Neustadt Kunsthofpassage – coloratul pasaj al artistilor “trazniti” din Dresda
|
Daca ajungi in Dresda (Germania), un oras extrem de ofertant din punct de vedere arhitectural, istoric, al artei si culturii, acorda-ti timp sa vizitezi strada Ginkgo. E un pasaj compus dintr-o serie de cinci curti interioare care nu sunt vizibile din strada si care s-au transformat intr-un experiment de arta, numit Proiectul Ginkgo . Un grup de artisti, sculptori, designeri au luat mai multe cladiri vechi si au reproiectat fatadele acestora, oferind fiecarui proiect un specific arhitectural si o curte avand o tema proprie. Proiectul a fost finalizat in 2001. Cea mai bizara si, probabil, cea mai fotografiata dintre ele este “Curtea Elementelor”, conceputa de catre artistii Annette Pavel, Christoph Rößner si André Tempel.
Peretele aceastei cladiri este tot acoperit cu palnii si jgheaburi. Atunci cand ploaia incepe sa cada, acest sistem de scurgere si jgheaburi colorate se transforma intr-un instrument muzical fermecator. Incercati sa va imaginati aceste sunete in timpul unei ploi torentiale!( Probabil ca nimeni in cladire nu poate dormi , pentru ca, merita sa stiti, aceste cladiri sunt locuite.)
Un alt loc fascinant este in “Curtea Animalelor”, unde fatada cladirii verde este decorata cu creaturi salbatice: o turma de maimute par ca sar de la fereastra la fereastra, peste capul unei girafe gigant. Girafa pare ca trage o panza mare, care acopera perete. Culoarea peretelui este de un verde intens, contrast foarte frumos cu balcoanele maro din rachita. Aceste balcoane de rachita sunt o atractie irezistibila pentru privirea iubitorului de frumos, care cauta ineditul in lucruri, fenomene sau cuvinte.
“Curtea Luminii”, pentru care un concurs national de design a avut loc in 1998 si unde castigatorii au fost alesi prin vot, are o fatada decorata cu oglinzi metalice care produc o varietate de reflectii in functie de soare, aruncand o lumina calda in curtea altfel umbroasa.
Estetic foarte placuta si poate cea mai plina de culoare este “Curtea Creaturilor Mitice”. Designul reprezentant pe peretele cladirilor este o metafora a fluxului vietii, fiind o combinatie de mozaic si graffiti. Proiectat de catre artistul Viola Schöpe, pe 900 de metri patrati ai peretelui afiseaza un design complicat realizat cu placi ornamentale din Italia, Portugalia si Meissen.
Curtile sunt adapostul unui numar de mici magazine si cafenele, cu o atmosfera foarte relaxanta si linistita. Restul zonei din acest cartier studentesc este de asemenea foarte pitoresc, cu o multime de mici proiecte de arta stradala, multe magazine, cafenele, baruri și restaurante, care pot transforma o zi obisnuita, in una de neuitat!
Sursa:www.mypinkadvisor.com