DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O gradina de vis, semn ca pasiunea pentru frumos se mosteneste

Liz Olsen nu-si poate aminti cand s-a nascut pasiunea ei pentru gradinarit, e ca si cum ar fi avut-o dintotdeauna in sange. Peggy, mama ei, povesteste insa ca in copilarie Liz se oferea s-o ajute in gradina ca sa castige cate un banut  – voia sa-si cumpere o sa noua pentru poneiul ei. “Ii dadeam cate 25 de centi pentru fiecare galeata de buruieni pe care o strangea. Ca sa terminam mai repede, am decis la un moment dat sa-i dublez salariul”, isi aminteste Peggy razand.

Liz a crescut printre tufe de trandafiri si rododendroni in climatul bland din San Rafael, California, unde parintii ei aveau o livada, dar si o gradina mare de legume. Cand afacerile tatalui sau, Eric, s-au reorientat spre zona Chicago, familia a cumparat o proprietate generoasa de cateva hectare asezata intre dealurile din suburbia Barrington. Casa in stil georgian avea o mica gradina, dar cea mai mare parte a proprietatii era neingrijita, invadata de buruieni si maracini. La inceput, nu s-au gandit decat sa extinda gradina de trandafiri deja existenta si sa faca niste poteci ca sa poata circula prin curte pana la un frumos foisor care aproape ca nu se mai vedea de buruieni. 21 de ani mai tarziu insa, generoasa proprietate gazduieste nu mai putin de noua gradini superbe si mii de tipuri de plante.

Parintii, Peggy si Eric, petreceau mult din timpul lor liber in gradina cu Liz si sora ei, Kate.  O zi cu adevarat placuta insemna pentru ei realizarea unui mic proiect horticol. Desi au avut mereu ajutoare la udatul plantelor si starpirea buruienilor, membrii familiei Olsen s-au ocupat personal de design si de cea mai mare parte a muncii de intretinere. Asa ca n-a fost tocmai o surpriza cand, dupa ce a studiat pictura si istoria artei, Liz a acceptat o slujba la o companie care se ocupa cu arhitectura peisagistica. Dupa 5 ani in care a invatat pas cu pas tainele acestui business, Liz, ajutata de sotul ei, Andrew, si-a facut propria firma de design outdoor, Avant-Gardenscapes. Liz spune ca designul gradinilor combina pasiunea ei pentru plante cu pasiunea pentru culori, texturi si forme.

In gradina casei parintesti, botezata Woods Walk, combinatia de soare si umbra ofera conditii perfecte unui numar imens de plante. La umbra stejarilor cresc verbine, azalee, lumanarele, astilbe, iar sub razele soarelui se simt foarte bine clematitele, salvia, busuiocul, floarea miresei si trandafirii pentru ceai.

Familia a creat gradinile inspirata fie de evenimente placute – exista o gradina a Nuntii plina de clematite, fluturi si arcuri de trandafiri, fie de fiinte dragi – exemplu este gradina Regelui Leo, unul dintre motanii favoriti.

Va las sa va delectati cu superbele poze realizate de Peter Krumhardt pentru Traditional Home. Pentru mine, aceasta gradina e o minunata sursa de inspiratie cu atat mai mult cu cat a legat atat de armonios destinul unei familii timp de doua generatii. In poze, o puteti vedea si pe Liz, cea care a mostenit pasiunea pentru flori si frumos de la mama ei, Peggy. Si ce noroc pe ea sa-si poata transforma o pasiune intr-o sursa de trai si intr-un mod de viata!

g1g2g3g4g5g6g7g8g9g10g12g13g14g15g16g17g18g19g20g21

Tags:

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.