DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Michael Herrman – Un apartament din Paris suspendat intre pamant si cer

Apartamentul parizian pe care arhitectul american Michael Herrman il imparte cu sotia sa, Cecile, si fetita lor de doi ani, Rose, a fost practic neatins din anul 1790, cand a fost construit. Tanarul arhitect a gasit cei 140 de metri patrati suficient de ofertanti pentru a pune in practica o serie dintre ideile pe care mentorul sau in ale meseriei, faimosul Le Corbusier, le experimentase in anii 30 intr-un penthouse de pe Champs – Elysee care avea un proprietar atat de excentric pentru vremea aceea incat isi dorise si o terasa pe acoperis. Din acea amenajare nu au mai ramas decat fotografiile, dar, cum tanarul american a fost mereu pasionat de modul in care Le Corbusier reusea sa imbine rigiditatea hich-tech si minimalismul cu extravaganta si ghidusia suprarealismului, a incercat sa-i calce pe urme. Rezultatul e unul spectaculos, era greu de imaginat ca intr- o casa atat de veche s-ar putea amenaja un spatiu care parca pluteste, eteric, dar extrem de functional, confortabil si, nu in ultimul rand, epatant.

Apartamentul este, de fapt, un duplex, situat la etajele 6 si 7 ale cladirii din Place de la Madeleine. Mai exact, era vorba de 12 camere micute pentru servitoare, pe care le-a regandit dupa cum vedeti in planul de mai jos. Cele doua etaje sunt despartite de o podea de sticla si unite de o scara din otel parca taiata cu laserul. Terasa de pe acoperis este, de asemenea, ingradita de pereti de sticla de inaltimea unui om si este vizibila din living si bucatarie. Piesa de rezistenta este o superba gradina verticala care poate fi manevrata electronic sa se ridice, sa coboare sau sa gliseze astfel incat sa dezvaluie privirii Arcul de Triumf sau Turnul Eiffel.  Un semineu in stil baroc, o oglinda pretioasa, scaune metalice si un covor de iarba completeaza decorul avangardist al terasei. Merita observat si candelabrul agatat afara care functioneaza pe baza de energie solara si este rezistent la ploaie si zapada. Seara se aprinde, da impresia ca pluteste, iar reflectia sa in oglinda aurita pare ireala.

M-as fi gandit ca o casa atat de veche merita o renovare clasica, nu una pe baza de sticla, otel si plastic. Ceea ce a reusit insa arhitectul american Michael Herrman sfideaza conventionalul si da aripi imaginatiei. Daca va inspira ideile lui, ii puteti consulta si site-ul, ii puteti cauta si cartea – “Hypercontextuality – The Architecture of Displacement and Placelessness”.

apartament paris 1apartament paris 2apartament paris 3apartament paris 4apartament paris 5apartament paris 6apartament paris 7apartament paris 8apartament paris 9apartament paris 10apartament paris 11apartament paris 12apartament paris 13apartament paris 14apartament paris 15apartament paris 16

 

http://ateliersmichaelherrman.com/

http://www.dwell.com/houses-we-love/article/corbusier-inspired-parisian-home

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.