DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Palatul Mogosoaia, o invitatie

img_8963 img_8811

O zi frumoasa cu soare este intotdeauna o invitatie sa-i dai viata si sens. O sansa sa iti vezi prietenii si sa mergi intr-un loc frumos, sa razi si sa te relaxezi. Palatul de la Mogosoaia, langa Bucuresti, este un astfel de loc, unde istoria si prezentul se impletesc intr-un peisaj magnific. Palatul Mogosoaia s-a transformat in ultimii ani intr-un spatiu muzeal si de agrement deosebit de viu si imbietor prin tot ce ne propune, un spatiu revitalizat atat prin activitatile artistice, cat si prin numeroasele expozitii temporare de la parter, din foisor sau din cuhnie. Modul neconventional in care manifestarile artistice isi gasesc aici scena perfecta, face din acest loc o surpriza placuta. Improspatarea intregii atmosfere produsa in ultimii ani, te intampina chiar de la primii pasi facuti pe lunga alee strajuita de pomi si lampadare, care duce la intrarea in curtea de onoare, in incinta propriu-zisa ,si te insoteste si cand te plimbi prin gradinile din jurul palatului asezat pe malul lacului. Asa ca, in zilele cu soare, acest loc devine o poveste,  iar fiecare colt te imbie sa te asezi si sa lenevesti. Verdele gazonului si luciul nedefinit al apei inspira ochiului o liniste aparte. O carte buna si o patura sunt suficiente pentru a creea atmosfera perfecta intr-o dupa-amiaza de week-end.

Parcul englezesc cu gradini in stil italian, de la malul lacului, a carui amenajare peisagistica a fost realizata intre anii 1921 – 1922 sub indrumarea Marthei Bibescu, iti taie respiratia prin armonia lui perfecta si simplicitate. Martha Bibescu, nascuta Lahovary, va face din repunerea in valoare a acestui “colt intreg de tara”, cum spune G.M. Cantacuzino, unul dintre principalele scopuri ale vietii sale. Legat de acest loc, care ei i-a fost foarte drag, Martha Bibescu avea sa scrie: “Fiecare dintre noi duce viata altcuiva care neputand sa si-o duca pe a sa, ne deleaga, murind, sarcini si placeri care nu sunt ale noastre…”. ( O definitie superba a traditiei.) Plimbandu-te prin gradinile palatului, poti observa cu usurinta, gradul inalt de responsabilitate pe care si l-a asumat principesa in tot acest demers de reinviere, dar si gustul ei fara cusur, imbinand inovativul si flamboaiantul curent artistic Art Nouveau cu atmosfera epocii Brancoveanu.

Palatul a fost construit pana in 1702 de catre Constantin Brancoveanu in stilul care avea sa-l consacre,stil brâncovenesc. Lucrarea a fost terminata in ziua de 20 septembrie 1702, conform pisaniei de pe latura de rasarit a palatului. După 1714, cand Constantin Brancoveanu a fost executat impreuna cu fii sai, toata averea familiei a fost confiscata de otomani, iar palatul a fost transformat in han. Rascumparat de domnitorul Stefan Cantacuzino, palatul a revenit marelui ban Constantin Brancoveanu, nepotul domnitorului, si a ramas in posesia familiei pana la inceputul secolului al XIX-lea. Palatul a fost martorul multor furtuni ale istorie, dar a supravietuit si a ramas pana azi cu frumusetea lui, ca un testament al proprietarilor care au iubit acesta tara si istoria ei. Punctele de atractie ale palatului sunt salile sale tematice: scara de onoare, sala turco – persana, sala ortodoxa, sala hartilor, sala scoartelor, sala fanariota, sala franceza, anticamera salii italiene, sala italian, sala transilvana, sala sfatului domnesc si sala cancelariei domnesti. Biserica cu hramul Sf. Gheorghe ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, care adaposteste tabloul votiv reprezentandu-l pe Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai si pe Doamna Maria cu cele 7 fiice, este parte din patrimoniul national . Tot aici este inhumat George Valentin Bibescu, sotul Marthei Bibescu, sub o frumoasa lespede funerara decorata cu stema familiei Bibescu (doi lei cu vulturul incoronat). Capela Gh. Bibescu din secolul al -XIX -lea adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.

Cuhnia, fosta bucatarie domneasca, care este spatiu expozitional in prezent, intregeste spectaculos curtea de onoare a palatului si impresioneaza prin stil. Cuhnia impreuna cu turnul portii  si poarta Targovistei, pe care este montata o replica a grupului statuar care o reprezinta pe Zeita Minerva, delimiteaza un spatiu intim si verde al palatului, unde frumosul este la el acasa. Restaurantul si cafeneaua gazduite in magnificul spatiu al vilei d’Elchingen iti dau posibilitatea sa te ascunzi printre coloanele ei, la o masa cu o cafea sau un pahar de vin si in acelasi timp sa ai in fata cele mai frumoase imagini posibile.

Astazi, Palatul Mogosoaia reprezinta unul dintre simbolurile arhitecturii romanesti. Iar atmosfera la palat este la fel cu cea pe care o intalnesti si la Viena, si la Monaco si oriunde in lumea asta unde frumosul a capatat notorietate si admiratie. O vizita la palatul brancovenesc de la portile Bucurestului este o surpriza placuta pe care ti-o poti oferi si care te va face sa te simti ca intr-o excursie.

img_8828 img_8855 img_8857 img_8910 img_8889 img_8893 img_8780 img_8867 img_8964 img_8794 img_8879 img_9092

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.