DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Prin Istanbul. Popas la Moscheea Albastra

istanbulistanbul2istanbul4istanbul3blue8 blue

Dimineata, devreme in Istanbul exista o forfota ireala de oameni care se pregatesc de o noua zi. Daca vrei sa vezi cum se pregateste un oras urias de o noua zi, trezeste-te o data la ora 5 si rataceste-te pe strazile orasului vechi. Coboara pana in port unde vei gasi piata de mirodenii, unica in lume din punctul meu de vedere, si incearca sa-ti imaginezi ca vei prinde rasaritul soarelui acolo. Ca apoi te opresti la o terasa si bei un ceai fierbinte. Apoi o iei usor spre centru, pe strazile inguste cu case de sute de ani, dar atat de bine conservate, din Sultanahmed. Daca ai noroc, poti sa tragi cu ochiul prin usile deschise si sa surprinzi crampeie de viata: o mama isi pupa copii care pleaca la scoala; o tanara e grabita sa se incalte pentru a prinde tranvaiul spre serviciu; un bunic cauta cheile si mataniile in vasul de pe masuta.

E aroape ora 11 dimineata si deja toropeala isi face simtita prezenta. Asa ca cel mai indicat loc sa fii, este Moscheea Albastra. Intrarea e gratuita si ai voie sa te asezi pe covorul atat de fin si moale al moscheei.Racoarea si lumina din moschee sunt cele mai bune “remedii naturiste” pentru caldura de afara. Cele mai multe candelabre din interiorul Moscheei Albastre au fost o data acoperite cu aur si pietre pretioase. Printre boluri de sticla erau inserate  oua de strut, pietre pretioase si globuri de cristal. Toate aceste decoratiuni au fost eliminate pentru a nu se incarca de praf, dar maretia candelabrelor, ramane inca, un punct de atractie.

Moscheea Albastra are un interior decorat cu mai mult de 20.000 de placi ceramice realizate manual, in  orasul Iznik (Niceea) avand mai mult de cincizeci de modele de lalele diferite.Mai mult de 200 de vitralii cu modele complicate reflecta lumina naturala. Podelele sunt acoperite cu covoare, care sunt donate de oameni credinciosi si sunt inlocuite in mod regulat fiindca se uzeaza. Mai multe ferestre spatioase confera o impresie de spatiu. Fiecare Exedra din Moscheie are cinci ferestre,  fiecare semi -dom  are 14 ferestre si domul central are 28 de ferestre.Vitraliile pentru ferestre au fost un cadou de la Signoria de la Venetia pentru Sultan. Cel mai important element al interiorului este mihrab-ul, care este realizat din marmura fina sculptata  stalactite. Dar sunt multe alte amanunte care va vor capta atentia in timp ce va relaxati pe covorul moscheei cu spatele rezemat de vreo coloana de sute de ani, martora la multe momente, dar muta.

blue1 blue2 blue3 blue4 blue5 blue6Sursa: Arhiva Personala.blue7

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.