DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, un vals al epocilor

IMG_2619 ???????????????????????????????Parcul central din Sinaia este unul dintre cele mai vechi si mai spectaculoase din tara – poarta numele lui Dimitrie Ghica, prim- ministru al Romaniei in perioada 1868-1870 si un apropiat al Regelui Carol I. Parcul din Sinaia este un loc de recreere infiintat in anul 1881 si amenajat de arhitectul peisagist Eder, fiind situat intre gara si Manastirea Sinaia. In incinta lui se gasesc cladiri simbol ale orasului, hotelurile Caraiman si Palace Sinaia, dar cea care eclipseaza este cladirea Cazinoului din Sinaia. Hotelul Palace Sinaia este unul dintre hotelurile de lux cu traditie de pe Valea Prahovei, asezat intr-un loc cu o priveliste deosebita spre parcul Dimitrie Ghica, iar vara gazduieste cea mai frumoasa terasa a parcului. Merita sa zaboviti cateva ore pe terasa alba a hotelui, la o cafea.

Parcul, recent reamenajat, este o combinatie reusita de jucaus cu romantic intr-o atmosfera unde prezentul isi izbeste tamplele de inceputul de sec XX. Am batut la pas ceva parcuri in lumea asta mare, fiecare unic in felul lui, avand farmecul lui, si cred ca parcul din Sinaia poate oricand rivaliza cu oricare altul din lume. Bancile albe dau un aer retro aleilor, care serpuiesc printre pomii seculari, martori muti ai unor vremuri ce aici se incapataneaza sa coexiste cu prezentul atat de “zglobiu”in culoare si forme.  Straturile de flori si aranjamentele pierdute prin marea de verde personalizeaza fiecare colt al parcului, si, chiar daca nu iti ramane in minte tot ce scrie pe tablitele informative, nu vei uita nici bicicleta cu flori rezemata de un brad, nici radacinile de pomi vopsite in culori vii, nici caruta cu petunii si muscate.

Poate, uneori, ai nevoie sa alergi la mari distante ca sa poti aprecia ce ai atat de la indemana. Un parc ca o poveste, in care istoria se amesteca cu frumosul si fragilul si unde si un elvetian s-ar simti invidios, te asteapta sa-l admiri. Nu e la capatul lumii, nu trebuie un bilet scump, ci doar putina curiozitate. Lumea pe care ti-o va pune la picioare e o poveste posibila doar fiindca aici oamenii s-au incapatanat sa-l pastreze si sa-l infrumuseteze.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.