat cu ochii de o alta lume, in fata ta se deschide o liziera de salcii si mesteceni si un lac de pe care lebede lenese te privesc cu mirare, apoi un podet din lemn se arcuieste peste lac ca o invitatie….in alt secol!

Pe partea cealalta, sapate in munte, se deschid mici cafenele si patiserii cu mese si scaune din dantelarie metalica; dupa ce savurezi pe ritmul unui vals o cafea sau o prajitura, poti sa pleci in aventura ta, intr-o lume pe care oricat a imaginat-o mintea, realitatea o va depasi. Dar nu uita geaca matlasata in masina! Daca nu o ai, poti inchiria pentru 6 Euro o pelerina verde groasa, numai buna pentru temperatura din pestera!

postojna4

Plimbarea cu trenul in pestera este o experienta extraordinara, ca si cum ai calatori intr-o lume de basm, pe sub arcade subterane spectaculoase , impodobite cu stalactite care seamana izbitor cu operele unice Chandellier . De la 300 de metri de trasee accesibile in 1818 , un vizitator se poate bucura azi de un tur de mai mult de 5 km. Turul de o ora si jumatate incepe de la platforma de intrare a acestui tren unic in pestera , unde in  timpul verii e o forfota specifica unei mari gari de oriunde din lume . Odata ajunsi in statia principala, nu ezitati sa abordati la picior aleea prin vreme ce se deschide timid in fata voastra. Veti descoperi o catedrala Sagrada Familia rasturnata, pastrand toata dantelaria si fabulosul ei.

In 1819 , pesterile au fost deschise pentru public , iar iluminatul electric a fost adaugat in 1884 , precedand chiar Ljubljana. In 1872 a fost dat in folosinta primul tren pentru turisti . La început , vagoanele au fost impinse  de ghizi insisi , iar mai tarziu, la începutul secolului 20, a fost introdusa o locomotiva pe gaz . După 1945 , locomotiva pe gaze a fost inlocuit cu una electrica .

postoina5

postoina3

Un sistem  fantastic de tuneluri, pasaje, galerii si sali, diversitatea uimitoare a caracteristicilor Karst, precum si accesul  usor si in siguranta sunt principalele motive pentru marea popularitate a pesterii  – 35 de milioane de vizitatori pana acum .

postoina1

Pestera Postojna este cel mai cunoscuta pestera din lume. De asemenea, este cea mai mare atractie turistica in Slovenia si unul dintre cele mai mari monumente carstice din lume.

 

postoina2

sursa foto: Arhiva Personala.

postojnska-jama.eu

sloveniatimes.com, slovenia.info

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.