DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Meteora, biserica din cer

meteora1
www.visitgreece.gr.
meteora2
www.visitgreece.gr.

Am fost la Meteora acum 10 ani, in 2004, an in care Grecia se pregatea sa fie gazda Jocurilor Olimpice de vara. Si incercand sa-mi adun idei pentru acest material, m-am trezit zambind. De ce? Pe vremea aceea telefoanele mobile nu aveau camera, nu existau tablete, pixeli erau putini, aveam geanta plina de baterii pentru aparat si role de film. Role de film care s-au pierdut.Dar si astazi am in minte impresiile pe care le-am trait apropiindu-ma de Kalambaka, apoi urcand la manastiri, drum destul de obositor si uimirea cand priveam in jurul meu. Dar si franturi de discutie cu prietenii cu care si azi impart placerea unica a vacantelor. Meteora este unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, iar ca fenomen natural, unic in lume, situata in partea nord-vestica a campiei Thessaliei, aproape de orasul Kalambaka.

Stancile cu forme ciudate, ca niste alveole  indreptate spre cer sau ca o padure de stanci, te avertizeaza dinainte de a intra in Kalambaka de minunatia care se apropie. Peisajul este incredibil si ai senzatia ca esti intr-o lume ireala. Fiecare manastire  parca e crescuta din stanca ei, solitara si impunatoare. Legenda spune ca sunt roci trimise din cer pe pamant, de unde si numele de meteori, pentru a permite ascetilor sa se retraga pentru rugaciune si meditatie. Ascetii se urcau cu ajutorul unor scari de lemn si sfori, fie erau trasi in niste plase sau cosuri. In ziua de azi, sunt sapate scari in stanci sau la unele sunt facute sosele pana la poarta manastirilor. Marele Meteor, ultima dintre bisericile construite are o terasa pe buza unei prapastii, cu un fel de foisor cu bancute unde poti sta. Aer curat, liniste si un gardulet de lemn care te despartea de privelistea uluitoare din fata.

Kalambaka, oraselul din campia Thessaliei, arata atat de frumos de aici, de sus, unde ii poti observa stradutele cu verdeata in jur, cu casute aliniate simetric si cu muntii care au grija de el.

Meteora este un loc potrivit pentru oricine! Daca nu esti o persoana religioasa, ramai sigur impresionat de relieful stancos deosebit. Daca iubesti natura aici o sa fi fascinant de manifestarea ei plenara. Pentru pasionatii de fotografie este de asemenea un loc potrivit, pentru ca fotografiile sunt grozave de acolo, de sus. Cert e ca Meteora este un loc care trebuie sa il vezi intr-o viata.  Manastirile sunt  conservate bine si fiinteaza si in prezent constituind o puternica atractie atat pentru pelerini cat si pentru turistii din intreaga lume. Manastirile “vietuite” de la Meteora sunt urmatoarele: Manastirea Marea Meteora (Schimbarea la Fata),Manastirea Varlaam (1350), Manastirea Sfanta Treime (1458-1476), Manastirea Sfantul Stefan (1350), Manastirea de la Rusanu (1380) si Manastirea Sfantul Nicolae Anapafsa (1527). Chiar daca nu intri la fiecare manastire in interior, poti sa urci la fiecare, pentru ca panorama este diferita si peisajul se schimba de pe fiecare stanca. Curtile manastirilor sunt pline de flori, curate, cu vase mari de lut, asezate ici si colo pe fondul zidurilor de caramizi, gradini frumoase, iar cu fiecare pas zaresti alte ferestre cu flori, alte lacasuri mici de tot sau balconase, care iti zambesc de sub acoperisurile de tigla rosie.

meteora4
www.visitgreece.gr.
meteora5
www.visitgreece.gr.
meteora6
www.visitgreece.gr.
meteora3
www.visitgreece.gr.
www.visitgreece.gr.
www.visitgreece.gr.

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.