DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Manastirea Sambata de Sus si legenda apei vii

Drumul spre manastire, dupa poarta din lemn masiv de la intrare
Drumul spre manastire, dupa poarta din lemn masiv de la intrare

Manastirea Brancoveanu se afla in Tara Fagarasului, intre Brasov si Sibiu, in localitatea Sambata de Sus. A fost ctitorita in urma cu mai mult de trei secole de domnitorul Constantin Brancoveanu si are trei hramuri: “Adormirea Maicii Domnului” pe 15 august, Izvorul Tamaduirii in prima vineri de dupa Pasti si Sfintii Martiri Brancoveni pe 16 august. Intre anii 1940 si 1949, aici a fost calugar si apoi a devenit staret duhovnicul  Arsenie Boca.

Asocierea cu numele divinizatului duhovnic aduce multi pelerini la Sambata de Sus asa incat localitatea s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Peste tot se ridica pensiuni, exista si hoteluri, restaurante desigur, ba chiar si o Academie Teologica inaugurata de Preasfintia Sa Antonie Plamadeala chiar in spatele manastirii. Sambata a fost ridicata la rangul de statiune climaterica si adevarul este ca merita: peisajul este foarte frumos, iar calitatea aerului, deosebita.

Manastirea in sine este una dintre cele mai mari si mai prospere din tara. In curtea ei se afla o veche bisericuta brancoveneasca din lemn, admirabil reconditionata. Tot in curte, se afla si comoara manastirii: Fantana cu apa vie Izvorul Tamaduirii despre care se crede ca ar fi cu mult mai veche decat lacasul de cult. In spatele manastirii se gaseste un drum care serpuieste spre poalele Fagarasului pana la izvorul lui Arsenie Boca. Despre apa din fantana si din izvor se crede ca ar avea proprietati absolut miraculoase, vindecand si boli foarte grave precum cancerul. Apa de la Sambata ramane, precum agheasma, proaspata pentru foarte mult timp, fara ca nimeni sa puna busuioc in ea. In afara de mitul apei vii de la Sambata, drumul pana la izvor este considerat la randu-i o experienta spirituala deosebita datatoare de liniste sufleteasca profunda. In padurea din apropiera manastirii, s-a renovat si reinaltat altarul la care se tin slujbe religioase in aer liber.

Manastirea Brancoveanu adaposteste si una dintre cele mai mari colectii de icoane pe sticla din tara.

E un loc potrivit pentru macar o zi de relaxare si reculegere. Natura e minunata, imprejurimile sunt in plina dezvoltare, e un aer ozonat, intreaga atmosfera denota pace si bunastare. Picturile din biserica merita admirate, la fel si arhitectura brancoveneasca, si aranjamentele florale, si curatenia exemplara.

Ca sa va faceti o idee, inainte de a cauta pe google maps, manastirea  se gaseste la o distanță de:  26 km de Făgăraș,  75 km de Sibiu,  86 km de Brașov,  90 km de Poiana Brașov,  145 km de Râmnicu Vâlcea,  205 km de Cluj-napoca,   252 km de București.

sambata de sus

Fantana Izvorul Tamaduirii
Fantana Izvorul Tamaduirii

sambata 8sambata 6sambata 4

Biserica de lemn
Biserica de lemn

sambata 4sambata 2sambata 1

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.