DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Margaret Mitchell House, o casa pe aripile vantului……

atlanta atlanta3 atlanta7 atlanta2 atlanta6 atlanta9 Margarte Mitchell Cand spui Atlanta, US, te duci cu gandul la luxul si maretia Sudului, caci daca nu in Atlanta poti descoperi fermele si casele aristocrate cu terase enorme si gradini fabuloase, atunci unde? Odata ajunsa acolo am vrut sa descopar casa celei care a scris celebrul roman”Pe aripile vantului”, ma asteptam la o casa tipica sudului cu o terasa enorma si un balansoar, la ferestre cat un perete care sa permita luminii sa invadeze incaperile mari ale sufrageriei cu seturi de portelan fin…..dar casa lui Margaret Mitchell, era doar un apartament care nu impresiona nici prin dimensiuni, nici prin lux, ci prin intimitatea atat de bine conservata de cei care au grija de acest “monument de cultura”. Casuta abia vizibila intre atatea cladiri moderne, isi pastreaza sarmul prin etalarea unui rosu aprins; cand intri apoi in micul apartament, o intrebare nu are cum sa nu iti treaca prin minte: cum un om atat de mare putea trai intr-o casa atat de mica? Apartamentul pare ca si cum si-ar astepta inca proprietarii sa se intoarca acasa. Fiecare detaliu pare sa astepte linistit privirea jurnalistei, anii parca au fost inghetati, si de la oalele si cana de cafea, pana la sticla de parfum si peria de par, masa cu ciornele si masina de scris, pana la rochia care sta intinsa pe pat asteapta inca privirea si antingerea autoarei. Este un sentiment straniu, care te face la fiecare zgomot sa intorci capul, parca asteptandu-te sa o vezi, dar care ofera in acelasi timp o privire in viata  renumitei autoare.

In spatele casei comunitatea a organizat un muzeu, valorificand foarte judicios banii colectati pentru a pastra vie memoria acestei celebritati mondiale. Expozitia din muzeu are ca piesa principala usa originala de la Tara , imprumuta de la familia Talmadge de Swainsboro, precum si celebra rochie verde facuta din draperia de la geam  si palaria primita de Scarlett O’Hara de la Rhett Butler.O alta surpriza placuta pentru vizitator este ca prin donatii s-au strans volume din toate tarile in care cartea a fost tradusa si publicata, asadar exista si prima editie aparuta in Romania a romanului, in 2 volume. Sunt mandra ca familia mea a fost cea care a donat romanul muzeului!

 Daca doriti sa conduceti, la muzeu exista o parcare mica in spatele ei pe Crescent Street ( 1 bloc de vest a Peachtree Sf. la 10 St ) , cel mai bine este de a vizita devreme sambata sau duminica dimineata .

Margaret Mitchell House si Muzeul se afla pe:
999 Peachtree St. NE (Corner of Peachtree and 10th)
Atlanta, Georgia
404.249.7012
Pretul biletului:
Adult: S12.00
Pensionari si studenti: $9.00
copii intre 6-17 :$5.00
Grupurile au reduceri.
Orar: 9:30am – 5pm Daily
http://www.atlantahistorycenter.com/explorer/apartment-tour

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.