DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Minunatele localitati Sucevita si Colibita, atestate ca statiuni

De la inceputul lui 2017, mai multe localitati din Romania au fost atestate de Guvern ca statiuni. Doua, Borsec (judetul Harghita) si Sucevita (judetul Suceava), au devenit statiuni de interes national.

 

Alte 10 localitati sau zone din anumite localitati au primit atestare ca statiuni turistice de interes local. Este vorba de Colibita (jud. Bistrita Nasaud), Baia de Fier (judetul Gorj), Baile Boghis (judetul Salaj), Moisei (judetul Maramures), Negresti Oas (judetul Satu Mare), Pojorata (judetul Suceava), Sangeorgiu de Mures (judetul Mures), zona Baile Banffy din municipiul Toplita, judetul Harghita, zona Baile Ocna Dej – municipiul Dej, judetul Cluj, zona Moinesti Bai, municipiul Moinesti, judetul Bacau.

 

Atestarile vor ajuta noile statiuni sa obtina mai usor bani europeni, sa atraga finantari nerambursabile, ceea ce, sa speram, se va vedea cat mai curand in dotari, curatenie, locuri de cazare si de agrement, curatenie. Toate se afla in zone deosebit de frumoase si multe dintre ele beneficiaza si de izvoare cu proprietati curative recunoscute.

 

Borsec

Este o statiune recunoscuta inca din 1804 pentru numeroasele sale izvoare carbogazoase sau continand calciu si magneziu. Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie.

La Borsec se trateaza dureri musculare, articulare – reumatice, post – traumatice, afectiuni cardiovasculare, endocrinice, dermatologice, ORL etc., prin proceduri de fizioterapie: ionizari; galvanizari; curent dinamic; aerosoli; curent interferential; ultrasunete; raze ultraviolete si inflarosii; bioptron; electropunctura; vibromasaj; bai cu plante, bai cu peria, afuziuni, bai CO2; masaj.

Statiunea, devenita abia acum una de interes national, este situata in Carpatii Orientali, intr-o depresiune inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau, la o altitudine de 900 m. Este situata la 120 km de Piatra Neamt, 28 km de Toplita, 130 km de Tg.Mures, 91 km de Bicaz, 125 km de Miercurea Ciuc si 186 km de Brasov.  Una dintre cele mai apreciate ape minerale poarta numele acestei statiuni, provine de acolo si este imbuteliata acolo.

 

COLIBITA

Este un sat asezat pe Valea Bistritei , intre muntii Bargau si muntii Calimani. Colibita mai este numita si “marea de la munte”, iar proprietatile extraordinare ale aerului de acolo sunt foarte laudate in ultimii ani. Unii spun ca in Colibita ar fi, de fapt, cel mai curat aer din Romania.

Din 1923, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică până în 1975, însă apoi construcţiile s-au degradat. În 1980, întreaga aşezare, inclusiv staţiunea, au dispărut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost strămutat.

Până în urmă cu zece ani, la Colibiţa erau doar vreo 50 de case ale localnicilor strămutaţi. Din ce in ce mai cautata de turisti, zona s-a dezvoltat in ultimii ani şi au fost construite aproximativ 400 de case de vacanţă, vile şi pensiuni. Peisajul din Colibita este de o frumusete rara asa ca este de asteptat ca zona sa se ridice foarte mult in urmatorii ani.

SUCEVITA

Una dintre cele mai frumoase localitati bucovinene, Sucevita este cunoscuta pentru manastirea cu acelasi nume, ctitorita de boierii Movilesti si inscrisa pe lista patrimoniului UNESCO.

Aflata in inima Obcinii Mari, Sucevita este binecuvantata cu paduri de conifere asezate pe culmi domoale, paraiase cu ape limpezi, un aer curat si ozonat. Un cadru geografic de exceptie, o istorie impresionanta si binecunoscuta ospitalitate bucovineana, recomanda statiunea pentru un sejur placut in orice anotimp. Iar pentru o vacanta ceva mai lunga, un traseu intre Sucevita si Colibita, trecand si prin Vatra Dornei, ar fi o bucurie pentru suflet.

Popas Turistic Sucevita

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.