DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Mânăstirea Voroneţ, Capela Sixtină a Estului, lăudată de francezi

Mânăstirea Voroneţ, clădită de Ştefan cel Mare, fură, după sute de ani, minţile vizitatorilor străini.

Scriitoarea franceză Lola Lafon, care a vizitat România când a scris cartea “La petite communiste qui ne souriait jamais”, ce ilustrează parcursul profesional al gimnastei Nadia Comăneci, spune că a fost impresionată de Mănăstirea Voroneţ, pe care o consideră o minune în mijlocul pădurii, scrie Mediafax care citeaza media franceza.

Conform înregistrării unei emisiuni radiofonice, care a fost publicată pe site-ul franceinter.fr, scriitoarea aminteşte că frescele Mănăstirii Voroneţ sunt atât de frumoase, încât o nuanţă de albastru a fost numită după culoarea lor, “albastru de Voroneţ”.

Fresca de la manastirea Voronet
Fresca de la manastirea Voronet

Deşi Lola Lafon nu este o persoană credincioasă, aceasta a fost impresionată de harul acestui loc, pe care îl găseşte “pur şi simplu magic”, se arată pe site-ul franceinter.fr.

Mănăstirea Voroneţ, supranumită “Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneţ, astăzi cartier al oraşului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 de kilometri de municipiul Suceava şi la 4 kilometri de centrul oraşului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare (1457 – 1504). Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

Mănăstirea Voroneţ se află, alături de alte biserici pictate din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial a UNESCO.

Biserica face parte dintre puţinele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-şi păstrează în mare măsură forma iniţială. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ştefan cel Mare, anul 1496. Printre aceste picturi de interior atrag atenţia mai ales Cina cea de Taină, Împărtăşirea Apostolilor, Spălarea picioarelor (în altar), Ciclul patimilor şi tabloul votiv al domnitorului Ştefan cel Mare (în naos).

Colinele Voronetului intr-o dimineata innorata
Colinele Voronetului intr-o dimineata innorata
Casa traditionala din Voronet. Cu palmieri aclimatizati alaturi de muscate.:)
Casa traditionala din Voronet. Cu palmieri aclimatizati alaturi de muscate.:)
Manastirea Voronet, www.hellobucovina.ro
Manastirea Voronet, www.hellobucovina.ro

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.