DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Mobila pictata, mobila cu suflet

bucatarie

Mesterii sibieni au pastrat si astazi obiceiul sa picteze mobila din lemn.
Colectia atelierului condus de Mircea Ungurean duce mai departe specificul caselor vechi sasesti, folosind tehnici si simboluri aproape uitate odata cu trecerea timpului. Unii dintre noi am vazut mobilier sasesc pictat doar in muzee sau in vreo expozitie; altii – in casele prietenilor, altii au fost mai norocosi si au vazut in casele bunicilor de la tara asemenea mobilier. In prezent, mobilierul sasesc pictat este ridicat la valoare de arta, poate mai mult decat in trecut, mai ales ca nu mai exista la fel de multi cunoscatori ai tainelor acestui mestesug. O sa incerc sa  va initiez in cateva dintre secretele meseriei si ale simbolisticii ei,  folosind explicatia proprietarului atelierului, Mircea Ungurean. Un om care a batut de zeci de ori Muzeul Bruckental si gospodariile sasesti ca sa afle tainele mestesugului ce nu se preda la nicio scoala de arta in ziua de azi.

bucatarie5sufragerie1sufragerie2

Arborele vietii este punctul de pornire in excursia prin semnificatia simbolurilor pe care le intalnim pe mobilierul pictat: laleaua inseamnă mandrie, trandafirul – pasiune, lacramioara – gingasie, floarea deschisa – maturitate, floarea inchisa – puritate. „Toate modelele reprezinta asa-zisul arbore al vietii, un motiv foarte vechi. Am inteles ca provine din Persia Antica si e o metafora pentru tineretea vesnica, pentru viata fara de moarte.”

In timp ce explicatiile continua, Mircea Ungurean urmareste fiecare simbol de pe lada, iar privirile se opresc la cele doua frunze de la baza desenului. Simbolizeaza radacinile, iar printre ele trece izvorul, infatisat printr-un mar. Din petalele multor flori pornesc un soi de virgule, simbol al semintelor ce cad din flori, fie ele garoafe sau lalele. Privite de departe, modelele par identice, dar fiecare e diferit de celălalt, prin detalii, prin combinatii de culori. “Uneori cele trei petale albe ale florilor sunt unite printr-un bulb rosu; alteori, acelasi bulb rosu uneste o alternanta de petale albe, rosii si albastre; cateodata, floarea este imaginata din incondeierile albe peste un semicerc rosu”, continua el.

baie2baie1

Patina timpului e data cu multa truda si tehnici speciale: “Sa vezi o piesa de mobilier noua imbatranind cu cateva zeci de ani in doar o zi sau doua…. e un lucru posibil, iar piesa de mobilier pare sa spuna povestea a cateva decenii.”

Mobilierul traditional in alb,albastru, verde sau rosu pare sa capete valente noi cand privesti  peretele  atelierului unde sunt rezemate cateva bucati de lemn. Mai incolo e o lada neterminata, iar intr-un colt stau cuminti doua scaune pentru copii. „Facem mobilierul din lemn de brad, asa cum se facea in mod traditional. Daca sunt comenzi mici, facem noi profilurile din lemn, daca sunt comenzi mari atunci apelam la altii pentru a taia lemnul”.

dormitor1bucatarie10

Interesant de stiut este ca Mircea Ungurean este de meserie inginer, nu a pictat niciodata si nici nu are de gand.  A avut insa un vis foarte bine conturat si curajul sa-l puna in aplicare alaturi de pictori care si azi, dupa 10 ani, inca invata despre simbolistica desenelor sasesti stravechi si despre metodele traditionale de a impodobi cu ele mobilierul. Colaboratorii lui predau tainele picturii pe lemn deocamdata copiilor si, in curand, urmeaza sa fie organizate si cursuri pentru adultii interesati. Si e foarte bine ca e asa pentru ca, altminteri, aceasta traditie atat de frumoasa risca sa fie data definitiv uitarii. Cei de la Mobila Pictata realizeaza aproape orice, de la mici decoratiuni pentru casa , la piese de dimensiuni mari, lucrate pe comanda – mobilier de baie, bucatarii, dormitoare. Puteti admira creatiile lor la mai orice targ mare de mobila sau la targurile de produse traditionale organizate de  Muzeul Satului. Asta daca va este greu sa ajungeti la sediile lor din Sibiu.

M’Art – mobilă transilvăneană pictată

Atelier
Str. Bahluiului Nr. 10
Sibiu
Romania

Galerie de Artă
Casa Artelor
Piaţa Mică Nr. 21-22
Sibiu
Romania

Persoană de contact
Mircea Ungurean

Telefon
+40 (0)722 883 602

www.mobilapictata.ro

bucatarie1bucatarie2bucatarie3bucatarie6bucatarie4sufragerie2

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.