DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O mansarda stilata de 80 de metri patrati

Tendinta umana de a alerga dupa cat mai multi metri patrati pare sa se mai fi ameliorat in ultimii ani, iar asta e unul dintre efectele pozitive ale crizei economice. Cu mai putini bani in buzunar, oamenii au avut mai mult timp de reflectie si, multi dintre ei, au ajuns la concluzia ca fie n-are rost sa devina sclavii unei case, fie ca o casa mare si goala e mai rea decat o casa mai mica, in care sa fii si fizic si sufleteste mai aproape de ce ti-e drag, de la fiinte pana la obiecte. Casa pe care v-o prezint azi e casa unui designer din Spania, o tara lovita grav de recesiune tocmai din pricina excesului imobiliar dublat de o inconstienta a acordarii creditelor.

Designerul Beatriz Silveira, manager la firma Batik Interioare, ar fi avut, teoretic, bani pentru o casa mai mare, dar si-a dat seama ca ar fi un snobism pentru ca, pur si simplu, n-ar avea nevoie de ea. S-a indragostit in cateva clipe de aceasta mansarda pe care, dupa ce a cumparat-o, a amenajat-o in detaliu, punct cu punct, gandind-o ca pe o locuinta nu temporara, ci pentru o viata intreaga. In 80 de metri patrati, Beatriz a gasit loc pentru birou, dining, living, dormitor, spatii de depozitare si camera de oaspeti. Pentru ca lucreaza mult de acasa, are, de fapt, doua birouri. Unul e masa din bucataria – dining care, atunci cand vin musafiri, se extinde si poate primi in jurul ei pana la 6 persoane. Celalalt e in dormitorul de oaspeti. Pentru ca oaspetii nu vin in fiecare zi. Asadar, atunci cand e casa plina, Beatriz lucreaza in bucatarie, iar cand e casa libera, biroul e in dormitorul de musafiri. A planuit totul pentru confortul ei si al celor ce-i calca pragul, iar spatiul e atat de fluid si elegant incat nu ai nicio clipa senzatia de sufocare, ci, dimpotriva, impresia generala e ca pasesti intr-o casa mult mai mare de 80 de metri patrati. Bucataria si zona de dining sunt despartite vizual de camera de zi prin doua coloane, dar spatiul ramane semi-deschis, fara usi, perfect ordonat – Betriz si-a dorit mult sa locuiasca intr-o casa in care sa nu se impiedice de obiecte. Din camera de zi, pasesti intr-o terasa micuta, dar cocheta, zona perfecta de relaxare si visare.

Beatriz povesteste ca motivul principal care a facut-o sa se ataseze instantaneu de actuala sa locuinta a fost lumina. Mansarda despre care vorbim are nu mai putin de 8 ferestre mari si doua fatade exterioare orientate spre sud si spre vest. A exploatat la maximum avantajul luminozitatii, punandu-l si mai mult in valoare prin mici trucuri. Astfel, pardoseala in toata casa este uniforma – parchet din stejar cu lamele mari si culoare deschisa. Peretii sunt varuiti in aceeasi culoare, inclusiv tavanul, un bej auriu foarte odihnitor. Tavanul nu este alb , cum se obisnuieste pe la noi, tocmai pentru a nu rupe estetic spatiul mic, pentru a-l lasa sa curga. Frumoase si elegante sunt plintele de rigips alb care despart peretele de tavan, un accent subtil caci, nu-i asa, prea multa uniformitate poate deveni, la un moment dat, plictisitoare. Piesele de mobilier sunt alese si ele cu cap – putine, dar masive, majoritatea din lemn, puncte focale ale incaperilor. Sunt accesorizate cu tesaturi usoare din materiale naturale, in culori potolite, doar, din cand in cand, cate o pata puternica de culoare invioreaza atmosfera. La senzatia de spatiu si eleganta contribuie mult si lemnaria alba a usilor si ferestrelor.

Pe pereti se gasesc combinatii atragatoare de mici oglinzi si tablouri de care Beatriz este pasionata. Imi place foarte mult cum a facut o casa relativ mica sa para un etaj de vila, imi plac ideile pe care le-a folosit  pentru ca sunt accesibile,  imi plac spatiile multifunctionale pe care le-a creat in mansarda ei si senzatia primitoare si confortabila pe care o degaja aceasta locuinta. Sper sa va placa si voua!

Camera de zi, bucataria si zona de luat masa. Toate dau intr-o terasa.
Camera de zi, bucataria si zona de luat masa. Toate dau intr-o terasa.
Camera de oaspeti si biroul.
Camera de oaspeti si biroul.
Bucataria, biroul de rezerva si masa extensibila pentru musafiri.
Bucataria, biroul de rezerva si masa extensibila pentru musafiri.
Detalii textile
Detalii textile
Dormitorul principal
Dormitorul principal
Obiecte decorative
Obiecte decorative
Detaliu de pe terasa
Detaliu de pe terasa
Din nou dormitorul principal si cele doua ferestre mari
Din nou dormitorul principal si cele doua ferestre mari

Sursa foto: elmueble.com

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.