DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Pontrieux, un orasel francez plin de personalitate

PontrieuxlPontrieux, Brittany3france6

Fiecare dintre noi, care a vizitat zona rurala din Franta, are cu siguranta un sat sau un orasel care i-a ramas in suflet pentru pitorescul si frumusetea lui. Unele dintre ele sunt unicat in lume si atrag anual milioane de vizitatori si indiferent ce nume ar purta sau ce poveste spun, sunt, mai presus de toate, foarte romantice.

Pontrieux, micul orasel cu personalitate din inima Bretaniei, este recunoscut in intreaga lume pentru peretii caselor acoperiti cu granit din secolul 16, pentru cele 50 de case cu spalatorie insirate de-a lungul raului Trieux care strabate centrul , dar si pentru fantana din secolul 18 care inca functioneaza. Pitorescul acestui orasel iti taie respiratia, iar rufele curate, limpezite in apele cristaline ale raului, in care se oglindesc florile alcatuiesc un mix unic.

De la aristocrati si castelele lor, care isi etaleaza  fatadele de granit in apele raului, la casele spalatoreselor cu siluetele lor discrete oglindindu-se in apele din amonte, Pontrieux, pe malul raului Trieux, sufocat de flori, a permis dezvoltarea unei arhitecturi unice si a unor povesti superbe. Prezenta lor si astazi este proba prosperitatii orasului Pontrieux. Amplasat in partea de jos a estuarului Trieux, portul comercial face legatura cu Trégor si a atras un numar mare de industriasi, personalitati si armatori in urma cu sute de ani. In secolul 18 si secolul al-19-lea, activitatea portului comercial era una dintre cele mai importante din regiune si prosperitatea care a dominat acea perioada a permis construirea de vile mari, pe doua sau trei etaje. Astfel ca, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Pontrieux era un oras infloritor si activ. Vilele insa reprezinta si astazi un punct de atractie nu numai pentru ca sunt unice in felul lor, ci si pentru frumoasele spalatorii de pe malul raului. Casele aristocrate din Pontrieux aveau un personal numeros care ii deservea pe proprietari, de la femei de serviciu, la bucatari si gradinari, numai ca in Pontrieux mai exista o categorie de angajate si anume spalatoresele. Proprietarii bogati nu au dorit ca  lenjeria lor sa fie spalata in public, asa ca refuzau sa o trimita la spalatoriile publice. Ca rezultat, ei au construit spalatorii frumoase, in partea de jos a gradinii, pe malul raului, unde le erau spalate rufele. Munca spalatoreselor era una grea, ele lucrand tot timpul anului aici, indiferent cum era vremea. Asa s-a nascut si un fabulos folclor in jurul acestor femei discrete, ascunse in spatele florilor, si care de multe ori isi faceau simtita prezenta numai prin albiturile intinse la uscat. Se spun si astazi povesti despre iubirile acestor femei, despre frumusetea lor fizica si despre virtutile lor.

Declinul comercial pune capat utilizarii a ceea ce francezii numesc cu mandrie “primele curatatorii chimice din lume”, dar aceasta perioada a lasat o amprenta puternica asupra vietii si evolutiei acestui orasel francez, care si astazi prospera prin turistii care vor sa vada aceste edificii si sa asculte povestile despre spalatorese.

Cel mai bun mod de a descoperi cele 50 de spalatorii este de a face o plimbare cu barca, mai ales de la sfarsitul lunii mai pana in septembrie. Barcile, propulsate de un motor electric silentios, conduse cu abilitate de ghizi locali, gata sa-ti ofere explicatii despre istoria spalatoriilor si despre viata spalatoreselor (sau rondele), sunt cea mai buna alegere . Daca ziua este caniculara, atunci plimbarile cu barca se pot face si noaptea pentru a admira aceste spalatorii, precum si gradinile, podurile si poarta de acces, toate luminate feric. Locul are un pitoresc aparte, iar oraselul in sine nu este decat o provocare pentru a vizita intreaga regiune Bretania, de o frumusete unica.

france7 Lavoir de Pontrieux1 france5 france9 france8 france4

Sursa foto:commons.wikimedia.orgwww.francethisway.comwww.tripadvisor.co.uk

????????????????????????????????????

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.