DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Portovenere, bijuteria Liguriei

IMG_7131IMG_7136

Minunatul Portovenere captiveaza chiar si intr-o zi ploioasa. Pitoresc situat pe Riviera din Liguria, acest mic sat ofera o doza de Italia veche in nuante si culori vii. Peisajul e fascinant, o alternanta de stanci, mare si relief salbatic, de plaje cu nisip si tarmuri stancoase care ascund si celebra grota a lui Byron. De acolo obisnuia sa plonjeze in valuri marele poet, un inotator de performanta.  Acest loc ramane o surpriza placuta atat ca peisaj, design, cat si culinar. Satul se afla la capatul sudic al peninsulei din Golfo dei Poeti (Golful poetilor) si este inconjurat de trei insule: Palmaria, alta numita Tintoretto – care are forma unei inimi cand e privita din satelit – si Tino. Din 1997, aceste trei insule, Portovenere si Cinque Terre, au fost nominalizate de catre UNESCO pentru a fi declarate patrimoniul mondial protejat.

IMG_6990IMG_6961IMG_6969

Portovenere pare o magie. Vechiul oras liguric e ca un tablou romantic in ulei cu acele fatade de case vechi si inalte, viu colorate si situate in panta. Toate aceste detalii dau un aer  pitoresc atemporal, despre care doar am citit si visat. Dincolo de aceste “aparente”, Portovenere este construit ca un oras fortificat si fiecare parte a fost reconstruita de multe ori. Istoria sa merge inapoi cu peste 2.600 de ani,” Porto Venere” a fost cucerit, recucerit, distrus, reconstruit, cumparat, vandut si rebranduit. Istoria completa este fascinanta. Asta explica de ce in limba italiana, aceste case sunt mentionate ca”fortezza” -case -cetate. Aceste cladiri emblematice, colorate nu au fost construite in acest fel pentru mandria proprietarului sau armonia urbana, ci pentru protectie. Cladirile formeaza un zid de aparare fiind inalte si inguste dar si lipite unele de altele, de asa maniera incat nimeni sa nu poata ancora seara si sa se strecoare in oras. Astfel fiecare casa are o intrare de pe chei si o alta, care permite accesul la strada din spate, via Capellini, care este situata, cu un etaj mai sus in interiorul cetatii. Ferestrele sunt mici iar balcoane nu existau, au fost construite mult mai tarziu, prezentand caracteristica criss – ascutit. Arcurile sunt o caracteristica asociata cu Toscana si dau o nota in plus de romantism oraselului. Portovenere culmineaza cu Castelul Doria (construit la inceputul sec. XII-XVI), care domina localitatea si este un monument istoric cu multe urme de la predecesorii sai medievali. Un fundal perfect pentru molo (docul) oraselului unde exista intotdeauna ceva pentru a privi si admira. Docul, care se intinde paralel cu malul apei, este strada principala de promenada din Portovenere si tine de la poarta orasului pana aproape de grota lui Byron. Aici pe langa magazinele cu suveniruri, exista si cateva restaurante si mai multe baruri, dar si o piateta  mica si linistita in onoarea laureatului Premiului Nobel, Eugenio Montale, avand pe un perete o placa cu poemul sau “Portovenere”. Poemul care a captat esenta orasului in melodica limba italiana.

Cladirile de pe ambele laturi ale ingustei Via Capellini probabil nu s-au schimbat din timpurile medievale si gazduiesc principalele magazine din oras si mica parfumerie unde esenta de parfum te imbie sa intri. Este o esenta pe care o gasesti numai in Portovenere si nicaieri altundeva in lume, asa ca nu pleca fara o mica sticluta de aici. Via Cappellini, ingusta si umbrita, este proiectata ca o “carrugi”. Aceste stradute sunt menite sa protejeze de soare in timpul verii si de vant in timpul iernii. Dar au si un secret, fac mai usoara comunicarea cu cel de langa tine sau de peste drum, distanta fiind foarte mica, iar limba italiana nu suna mai ritmic si lichid decat pe aceste carrugi. Aproape fiecare proprietar a adaugat un unic element de decor – un ghiveci de flori, o tigla ilustrata, o bancuta frumos colorata la casa lui, astfel ca straduta asta are un farmec aparte.

Portovenere este orasul Simonettei Vespucci, care l-a inspirat pe Botticelli pentru pictura “Nasterea lui Venus”, dar si  resedinta  marilor poeti englezi  Byron si Shelley. Este cel mai frumos orasel de pe Coasta Liguriei si este preferat de turistii italieni, care vin in numar mare aici……….ori daca italienii, atat de obisnuiti cu frumosul tarii lor, aleg acest loc pentru concedii, inseamna ca are ceva in plus. Daca sunteti “vanatori” de celebritati, ii puteti vedea aici pe Madonna, Eric Clapton si multi actori de la Hollywood. Intr-un articol viitor, am sa va vorbesc despre castelul San Lorenzo si despre Grota lui Byron, dar si despre magnificele seri in Portovenere. Pana atunci fotografiile sper sa va fie un ghid bun!

IMG_7093 IMG_7067IMG_7065IMG_7069IMG_7075IMG_7077IMG_7082IMG_7085IMG_7087IMG_7090IMG_7089IMG_6951IMG_7033IMG_7041IMG_6943IMG_6936IMG_6944160716121614 IMG_7096IMG_7113 IMG_7098SAM_4373SAM_4388SAM_4399SAM_4404SAM_4408

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.