DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Palatul Pena, diamantul colorat al Sintrei

 

Palácio da Pena, Sintra
Palácio da Pena, Sintra

sintra13

O  excursie de jumatate de zi in parcul Pena este insuficienta. Toate site-urile va vor spune ca in jumatate de zi puteti vizita acest loc, dar eu nu sunt de acord! Parcul Pena cu toate cladirile si gradinile lui unice merita timp si calm. Daca stati 10 zile la Lisabona atunci incercati sa alocati 2 zile sa vizitati acest loc. Palatul Pena nu inseamna numai cladiri si privesti, Palatul Pena merita mai multa atentie. Merita sa lenevesti pe terasa unde este braseria, cafeaua este delicioasa si privelistea unica. E pacat sa ajungi la palat si sa nu ai timp sa fii rege.

Apoi gradinile din jurul palatului sunt unice, mai ales in zilele de sfarsit de septembrie, cand afluxul de vizitatori este mai mic si lumina pare aur filtrat, palatul si gradinile par magice. O plimbare fara graba prin gradini este cel mai frumos dar pe care ti-l poti face singur. Iar interiorul palatului este impresionant.

Cu soarele care scalda fatadele sale multicolore, Palatul Pena din Sintra pare un castel vazut printr-un caleidoscop. Un talmes-balmes de cupole, turnuri si pereti luminosi pictati in galben, rosu, albastru, mov. Palatul Pena este laudat ca fiind cel mai bun exemplu arhitectural de romantism portughez, un amestec eclectic, care imprumuta stilului clasic, note maure, renascentiste germane sau gotice, dar si din unica arhitectura locala manueline.

Fernando II, sotul consort al Reginei Maria a II-a, a construit palatul in anii 1840 langa ruinele unei manastiri abandonate. Complicitatea dintre regele Ferdinand al II-lea si arhitectul Ludwig Wilhelm von Eschwege a dat nastere unui palat care a devenit resedinta de vara pentru familia regala a Portugaliei.

Palatul Pena sta parca agatat pe un varf stancos, care este al doilea cel mai inalt punct intre dealurile Sintrei (singurul loc mai sus decat palatul este Cruz Alta, 528 de metri deasupra nivelului marii). Palatul National Pena domina astazi situl patrimoniului mondial UNESCO Sintra. Intr-o zi cu cer senin el se poate observa din orasul Lisabona.

Pena este de departe un palat nu numai spectaculos, dar, mai mult de atat, un loc ostentativ bogat. Altitudinea si padurile umbroase sunt un refugiu excelent de la temperaturile de vara torida ale capitalei portugheze, Lisabona.

sintra pena3
Interior Palatul Pena
sintra7
Interior Palatul Pena ( acelasi mobilier o sa-l descoperiti si la Peles)
sintra12
Interior Palatul Pena

sintra8 castelo de pena2 castelo de pena3 castelo de pena 6 sintra6 sintra9 Palatul in sine este compus din doua aripi: fosta manastire “de Manueline” a Ordinului Sfantul Ieronim si aripa construita in secolul al XIX-lea de regele Ferdinand al II-lea. Aceste aripi sunt incercuite de o structura arhitecturala, care este o versiune fantastica a unui castel imaginar. Cuprinde creneluri, turnuri, un tunel de intrare si chiar un pod. Astazi turistii pot rataci prin camerele sale bogat ornamentate si bucatariile supradimensionate, precum si prin gradinile sale. Regele Ferdinand a ordonat, de asemenea, amenajarea unor gradini romantice, cu alei, pavilioane si banci de piatra, precum si copaci si alte plante originare din cele mai diverse colturi ale pamantului. In acest fel, regele a profitat de clima blanda si umeda de pe dealurile Sintrei pentru a crea un parc complet nou si exotic cu peste cinci sute de specii diferite de copaci. Cele mai fascinante constructii din Parcul Pena sunt Casa do Regal si gradina sa privata, manastirea din secolul al 16-lea, unde franciscanii au trait intr-o austeritate extrema, oferind un contrast puternic exploziei de excese arhitecturale ale Sintrei, sau Palatul Monserrate, resedinta de vara pentru britanicul Francis Cook. Acesta din urma ofera o vedere spectaculoasa la Oceanul Atlantic si Palatul Pena. Pe lista constructiilor de vizitat se afla si Capo del Roca.

Oraselul Sintra, cunoscut ca fiind cel mai romantic oras portughez, este si el o atractie turistica in sine. Bogatia de cladiri istorice a facut ca UNESCO sa inscrie intreaga regiune Sintra pe lista patrimoniului mondial in 1995, ca “peisaj cultural”, argumentatia fiind ca “Sintra are structuri armonizate ale florei indigene, cu un peisaj rafinat si cultivat, creat de om ca urmare a unor influente literare si artistice.”Asta vei descoperi daca iti faci timp sa descoperi Palatul Pena si gradinile sale minunate. Eu m-as intoarce oricand in Portugalia, pentru a petrece inca o zi la Palatul Pena.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.