DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Metroul moscovit, muzeul din adancuri

Museum_train_on_the_Moscow_Metromoscow metro2impressive-metro-subway-underground-stations-37impressive-metro-subway-underground-stations-14art gallery

 

Toata lumea a auzit povesti despre oameni care traiesc in minele abandonate, pesteri sau tuneluri de metrou. Sau poate ai citit cartea “The Time Machine” si iti amintesti de Morlocks, care a trait sub pamant. De aceea, cei mai multi oameni nu isi dau seama, ca orasele subterane nu doar ca au existat, dar in multe cazuri ele au prosperat si s-au desavarsit sub ochii lor indiferenti. In multe basme citim cum  monarhii au folosit galerii subterane pentru a ascunde bunurile lor cele mai valoroase, pentru a le pastra in siguranta si a le scapa de invadatori. Aproape la fel a fost repetat scenariul in statiile de metrou subteran din Moscova. Metroul din Moscova, deschis in 1935 cu o linie de 11 kilometri si 13 statii, a fost primul sistem de metrou din Uniunea Sovietica. Incepand cu 2014, metroul din Moscova are 195 statii si lungimea traseului este de 325.4 km. Sistemul este in cea mai mare parte subteran, cu cele mai adanci sectiuni (una din ele de 74 metri in adancime la Gara Parcul Pobedy, una dintre cele mai adanci din lume). Din 2013, metroul din Moscova este sistemul de metrou cel mai aglomerat din afara Asiei, cel mai aglomerat din lume si al 6-lea cel mai lung din lume. Novoslobodskaya este una din statiile metroului din Moscova, considerata una dintre cele mai utilizate din sistemele de transport subteran din lume. Design-ul metroului si statiilor este deja salutat ca o capodopera de arta moderna. Aici veti gasi unele dintre cele mai frumoase si uluitoare statii de metrou din lume. Fiecare statie pare opera unui arhitect visator. Aceste minuni sunt niste opera de arta surprinzatoare atat prin design, cat si prin marime.

Situata in nordul Moscovei, Prospekt Mira, al carei design este influentat major de Gradina Botanica a Universitatii din Moscova, este in sine o sala de bal, unde te-ai astepta sa vezi perechi valsand, nu oameni imbracati in blugi si cu rucsaci in spate, alergand grabiti spre metrou. Cu toate acestea, arhitectii Vladimir Gelfreyech si Mikhail Minkus nu au ezitat in a adauga tuse sofisticate coloanelor de marmura alba si au inclus candelabre ornamentale. Statia Arbatskaya, puternic influentata de Stalin, este construita in stil baroc, in care predomina mai ales formele ovale in stil baroc, multe alte caracteristici ale stilului  lipsind cu desavarsire. Abunda insa in decoratiuni staliniste ceea ce a dus la un joc de cuvinte nostim care o caracterizeaza: baroc stalinist. Arbatskaya este a doua cea mai adanca statie de metrou (41 metru subteran) si a doua ca marime in Moscova. Statia Mayakovskaya, numita dupa poetul Vladimir Mayakovsky si construita conform viziunii artistului-Alexander Deyneka, iti taie respiratia prin design si dimensiuni.

Una dintre cele mai frumoase statii de metrou din lume, Mayakovskaya este un exemplu de arhitectura baroc stalinista amestecata cu uimitoarea art deco, cu plafonul impanzit cu mozaicuri. Sunt 34 de lucrari de arta care pot fi vizionate in aceasta statie. In timp ce in statia Komsomolskaya, numai o privire aruncata este de ajuns sa ramai cu gura cascata. Culorile vibrante cu o atmosfera incalzita de lumina care inunda data de candelabre, o face sa arate ca lobby-ul unui hotel de lux. Frumusetea artistica poate gasi nenumarate expresii si acesta este una dintre ele. Deci, rezerva calatoriei la Moscova timp doar pentru a te plimba cu metroul, este realmente o experienta unica. Acest muzeu fascinant subteran are insa si reguli pe care trebuie sa le respecti, trebuie sa stii ca datorita probabilitatii unui atac terorist, metroul nu stationeaza mai mult de 10 secunde in statie, asa ca fii atent si nu uita sa ai o harta la tine. Nu te speria daca ai senzatia ca metroul goneste mai mult de 10 minute pana la urmatoarea statie, Moscova e un oras gigant si asta o simti cel mai bine in metrou. E mult mai convenabil sa numeri statiile pana la destinatie, decat sa retii denumirea in rusa. In fiecare statie de metrou exista o cutie din plumb cu capac care se inchide etans, oricine vede un bagaj abandonat are obligatia sa-l arunce in acel container si sa alerteze prin butonul de panica ( dezavantajele lumii moderne!). Dar ca si americanii si restul lumii civilizate, rusii merg inainte si incearca sa tina pasul.

Cum sistemul de metrou din Moscova este in crestere, rusii au considerat acest spatiu subteran ideal pentru promovarea culturii prin deschiderea unei biblioteci virtuale de literatura clasica rusa. Mai mult de 100 de titluri rusesti sunt disponibile pentru navetisti si pot fi descarcate gratuit, in cazul in care ai un smartphone sau o tableta care-ti permite sa rasfoiesti rafturile bibliotecii virtuale. Biblioteca  include romane ale gigantilor scriitori rusi precum Puskin, Cehov si Tolstoi si este la dispozitia celor 2,490 milioane de pasageri ai metroului in fiecare an. In Moscova, navetistii nu sunt straini de cultura, macar doar si prin proiectele anterioare, inclusiv instalarea de galerii de arta in miniatura in trenurile de metrou. In cercul de aur circula un tren de metrou biblioteca si un tren de metrou galerie de arta. Ultimul proiect in curs de implementare este instalarea de wifi gratuit pe toate vagoanele de metrou. Asa ca surprizele in acest spatiu sunt multiple si placute. Cu siguranta este o dimensiune a ceea ce inseamna Moscova, care nu trebuie ratata!

Maryina_Roshcha_station Metro station m Sursa foto:www.teleread.com,www.railnews.co.in,about-eastern-europe.com,commons.wikimedia.org,galinatravel.com

Metro station Avtovo3

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.