DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Popas la Hanul Ancutei

Orice pelerin prin Moldova facea un popas la Hanul Ancutei. Vorbim despre aproape 300 de ani de istorie, 300 de ani in care generatii de calatori, fie ei domni sau scapatati, au gasit la han adapost, ultimele noutati si un blid de mancare ca la mama acasa.

“Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pâna colo, si niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor…

La vremea de care vorbesc, era însa pace în tara si între oameni buna-voire. Portile stateau deschise ca la Domnie. si prin ele, în zile line de toamna, puteai vedea valea Moldovei cât batea ochiul si pâclele muntilor pe paduri de brad pâna la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele înspre tarâmul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau în tainice neguri, focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zabrelite. Contenea câte un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile…” (Mihail Sadoveanu -Hanu’ Ancutei)

Despre Hanul Ancutei am invatat la scoala, citind cartea de povestiri a lui Sadoveanu. A fost construit in 1718, restaurat in 1999, iar azi are portile deschise turistilor care strabat E 85, in drum spre manastirile din nordul Moldovei. Dupa municipiul Roman, mai mergeti 27 de kilometri inspre Suceava si ati ajuns la han. Popasul va fi ca o intoarcere cu vreo doua sute de ani in timp. Mobilierul rustic, papusile imbracate in costume populare, carafele, ulcioarele,obiectele decorative,  muzica, toate amintesc de vremurile vechi. La intrare, va asteapta camara Ancutei de unde puteti cumpara o multime de bunatati: dulceturi de nuci, trandafiri, cirese amare, serbeturi de toate soiurile, ghebe si hribi la borcan, zacusca din vinete coapte, cozonaci, poale in brau, colaci, pasca, ba si floare de tei pentru ceai. Chiar la intrare, gasiti un mic targ cu produse traditionale bucovinene – de la linguri si ustensile de lemn de toate marimile, la cojocele facute manual, blide, ii, papuci de casa, curele de piele, stergare, fete de masa, cuiere si multe altele. Mancarea e autentic moldoveneasca, iar chelnerii sunt si ei imbracati in costume populare. In spatele cladirii, a fost construita si o terasa de vara.  De dragul istoriei si pentru a intra in molcoma atmosfera bucovineana, va recomand cu drag un popas la vechiul Han al Ancutei.

Camara Ancutei
Camara Ancutei
Camara Ancutei
Camara Ancutei

Hanul Ancutei 3Hanul Ancutei 4hanul ancutei 5hanul ancutei 6hanul ancutei 7hanul ancutei 8hanul ancutei 9hanul ancutei 10hanul ancutei 11hanul ancutei 12hanul ancutei 13

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.