DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Camera de chihlimbar din Sankt Petersburg, o minune a lumii

amberroom7amberroom8Camera de Chihlimbar a fost denumita de multe ori ” a opta minune a lumii” datorita frumusetii sale originale. Camera de Chihlimbar se afla in Palatul Ecaterina din Tsarskoye Selo, de langa Sankt Petersburg, fiind o camera complet decorata cu chihlimbar si oglinzi prinse de panouri cu ajutorul unor frunze de aur. Acesta camera a fost creata in secolul al XVIII-lea si a fost distrusa in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.  Trupele nemtesti stationate aici, au demontat-o cu scopul de a o lua drept prada de razboi. Razboiul nu a progresat cum isi doreau ei, nu au avut timp sa o ia cand s-au retras, asa ca au pus dinamita, suficienta sa arunce in aer intreg complexul Tsarskoye Selo. Dupa razboi,misiunea genistilor rusi a fost una extrem de grea, durand ani pentru a salva acest patrimoniu. Camera a fost  redeschisa pentru public in 2003.

La origine, Camera de Chihlimbar a reprezentat o capodopera creata de maestrii germani si rusi. Constructia Camerei de Chihlimbar a durat intre 1701 – 1709 in Prusia. Camera a fost conceputa de sculptorul german baroc Andreas Schlüter si construita de catre mesterul danez in chihlimbar Gottfried Wolfram. Aceasta capodopera a fost montata la Charlottenburg Palace pana in 1716, cand a fost oferita de regele Prusiei, Friedrich Wilhelm I,  aliatului sau, tarul Petru cel Mare al rusilor. Camera de chihlimbar este intr-adevar o minune, care iti taie respiratia cand ii treci pragul. La vremea cand am vizitat-o, nu era voie sa fotografiezi in interior.  Am avut sansa sa vad o opera de arta uriasa, care te invaluia si te uimea pana la ultimul amanunt. Ferestrele transformau camera intr-o explozie de nuante de galben, aramiu pana la rosiatic, o priveliste cu care sigur pupila nu se intalnise niciodata si poate de asta aveai nevoie de timp sa focalizezi detalii.

Chihlimbarul, numit si „ambra galbena”, este o piatra pretioasa de culoare galbena, transparenta, translucida sau opaca. Varsta chihlimbarului este apreciata de pana la 260 milioane de ani. Provine din rasina arborilor din acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanta amorfa, fara sa fie un mineral. Ganditi-va cum pot sa reflecte 6 tone de chihlimbar ( caci atatea tone au fost necesare realizarii acestei camere) lumina calda a soarelui filtrata prin ferestrele sale?  Un amanunt interesant este ca niciun turist nu vede aceeasi camera, fiindca in fiecare minut, in functie de intensitate luminii naturale, camera pare diferita: cand mai deschisa si stralucitoare, cand mai opaca si de un galben- portacaliu inchis.  Cu siguranta, aceasta camera de chihlimbar este o minune a lumii.

Sursa fotografii: commons.wikimedia.org si wikipedia

amberroom11

amberroom amberroom3 amberroom4 amberroom5amberroom9

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.