DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Varenna – Lacul Como, o dupa-amiaza idilica

IMG_5018Varenna ar trebui tradus Idilic. Pentru ca idilic e cuvantul care descrie cel mai bine  un vechi orasel de pescari situat pe coasta estica a Lacului Como, aproape de Milano. E un loc in care incetinesti ritmul, iti ascuti simturile si ii multumesti lui Dumnezeu ca a creat o lume minunata. Nu ai mult de mers, nici multe magazine de bifat. Nu transpiri, nu te grabesti, nu te enervezi. Nu strigi, chiar daca esti in Italia. In Varenna nimeni nu striga, toata lumea pare ca pluteste. Iar turistii au pupilele dilatate aproape extatic. Potecile pietruite te poarta la deal si la vale printre case vechi de cateva sute de ani, elegante si colorate deopotriva. Te lovesti de ghivecele cu flori de pe caldaram in timp ce te zgaiesti la alte flori agatate deasupra capului tau,  la mai toate ferestrele. Mananci o inghetata cu fistic, apoi o straciatella si, peste o ora-doua, inchei, dietetic, cu o inghetata cu iaurt. Bei un espresso in port, o apa rece in superba gradina a vilei Cipressi si un prosecco frizzante la Terasa Il Molo, adica aici:

IMG_5110 IMG_5105 IMG_5131 IMG_5136

Ti-e cald, ti-e bine si, in acelasi timp, fixezi insistent zapada de pe crestele Alpilor care stavilesc intinsul marelui lac. Esti la o aruncatura de bat de Elvetia si, daca te concentrezi un pic, auzi iarba scartaind intre dintii vacutelor care dau laptele pentru ciocolata ta preferata, Cote d’Or, nu Milka. Te intrebi ce-o fi facand George Clooney in casa lui situata pe partea cealalta a lacului. Si iti trece prin cap sa pierzi ultimul tren spre Lecco si, apoi, spre Milano.

IMG_5059 IMG_5063 IMG_5098 IMG_5095 IMG_5135

 

Nu pierzi trenul oricat te-ai stradui pentru ca esti in Italia si trenurile intarzie. Chiar si o ora uneori. In timp ce-l astepti, privesti doamnele care inchid pe rand obloanele micilor palate mostenire de familie si iti devine limpede ca esti un om norocos pentru ca ai putut vedea si simti toate astea.

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.