DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

O casa cob ca-n povesti

cob1

Daca va ganditi la o casa de vacanta  foarte ieftina si ecologica, aproape sigur ati auzit de casele din cob. Cobul are ca ingredient principal pamantul lutos – argila in combinatie cu nisip, paie de grau sau de orz si apa. In strainatate, reintoarcerea la o viata aproape de natura a devenit un trend extrem de puternic si aud despre tot mai multe persoane, chiar foarte tinere unele dintre ele, pentru care participarea la constructia unei asemenea case e o incantare, o metoda de relaxare ideala. De aceea, multe dintre casutele acestea se construiesc cu ajutorul voluntarilor. Daca ne gandim ca materia prima se gaseste in natura, in cea mai mare parte, e usor de ridicat asa un adapost cu un pret foarte mic. Cu multa munca, e adevarat, dar cred ca merita. Pana la urma, de ce sa gandesti ca o casa de vacanta ar fi un vis irealizabil sau realizabil foarte greu, dupa ani si ani de strans banii la saltea? Casutele astea sunt foarte haioase, cele mai multe duc cu gandul la o carte de povesti sau la un desen animat. Iti creeaza instantaneu o stare de buna dispozitie. Le poti da ce forma vrei, nu au muchii, nu au colturi, ci sunt rotunjite dupa imaginatia fiecaruia. Se pot construi si cu etaj si un mare avantaj al lor este ca se preteaza perfect acoperisurilor verzi. Prin urmare, puteti avea un loc de refugiu acoperit cu flori si gazon, cu o alura de basm, cu un consum minim si cu un aer foarte sanatos in interior dat fiind ca toate materialele folosite sunt ecologice.

La noi, in Romania, era caselor de chirpici nu a apus demult, ba nici macar nu a apus de tot. Multe dintre casele strabunicilor au fost atat de bine construite incat rezista fara probleme si azi. Noi insa am alergat spre blocuri din beton, case de caramida si multora li s-ar parea ciudat sa se reintoarca la lut, paie si balegar in secolul XXI. Nici eu nu ma vad locuind permanent intr-o asemenea casa, dar mi-ar placea sa pot locui in ea din cand in cand, mai ales vara cand totul e verde, inflorit si simti nevoia sa te detasezi de zgomot si probleme. Prin urmare, mi se pare o varianta demna de analizat pentru cineva care are o bucata de pamant intr-un loc frumos, la tara, si ar vrea sa-si poata petrece mai mult timp acolo fara a astepta o viata pentru asta.

Va dau ca exemplu o casa cob construita in Canada, in Mayne Island. Proprietarii o inchiriaza pe airbnb  si au mai multe solicitari decat pot acoperi. Toti cei care au locuit temporar acolo au fost extrem de incantati, mai ales ca si zona e placuta, aproape de mare, aproape si de padure, plina de vii pe rod si ferme de oi. In plus, casuta are tot confortul – lumina, wc, dus, apa calda. Adica e rustica, dar nu intr-atat de rustica incat sa bajbai noaptea prin fundul curtii. 🙂 N-am aflat daca are si wi-fi, dar n-ar fi imposibil.

cob2cob3cob4cob5cob6cob7Arata chiar foarte bine, nu credeti? Casutele astea pot fi dotate cu panouri fotovoltaice, boilere performante asa ca pot deveni cat se poate de moderne si de putin costisitoare. Casa din imaginile de mai sus are inclusiv o terasa la etaj pe care trebuie sa fie tare placut sa citesti o carte, aruncandu-ti din cand in cand privirea inspre padure.

Despre o casa construita in acelasi sistem la Turda, in judetul Cluj, am scris aici.

O alta casa foarte frumoasa din lut este casa lui Steve.

Iar o casa foarte romantica din ferestre reciclate, construita cu doar 500 de dolari,  puteti vedea aici.

 

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.