DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Manastirea Pestera Ialomitei, lumina din intuneric

In inima Bucegilor, la o inaltime de 1 530 de metri, in gura Pesterii Ialomita, se afla o manastire alba cu hramul Sfintilor Petru si Pavel. Imi doream demult sa o vad pentru ca, din poze, imi parea neobisnuita si spectaculoasa. Este ridicata literalmente in piatra seaca, iar contrastul dintre varul alb si intunericul din pestera aflata la cativa metri este frapant. Este ca si cum lacasul acesta curajos ar reprezenta o lumina in intuneric. Un lacas curajos si care s-a mai si incapatanat sa existe peste secole chiar daca a ars din temelii de vreo cateva ori.

Se spune ca in Pestera Ialomitei obisnuia sa se ascunda de dusmani, pe la 1 500, domnitorul Mihnea cel Rau. El a fost primul ctitor al acestei manastiri neobisnuite, iar in pestera se afla o grota care-i poarta numele. Iesind din biserica mica intri direct in Pestera Ialomitei, complet reamenajata cu bani europeni si inaugurata pe 25 iulie anul acesta. Podete moderne, lumini si garduri de protectie fac incursiunea in lumea subterana foarte usoara, iar pentru speologi si nu numai drumul prin adancuri este o experienta aparte. Eu recunosc ca ma asteptam sa ma intalnesc cu vreun liliac si, cum nu sunt foarte pasionata de locurile fara ferestre, n-am parcurs tot drumul amenajat. Dar liliacul nu a aparut si am apreciat dotarile de top – la fel si un grup numeros de englezi invitat la o nunta in manastire. Toti foarte placut surprinsi de locatia iesita din comun. De altfel, de la strada pana la manastire, ai de parcurs un drum pe munte prin padure, asa ca toti nuntasii, inclusiv mirii, erau in tinute de gala si in adidasi.

Despre Pestera Ialomitei se aud multe povesti. Sunt calugari care spun ca in interior se petrec uneori lucruri neobisnuite, ca apar fiinte dintr-o alta lume, inclusiv iele care danseaza si stau la taclale. N-am simtit nevoia sa aflu personal daca e adevarat sau nu, dar va confirm ca locul in sine nu seamana cu nimic altceva din ce am mai vazut pana acum.

Drumul pana acolo, pornind din Sinaia spre Targoviste, pe Calea Moroeni, e deosebit de frumos, strabate Parcul National Bucegi, trece pe langa Lacul Bolboci si Cabana Padina si ofera panorame impresionante ale muntilor si vailor.

Va puteti caza in zona la Hotelul Pestera, Cabana Padina, dar si manastirea are, din cate am vazut, camere de inchiriat.

SAM_5380SAM_5382SAM_5383SAM_5385

2 Comments

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.