DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

PARFUM DE TUBEROZE

tuberoze si lisianthus
tuberoze si lisianthus

O zi de sambata, o vizita obisnuita la piata, o conversatie cu doamna care vinde flori din gradina ei undeva, la o taraba din planul trei, si o noua dragoste – tuberozele. Mi le aminteam din copilaria petrecuta in parte in curtea bunicilor – statura lor inalta, fragila, cu influorescente alb-rozii spre capat imi era familiara. Dar nu-mi mai staruise in memorie mirosul si asta ma mira pentru ca tocmai mirosul le face speciale – e puternic fara a fi innecacios precum cel al crinilor, e dulce si un pic amarui, e reconfortant si optimist, elegant, persistent si e intr-atat de senzual incat te gandesti ca un creator de parfumuri n-ar mai avea nevoie de niciun alt ingredient in afara uleiului de tuberoze pentru a crea parfumul de seara perfect. Bunicii le numeau chiparoase, iar creatorii de parfumuri s-au inspirat din mireasma lor cu mult inainte sa le fi dat eu vreun sfat :). Mi-a revenit in memoria olfactiva Tendre Poison de la Dior, un parfum care imi placuse foarte mult odata si despre care am aflat acum ca se bazeaza pe tuberoze. La fel ca Les Jardins de Bagatelle de la Jean Paul Gaultier,  Chloe de la Lagerfeld, Magie Noire – Lancome si multe altele. Si am fost uimita sa citesc ca pentru 200 de grame de ulei esential e nevoie de peste 1 200 de kilograme de tuberoze. Este unul dintre cele mai scumpe si mai rare uleiuri din flori pentru ca, se spune, ne face mai creativi, ne relaxeaza si are chiar efecte antiinflamatorii si antispasmodice. In secolele trecute, tuberozele erau recunoscute si pentru efectul lor afrodisiac – dar ce mireasma placuta nu e macar un pic afrodisiaca?

Tuberozele sunt flori destul de pretentioase care nu se cresc usor – infloresc abia in al treilea an dupa plantarea bulbului. Asta in conditiile in care bulbul trebuie scos in fiecare final de toamna si replantat primavara, pana la jumatatea lui mai. Batranica mea din piata mi-a povestit ca, daca reusesti sa le obisnuiesti cu locul – asta insemnand rabdare pret de cativa ani -, nu mai ai probleme cu ele, infloresc vara de vara. Tot privindu-le mi-am dat seama ca asta primavara am cumparat si un bulb de tuberoze intre alte cateva din Targul de Flori de la Agronomie. L-am plantat intr-un ghiveci din curte, dar uitasem total cum se numeste. Doar il supravegheam curioasa, aproape zi de zi, sa vad ce iese din el. Au iesit, deocamdata, niste frunze inalte si subtiri, ca o iarba salbatica, in forma de tufa. Acum, ca am aflat despre ce e vorba, nu-mi voi mai face iluzii ca voi vedea vreo floare anul acesta, dar voi insista sa ingrijesc bulbul si in anii viitori. M-a convins definitiv parfumul, cred ca e cel mai bun odorizant natural de camera pe care l-am avut vreodata. Mai ales ca, iata, au trecut aproape cinci zile de cand am cele trei fire de tuberoze in vaza si tot miros, mai ales seara. August e luna acestor flori minunate asa ca am de gand sa ma bucur de ele saptamana de saptamana ceea ce va indemn si pe voi.

Inteleg ca au aparut si la noi cateva crescatorii de tuberoze. O familie din Bihor a pornit de la cativa bulbi si a ajuns in timp la peste 7 000 de fire anual in gradina de langa casa. Mai exista si prin apropierea Bucurestiului sere in care pasionatii cresc aceste flori care, vandute in cantitati mari, pot constitui o adevarata afacere pentru ca sunt foarte cautate in industria cosmetica.  Va mai spun doar ca in Hawaii, locul de unde se trag, tuberozele sunt florile traditionale de nunta. Ce-i drept, in Europa, unde au ajuns prin secolul XVI, au avut prin epoca victoriana renumele de flori pentru inmormantare. Dar epoca victoriana a trecut de mult asa  ca sa ramanem la ideea de nunta si la starea de bine pe care o sa v-o dea chiparoasele atunci cand le veti avea in glastra.

tuberozatuberoza 3tuberoza1tuberozetuberoza 4

 

 

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.