DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Natura romantica – 10 lacuri uluitoare in forma de inima

1. Acest lac minunat, format in timp din apa scursa de pe ghetari, se afla la granita Pakistanului cu China, la 40 de kilometri de satul Shimshal. Satul apartine provinciei Hunza si priveste marea de la o inaltime impresionanta de 13 000 metri. Ca multe alte localitati din nordul Pakistanului, Shimshal a fost aproape izolat,  inaccesibil masinilor, pana in 2003, cand s-a construit o sosea care-l leaga de restul tarii. Drumul a revolutionat economia din Valea Shimshal care a devenit o atractie turistica. Lacul, de o frumusete rapitoare, este vegheat inspre sud-est de cei mai mari ghetari din lume, ale caror inaltimi depasesc 6 000 de metri. In jurul acestei opere create de natura pe o suprafata de 32 de kilometri patrati isi gasesc adapost numeroase specii de pasari migratoare. Localnicii din Valea Shimshal se numesc Wakhi, vorbesc limba Wakhi, traiesc din cresterea oilor, caprelor si iacilor, iar distanta de civilizatia occidentala i-a ajutat sa-si pastreze aproape intacte traditiile. In fiecare an, in Mai, pornesc in transhumanta, cautand cele mai bune pajisti din muntii Pamir pentru animalele care le asigura existenta. In dialectul local, lacul in forma de inima se numeste Shuvorth si are o adancime de 4 755 de metri, in nordul extrem, la granita cu China.

Lacul Shimshal din Pakistan
Lacul Shimshal din Pakistan

2. Lacul Narligol sau Nar Golu ( Lacul Rodie, in limba romana) este un lac format pe un crater dupa rabufnirea unui vulcan. Apa sa sulfuroasa este recunoscuta pentru proprietatile sale curative, fiind indicata in special pentru cei care au probleme de piele si dureri reumatice. Lacul se afla in Turcia, Cappadocia, la 12 km de Nazianzos si la 36 de kilometri de Aksaray. Colinele din jurul lacului sunt intesate de biserici foarte vechi si pitoresti. Pentru cei care vor sa se imbaieze in apele vindecatoare, s-a deschis un hotel chiar la capatul drumului spre lac (Narligol Termal Hotel).  Acolo gasiti o piscina care capteaza apa fierbinte din Narligol asa ca in schimbul unei taxe nu foarte mari va alegeti cu jumatate de ora de relaxare si tratament.

 

Lacul Narligol de langa Capadocia, Turcia
Lacul Narligol de langa Cappadocia, Turcia

 

3. Lacul Northrup este in America, la mica distanta de canionul Northrup din statul Washington. Este foarte popular printre pescarii care gasesc acolo o specie adaptata de pastravi curcubeu.

Lacul Northrup de langa Washington, SUA
Lacul Northrup de langa Washington, SUA

4. Lacul Zhuo Yong Cuo este cel mai inalt lac din Tibet. In jurul sau sunt raspandite multe localitati mici, populate in special de pastori.

Lacul Zhuo Yong Cuo din Tibet
Lacul Zhuo Yong Cuo din Tibet

5. Lacul Inimii din Canada se gaseste in nordul orasului Brampton din Ontario. Este centrul unei rezervatii naturale protejate. In fiecare an, mii de elevi si studenti planteaza copaci pe malurile lacului. Comunitatea formata acolo se numeste Comunitatea Inimii, la fel si cateva institutii intre care un Liceu al Inimii. Zona este una folosita pentru agrement. In sezonul cald, se poate inota in lac, se pot inchiria barci, iar de jur imprejur se gasesc piste de alergare si pentru biciclisti.

Lacul inimii din Canada
Lacul inimii din Canada

6. Lacul Scanno este in provincia L’Aquila din Abruzzo, Italia. Este cel mai mare lac natural din Parcul National Abruzzo, Lazio si Molise. Adancimea sa maxima este de 930 de metri. A fost premiat in repetate randuri cu Blue Flag pentru apa sa cristalina, curata, cu nuante aprinse de  verde si turcoaz. Este una dintre perlele Apeninilor.

Lago di Scanno, Italia
Lago di Scanno, Italia

7. Lacul Trnovacko este situat in nordul Muntenegrului in mijlocul unui amfiteatru natural urias format din piscurile muntilor.  Il gasiti la o altitudine de 1 517 metri, fiind foarte popular printre drumeti si alpinisti. Are o lungime de 700 de metri, o latime de 400 de metri si o culoare intensa, verde – albastra.

Lacul Trnovacko din Muntenegru
Lacul Trnovacko din Muntenegru

8. Lacul de mai jos se afla in vechiul orasel Lindos din insula Rhodos, Grecia. Incantatoarea localitate supravietuieste din secolul 10 inainte de Hristos. Pentru a va bucura de forma de inima a lacului, faceti o plimbare pana la acropolele din Lindos, urcand pe stradutele inguste si pietruite care pornesc din centrul orasului. De sus, de la acropole, privelistea e splendida.

Lac din Insula Rhodos, Grecia
Lac din Insula Rhodos, Grecia

9. Lago di Tom se afla in Elvetia, in Valea Piora din cantonul Ticino, aproape de granita cu Italia.  Cantonul Ticino este singurul din Elvetia in care limba oficiala este italiana. Orasele sale raspandite in Alpi – cel mai mare este Lugano – sunt extrem de pitoresti asa incat o vacanta in zona nu poate fi decat o investitie buna.

Lago di Tom, Elvetia
Lago di Tom, Elvetia

10. Gaislacher See este una dintre atractiile Tirolului. Se gaseste in Solden, pe Valea Otztal,  una dintre cele mai apreciate zone de ski din Austria.

 Gaislacher See
Gaislacher See

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.