DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Pelisor, o miniatura superba a Pelesului

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????Parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de Regele Carol I pe valea raului Peles din Sinaia, Castelul Pelisor a fost construit intre anii 1899 – 1902 de arhitectul ceh Karel Liman, acelasi arhitect care a contribuit si la ridicarea Castelului Peles (intre anii 1893 – 1914), ca dar oferit de regele Carol I principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Castelul este situat langa Peles, pe Domeniul Regal de la Sinaia, domeniu unde se pastreaza si alte cladiri din aceeasi perioada: Corpul de Garda, Economatul, Casa de vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica, Vila Sipot si, la capatul vechii poteci regale, Vila Regelui Ferdinand din Stana Regala. Muzeul a fost deschis publicului pentru vizitare in februarie 1993. Arhitectura exterioara prezinta elemente germane de tip ,,Fachwerk”, iar accentele romanesti dau cladirii o nota vesela prin cele doua turnuri acoperite cu olane de gresie colorata, aidoma turlelor de biserici din Bucovina. Prin designul sau interior, Castelul Pelisor dezvaluie personalitatea romantica, misterioasa si indrazneata a Reginei Maria. Stilul ales de ea pentru aceasta ,,casa de vis”, este Art Nouveau.

Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului, printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner si altii. Camera de aur, incaperea pivot a palatului, este insolita ca decoratie. Camera de aur este decorata dupa planurile si desenele reginei. Peretii din stuc aurit poarta frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema orasului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar si legat de Scotia, locul natal al Mariei. Mobilierul din lemn de tei aurit decorat cu elemente celtice si bizantine este pus in valoare si de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon. Capela integrata apartamentului reginei Maria se afla intr-un spatiu placat cu marmura de Ruschita, accesibil printr-o arcada cu coloane, aurita, ce poarta o inscriptie emblematica. Nota de reculegere este conferita de vitraliile decorate cu antrelacuri ce filtreaza o lumina fascinanta. Biroul reginei Maria, amplasat intr-un interior impodobit cu coloane brancovenesti si un camin specific interioarelor romanesti, cuprinde un mobilier conceput de regina. Scaunele si masa pentru corespondenta sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul si crucea gamata. Fiecare incapere, fie ca vorbim despre camerele copiilor, salonul de masa, biroul Regelui sau dormitorul Reginei, are o frumusete aparte. Stilul Art Nouveau si micile ornamente din argint cu fildes sau cristal de Murano accentueaza finetea interiorului si creeaza o intimitate placuta.

???????????????????????????????Holul de onoare, rafinat prin simplitate, lambrisat in casetoane din lemn de stejar este pus in valoare de luminatorul impodobit cu vitralii, element de arhitectura specific artei anilor 1900. In acest hol de onoare, arome istorice ferecate in sticlute originale sunt propunerea muzeografilor de la Castelul Pelisor pentru turistii care ajung pana pe 15 septembrie la Sinaia.

O expozitie inedita de sticle vechi de parfum a fost deschisa la Pelisor, ca un omagiu adus Reginei Maria, pasionata de parfumul de violete despre care se spune ca „apare“ in castel in iulie, in preajma datei mortii reginei sau in preajma unor evenimente majore pentru tara. In 1925, Regina Maria primeste de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon batut in pietre scumpe, in care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului. Parfumul devine preferatul reginei pana la sfarsitul vietii sale. Se spune ca ani buni dupa moartea Reginei Maria, camerele Castelului Pelisor din Sinaia au fost inundate de mirosul parfumului de violete al suveranei. Fenomenul s-ar fi manifestat ultima oara in ziua mortii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Legenda sau nu, adevarul este ca violetele erau preferatele suveranei Romaniei, iar expozitia e una foarte frumoasa. Atmosfera romantica a micului castel vine sa completeze jucaus atmosfera sobra a Castelului Peles, asa ca nu ezitati sa vizitati ambele castele cand ajungeti la Sinaia.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.