DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Manastirea Caldarusani, taina dintre ape

Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani

E duminica si am decis sa nu ramanem in Bucuresti, asa ca la cafeaua de dimineata, m-am trezit cu” prietenul meu” ( GPS-ul) langa ceasca. Urma sa mergem la Manastirea Caldarusani, dar niciunul din noi nu avea idee cum sa ajungem. (Asta e partea buna in grupul nostru, nu renuntam! Orice aventura merita!) “Prietenul meu” s-a incapatanat sa-mi demonstreze iar si iar ca habar nu am sa folosesc tehnica, asa ca am apelat la telefoane sa gasim drumul. Parea mult mai intortocheat in descrieri, in realitate a fost simplu, ne-am ghidat dupa corcodusii incovoiati de fructe de pe marginea drumului.

Manastirea Caldarusani e un loc fascinant, care asteapta cuminte sa fie descoperit, te intampina cu trilul randunicilor, care si-au gasit aici casa. O manastire mica cu flori in pridvor isi asteapta enoriasii sa le ofere bine- cuvantare si alinare. Am ajuns dupa slujba si linistea locasului isi castiga spatiul, cu fiecare masina care pleca.

Manastirea Caldarusani se afla la 40 km nord – est de Bucuresti, pe o peninsula inconjurata de lacul cu acelasi nume si pe locul unde odinioara se aflau codrii Vlasie( Numele ii vine  de la locul unde este ctitorita “intre ape”, pe o limba de pamant ca o caldare). Manastirea Caldarusani este ctitorie a lui Matei Basarab ridicata in anii 1638-1639. Aici se afla o bogata colectie de arta medievala, carti vechi, cateva picturi din tinerete ale lui Nicolaie Grigorescu si o expozitie de icoane vechi in trapeza manastirii. Intre anii 1854-1855, pana  sa realizeze valoroasele picturi de la manastirile Zamfira si Agapia, marele pictor Nicolae Grigorescu a stat  si a ucenicit la Manastirea Caldarusani, unde a si realizat o serie de icoane. Dintre acestea din urma, sapte icoane se pastreaza pana astazi in colectia muzeala, dupa cum urmeaza: Sfintii Gheorghe si Dimitrie (1854); Sfanta Treime si Incoronarea Fecioarei (1855); Iisus Hristos, Dreptul Judecator; Sfintii Imparati Constantin si Elena; Izvorul Tamaduirii; Iisus si Femeia samarineanca; Sfintii Stelian, Stefan si Pantelimon. Desi nu sunt semnate, ultimele patru icoane ii sunt atribuite fara nici o reticenta. Suita de 10 icoane create de Nicolae Grigorescu la inceputul tineretii sale, reprezinta demonstratii vii ale inaltului sau geniu. Frumusetea si perfectiunea lor nu pot fi trecute cu vederea, desi  le-a pictat intre 15 si 18 ani. “Ingerul pazitor sufletului” realizata in afara manastirii in 1856 si alaturata in muzeu celorlalte lucrari din anii de ucenicie ai pictorului este cea care mie mi-a atras atentia in mod deosebit.

Povestea tanarului Grigorescu, povestita de unii calugari este si ea interesanta. Se pare ca tanarul pictor s-a indragostit de fata episcopului, dar cum acesta nu a fost de acord cu iubirea dintre cei doi, in sufletul lui Grigorescu s-a strecurat intrebarea “diavoleasca”: Cum Doamne eu care te slujesc cu credinta nu am dreptul la fericire?” si de aici, desi era un pictor desavarsit, a renuntat la pictura bisericeasca pentru totdeauna, insa opere lui din acea perioada ne-au ramas.)Daca adaugam la aceasta faptul ca picturile din muzeu nu pot fi fotografiate si nici nu pot fi vazute in reproduceri in pliante sau brosuri, este de inteles de ce va indemn sa vizitati muzeul Manastirii Caldarusani si sa apreciti personal colectiile de acolo.

Muzeul Manastirii Caldarusani cuprinde una dintre cele mai valoroase colectii eclesiastice din Patriarhia Romana, iar din Arhiepiscopia Bucurestilor este cea mai mare. Se poate spune ca rivalizeaza cu marile colectii muzeale ale tarii si nu numai. Epitaful cu broderie al „Adormirii Maicii Domnului” este cea mai suava creatie din muzeu, am vazut-o si pur si simplu m-am indragostit de ea! Acest mic muzeu ascunde in el o comoara nepretuita de talent si daruire, fiecare obiect in parte este in sine o opera de arta. Chiar daca nu va considerati un “om credincios”, aici veti gasi ceva care sa va atraga si sa va cheme inapoi. Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre aceasta bujeterie dintre ape, un ghid bun este aici: www.crestinortodox.ro

Sursa Arhiva personala.

Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani

IMG_5886 IMG_5887 IMG_5888 IMG_5896 IMG_5893 IMG_5898 IMG_6065 IMG_6062 IMG_6059

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.