DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Pamukkale, castelul de bumbac din Turcia, si minunatele sale izvoare termale

pammukale 2

sursa foto: https://www.flickr.com/photos/masterplaan/2561204900/

Ce se intampla cand 17 izvoare termale bogate in calciu sculpteaza cateva sute de ani un munte calcaros? Dau nastere unei constructii ireale – un castel terasat de un alb aproape orbitor cu multi ochi albastri ca de clestar nascuti din apa cu proprietati miraculoase. Aceasta orbitor de frumoasa creatie a naturii  se afla in sud-vestul Turciei, in valea raului Mederes, in apropierea orasului Denizli. Pamukkale sau Castelul de Bumbac a fost declarat Monument UNESCO alaturi de ruinele orasului antic Hieropolis ramase chiar in varful acestei bizare constructii naturale, ruine pe jumatate ingropate in calcar. Hieropolis a fost un oras – spa, un fel de statiune baleoclimaterica, asa cum i-am spune noi acum, foarte popular inca din antichitate si pana la sfarsitul secolului al XIV-lea cand a fost abandonat. Despre apele termale din zona se spune ca au efecte binefacatoare asupra tensiunii arteriale, ca rezolva problemele circulatorii, precum si diverse afectiuni ale pielii si ale ochilor.

Atat de mari ar fi puterile acestor izvoare termale incat ar fi transformat o tanara urata intr-o faptura de o frumusete ravasitoare. O legenda locala spune ca ea s-ar fi aruncat in apa ca sa se sinucida, nefericita fiind ca nu avea petitori. Nu doar ca nu s-a inecat, dar a devenit atat de frumoasa incat cel mai curtat nobil al timpului a cerut-o de nevasta si au trait, desigur, fericiti pana la adanci batraneti.

Lasand legenda la o parte, oamenii inca merg in numar mare la Pamukkale convinsi fiind ca vor scapa de diverse boli. Inca se mai poate face baie in bazinele cu apa termala, dar traseul pe muntele de calcar nu mai poate fi parcurs decat in picioarele goale, fara masini, scutere sau biciclete asa cum s-a intamplat pret de cativa ani. Turismul de masa risca sa distruga impresionantul monument al naturii asa ca s-au luat masuri.

 

 

pamukkale cottonsursa foto:https://www.flickr.com/photos/jeremy_vandel/3873650989/

 

pamukkale piscine

sursa foto: https://www.flickr.com/photos/54945394@N00/220189221/

In Hieropolis se afla si piscina Cleopatrei. Tot potrivit legendei, daca te scalzi in apa din piscina, intineresti.  🙂 Pe fundul piscinei, se afla bucati din coloane antice. Au fost distruse in trecut de cutremure, dar acum arata spectaculos in combinatie cu apa bleu, leandrii roz si calcarul alb.

pamukkale piscina termala antica

pamukkalePamukkale-Turkey_835Daca mergeti in concediu in Kusadasi sau Kemer – si sunt destui romani care fac asta – ar fi pacat sa nu alocati o zi unei excursii in aceasta zona desprinsa parca dintr-un film SF. Da, vara poate fi foarte cald acolo si foarte aglomerat, dar cred ca aceasta spectaculoasa bijuterie naturala merita sacrificiul. Puteti ajunge la Castelul de Bumbac si cu avionul – o ora pana in Istanbul si inca mai putin de o ora din Istanbul in Denizli, orasul cel mai apropiat. Apropo, Denizli este recunoscut drept paradisul textilelor asa ca, in afara unor fotografii extraordinare, va puteti intoarce acasa si cu prosoape, halate sau haine de cea mai buna calitate. Este o excursie de facut o data in viata.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.