DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Neustadt Kunsthofpassage – coloratul pasaj al artistilor “trazniti” din Dresda

 

33 Amazin

 

Daca ajungi in Dresda (Germania), un oras extrem de ofertant din punct de vedere arhitectural, istoric, al artei si culturii, acorda-ti timp sa vizitezi strada Ginkgo. E un pasaj compus dintr-o serie de cinci curti interioare care nu sunt  vizibile din strada si care s-au transformat intr-un experiment de arta, numit Proiectul Ginkgo .  Un grup de artisti, sculptori, designeri  au luat mai multe cladiri vechi si au reproiectat fatadele acestora, oferind fiecarui proiect un specific arhitectural si o curte  avand o tema proprie. Proiectul a fost finalizat in 2001.  Cea mai bizara si, probabil, cea mai fotografiata dintre ele este “Curtea Elementelor”, conceputa de catre artistii Annette Pavel, Christoph Rößner si André Tempel.

Regenwasserspiel

Peretele aceastei cladiri este tot acoperit cu palnii si jgheaburi. Atunci cand ploaia incepe sa cada, acest sistem de scurgere si jgheaburi colorate se transforma  intr-un instrument muzical fermecator. Incercati sa va imaginati aceste sunete in timpul unei ploi torentiale!( Probabil ca nimeni  in cladire nu poate dormi , pentru ca, merita sa stiti, aceste cladiri sunt locuite.)

Regenwasserspiel 5 Regenwasserspiel 2 Courtyard of the Elements Kunsthofpassage1

 

 

 

the courtyard of the animals

Dresden, Neustadt, Bunte Republik Neustadt, Kunsthofpassage Kunsthofpassage2 Kunsthofpassage3                                                                          Un alt loc fascinant este in “Curtea Animalelor”, unde fatada cladirii verde este decorata cu creaturi salbatice: o turma de maimute par ca sar de la fereastra la fereastra, peste capul unei girafe gigant. Girafa pare ca trage o panza mare, care acopera perete. Culoarea peretelui este de un verde intens, contrast foarte frumos cu balcoanele maro din rachita. Aceste balcoane de rachita sunt o atractie irezistibila pentru privirea iubitorului de frumos, care cauta ineditul in lucruri, fenomene sau cuvinte.

 

 

 

 

Courtyard of the Elements,3 Courtyard of the Elements,5 Courtyard of the Elements,4 Kunsthofpassage6

 

.Courtyard of the Elements,8

“Curtea Luminii”, pentru care un concurs national de design a avut loc in 1998 si unde castigatorii au fost alesi prin vot, are o fatada decorata cu oglinzi metalice care produc o varietate de reflectii in functie de soare, aruncand o lumina calda in curtea altfel umbroasa.

Courtyard of the Elements,7 Courtyard of the Elements,6 Kunsthofpassage5 The Courty The Courtyard

Estetic foarte placuta si poate cea mai plina de culoare este “Curtea Creaturilor Mitice”. Designul  reprezentant pe peretele cladirilor este o metafora a fluxului vietii, fiind o combinatie de mozaic si graffiti. Proiectat de catre artistul Viola Schöpe, pe 900 de metri patrati ai peretelui afiseaza un design complicat realizat cu placi ornamentale din Italia, Portugalia si Meissen.

Curtile sunt adapostul unui numar de mici magazine si cafenele, cu o atmosfera foarte relaxanta si linistita. Restul zonei din acest cartier studentesc este de asemenea foarte pitoresc, cu o multime de mici proiecte de arta stradala, multe magazine, cafenele, baruri și restaurante, care pot transforma o zi obisnuita, in una de neuitat!

Sursa:www.mypinkadvisor.com

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.