DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Portul Tomis, escapada de weekend

img_7893 img_7895 img_7902 img_7906  Ma bucur ca exista un loc la malul marii, la noi, unde gasesti atmosfera placuta si relaxanta, pe care cu cativa ani inainte, o gaseai la mare distanta de casa, la mii de kilometri. Fie ca plecai spre Monaco, Marbella, Portovenere sau Miami, iti trebuiau bani, bilete de avion, cazare si o vacanta, ca sa te asezi la o masa intr-un port de iahturi si sa mananci fructe de mare sau sa bei o cafea. Porturile au o magie aparte, cu iahturi care vin si pleaca, nopti si zile cu petreceri si buna-dispozitie, oameni din diferite colturi ale lumii si cu povestile lor. Eu iubesc atmosfera vibranta si pitoreasca a porturilor mici de iahturi.

In vara care a trecut, am facut mai multe vacante in weekend! Cum? Daca era sambata, era soare si aveam o zi lunga si frumoasa doar a noastra, si eram in Bucuresti, ne suiam in masina sau in tren si mergeam “pana in Portul Tomis”. Cu masina era mai obositor pentru sofer, dar cu trenul este o aventura faina. Sunt trenuri si trenuri, care pleaca spre mare din Gara de Nord, cel mai bun e cel de ora 11, care ajunge la mare in 2 ore. Asa ca la 10 pleci de acasa, odihnit si fresh, cumperi bilet si o gogoasa, obligatoriu o gogoasa calda si buna, si te sui in tren. Nu ai decat geanta de umar, in care ai inghesuit si un costum de baie, deci calatoresti”light”. Drumul este frumos si trenul elegant. La Constanta, in cazul in care nu vine un prieten somnoros, dupa o petrecere, sa te conduca in port, poti lua un taxi si in 10 minute esti in port. E ora 13, 30 esti odihnit si la mare, dar cam flamand, asa ca cea mai “obositoare” activitate a zilei este sa iti alegi o terasa unde sa mananci si felul de mancare. Oferta e foarte generoasa, iar foamea te face sa comanzi intotdeauna mai mult decat poti manca.

OnPlonge sau Lamar sunt doua restaurante cu specific pescaresc, care se aprovizioneaza zilnic de la pescarii din port cu peste proaspat din Marea Neagra. Aici poti manca platouri de fructe de mare, midii in bere neagra si smantana, homar cu salata calda, zacusca de peste, dar si preparate traditionale precum hamsie cu mamaliguta, bors lipovenesc de peste, saramura de crap cu mamaliguta. Un alt restaurant cu specific pescaresc este Marina Bay. Daca mergi mai departe, poti incerca fructe de mare gatite in stil chinezesc, la restaurantul Chinese Garden. Midii in sos chinezesc, dorada pe pat de noodles, crap, pastrav somonat in sos alb de lime, calamar pe plita incinsa, stridii proaspete, calamar pe plita incinsa, cozi de creveti cu ananas, toate la preturi accesibile. Trebuie sa te opresti si la Manarola, un loc absolut incantator, cu scaune albe si un decor relaxant, inspirat din orasul cu acelasi nume din celebra zona Cinque Terre din Italia. Daca, pe langa un pranz delicios, vrei si un cocktail bun, ai ajuns in locul potrivit! img_7913

Dupa o masa copioasa, care te introduce definitiv in atmosfera, nu ezita sa mananci o inghetata la gelateria Sammontana. O vizita la gelateria Sammontana este o adevarata aventura in lumea deserturilor specifice taramurilor mediteraneene, iar acest producator de inghetata se “afla printre primii 3 producatori de inghetata din Italia si are o istorie de peste 65 de ani”. Dupa o inghetata buna, ai timp sa lenevesti si sa privesti animatia din port sau poti sa mergi la plaja de alaturi. Daca cele doua variante nu iti surad, atunci vizieaza imprejurimile portului, rataceste-te pe strazi si astfel ai sa descoperi frumusetea unui mix de civilizatii care s-au contopit in arhitectura si atmosfera Constantei, un oras unic prin aceste doua dimensiuni al Romaniei.Oricum, timpul trece cu repeziciune, dar revino in port pentru a privi apusul soarelui la o narghilea si o cafea buna, inainte de a pleca spre gara. Trenurile de noapte sunt un loc bun de povesti cu prietenii si de relaxare, chiar daca ajungi foarte tarziu acasa, Duminica dimineata o sa ai senzatia ca ai venit dintr-o vacanta de departe, o sa fi complet relaxat si pregatit pentru o noua saptamana.

Iti recomand o astfel de escapada mai ales daca esti din Bucuresti si te astep cu impresiile. Portul Tomis isi face loc cu mult aplomb in elita porturilor de iahturi ale lumii si este un refugiu placut intr-o zi caniculara de vara, mereu la indemana! Iar deliciile nu sunt numai culinare, sunt si de atmosfera si de peisaj.

img_7968 img_7964 img_7960 img_7959 img_7905img_7965 img_7897 img_7955 img_7976

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.