DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Crampeie de Paris

M4034S-4211 M4034S-4211M4034S-4211Parisul  este un oras frumos unde realitatea se imbina mereu cu un sentiment de “deja-vu”, probabil fiindca suntem contemporani cu cinematografia si multe filme au fost turnate aici. Cred ca cel mai bun mod sa ajung sa-l cunosc si sa ma bucur cu adevarat de el a fost sa ma plimb pe strazile lui, fara harta, dar incercand sa-mi stabilesc repere niste monumente celebre. A fost o modalitate perfecta sa vad brutarii mici, cafenele si magazine, strazi despre care nu am citit in niciun ghid. Parisul este unul din orasele care iti implica toate simturile: vederea, mirosul, gustul, auzul. Auzi sunetele strazii sau zumzetul amestecat cu o melodie din micile cafenele, limba vorbita cand mai grabit, cand mai calm, dar care are muzicalitatea ei aparte, iar toate fac din Parisul meu un tablou viu. “Al meu” fiindca sunt convinsa ca fiecare loc este asa cum il percepi tu, fiindca amintirile sunt ceva foarte personal, imposibil de raportat la trairile altuia, e ca propria semnatura pe o copie a unei opere celebre. Mersul pe jos: asta e secretul. Cea mai buna sansa de a vedea acest oras si a simti emotia consta in a pune un picior in fata celuilalt, deasupra solului, printre oamenii, care traiesc si lucreaza aici si descoperind franturi de viata. Numai atunci vei fi capabil de a iesi din clisee, iar “Orasul muzeu” descris in atatea ghiduri, cu atatea date si nume o sa devina o realitate simpla si confortabila. Parisul este plin de viata, infloritor: dovada ca orasul a reusit sa adopte si sa se foloseasca de capcanele lumii contemporane, fara a uita sa-si conserve trecutul sau.

Prima oara la Paris, prima zi, prima ora a diminetii, cand soarele inca nu rasarise, m-a prins in drum spre Montmartre. Povestea mea de dragoste cu eternul Paris avea sa inceapa acolo, pe dealul singuratic, unde Sacré Coeur se rasfata de sute de ani cu primele raze de soare. Este o biserică incredibil de frumosa, care va fi intotdeauna o favorita a mea – partial, fiindca am trait pe treptele ei rasaritul de soare, mana in mana cu cel pe care il iubeam. Panorama orasului este fabuloasa, de un boem- chic care are caracteristicile efectului “fetei morgane” din desert.

Vezi Parisul, esti acolo si, totusi, mintea ta umple imaginea cu informatiile pe care le-a pastrat fidel din carti si relatari.  Interesul meu pentru  Montmartre a fost starnit pentru ca o serie de artisti de renume ca Salvador Dali, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, precum si o serie de alti scriitori si artisti au trait la Paris pe acest deal. Deci cu un anumit nivel de emotii am petrecut o jumatate de zi explorand Montmartre. Plimbarea prin acest arondisment este una romantica. Am ajuns chiar la deschiderea cafenelor din Place du Tertre, un loc care mi-a taiat respiratia. Deja eram la una din micile masute cu o cafea in fata, cand piata prindea viata si incepea sa-si capete animatia. Cam cat de multi turisti pot sa se stranga intr-un “mic oras-patrat” intr-o zi de toamna frumoasa? Place du Tertre are raspunsul: multi! Dupa o conversatie amuzanta cu chelnerul, intrigat ca doi turisti comanda inainte ca el sa-si savureze prima cafea, ochii mi-au alunecat spre Espace Dalí Montmartre. Interiorul cu pereti negri si un sistem de iluminat si sunet stilizat sunt folosite ca fundal pentru peste 300 de lucrari originale de Salvador Dali. Exponatele sunt in mare parte sculpturi si schite, dar asta nu le face mai putin interesante. A fost cea mai buna alegere pentru prima zi.  Am iesit de acolo indreptandu-ne spre malul Senei, plimbarea prin Montmartre a fost o sarbatoare pentru ochi, frumoase cladiri vechi, micile piatete, strazile pietruite si linistite scaldate de un soare patat si aerul curat de toamna erau decorul perfect pentru povestea noastra. Habar nu aveam ca exista un perete” Le Mur des Je t’aimes”, am dat din intamplare peste el. Indragostiti din intreaga lume vin aici pentru a citi cele 311 versiuni ale lui “Te iubesc” scrise in 250 de limbi. Peretele este situat intr-o gradina destul de mica, dar un loc grozav sa te odihnesti pe o banca la umbra copacilor.

Era deja ora 2 dupa-amiaza cand am ajuns la “luciu de romantism”.  Intr-un oras de cafenele, artisti de strada, muzee si monumente istorice, nu este nicaieri mai bine sa faci o plimbare brat la brat cu iubitul decat pe malurile Senei. Sena era linistita, fara valuri si rabdatoare, reflecta fiecare detaliu al cladirilor, fiecare silueta a vreunui pom, fiecare umbra a unui trecator grabit. Am hotarat brusc sa mergem de-a lungul Senei, evitand orice atractie, pana la apusul soarelui. Asa ca am pornit de la Notre Dame, am trecut pe langa Muzeul d’Orsay, apoi pe langa Luvru, am traversat podul Alexandre III, iubesc podul asta! Nu am putut rezista tentatiei de a fotografia detalii ale fantanilor din Place de la Concorde, dupa care m-am indreptat spre Turnul Eiffel . Aici practic lumea facea cale intoarsa sau se retragea la o cafenea sau restaurant. Dar cum soarele avea inca vreo ora pana sa apuna, am ales sa continuam, stiam ca undeva trebuie sa dam peste copia statuii Libertatii. Drumul intre Turnul Eiffel si Statuia Libertatii aflata tot pe malul Senei, mi-a placut enorm. Orasul parea sa se schimbe sub ochii mei si Sena parea alta. Cheiurile Senei sunt toamna un spectacol unic de culoare si lumina. Malurile Senei sunt punctate cu parcuri istorice si romantice, poduri, muzee si restaurante excelente. Cand am urcat pe ultimul pod pentru a vedea apusul soarelui, am simtit acea melancolie a celui care tocmai si-a trait clipa de mare fericire si ramane incet cu un gol in suflet. Stiu ca trebuie sa existe alternanta pentru echilibru in viata, dar parca in ziua aia invatasem prima data asta si nu vroiam sa renunt inca la perfectiunea simpla din mine. Exista clipe si clipe in viata noastra, si adesea le uram pe cele care ne intristeaza si am vrea sa le pastram vii pe cele care ne bucura, dar ce te faci cand dupa ani ai vrea sa ramana vie o clipa care atunci cand se intampla te intrista? Probabil numai Parisul poate starni asemenea intrebari.

M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 M4034S-4211 Sursa foto: Arhiva PersonalaM4034S-4211

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.