DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Lyon, un oras pictat din cap pana-n picioare

IMG lyon In Lyon, orasul lui Antoine de Saint-Exupéry, peretii spun povesti, povesti foarte inalte.  Orasul iubeste arta de a” PICTA PERETII” si a dus-o pe noi culmi cu aproape 60 de picturi murale exterioare. Unele dintre acestea sunt zboruri impresionante de fantezie; altele sunt exemple minunate de „trompe l’oeil”, reprezentari ale vietii de zi cu zi atat de realiste ca ai putea aproape sa crezi ca poti merge pe jos in ele.

Povestea de dragoste” a Lyonului cu arta murala este in mare parte istoria unei serii de sanse. La inceputul anilor 1970. in cadrul unei dezbateri, un grup de elevi  a ajuns la concluzia ca accesul la arta a fost  in mare masura limitat la galerii si muzee. Picturile murale, s-au gandit ei, ar aduce arta la oamenii obisnuiti. Pictura murala ar fi directa, eficienta in portretizarea de idei si gratuita. Un grup de zece elevi a plecat sa studieze pictura pe perete in Mexic, unde Diego Rivera a lansat o noua traditie artistica in 1920, cu o serie de puternice picturi murale, povesti care au modificat tehnicile renascentiste pentru a transmite mesaje politice si sociale moderne. Asa s-a nascut CitéCréation, miscarea studenteasca de cooperare in urma cu 30 de ani.

lyon2lyon1

 Picturile murale produse de CitéCréation au fost concepute nu doar ca decor, ci pentru a ajuta oamenii din Lyon sa-si redescopere identitatea  locala, istoria nationala si pentru a face arta accesibila tuturor.

lyon7lyon9Unul dintre cele mai bune exemple este Musée Urbain Tony Garnier. “Muzeul” in aer liber cuprinde 30 de picturi murale uriase, pictate pe cladirile unui HLM (Habitation à Loyer Modéré) un proiect de locuinte cu chirie mica in cartierul Etats Unis-de Lyon. Cladirile de apartamente au fost initial proiectate de arhitectul francez Tony Garnier intre 1920 si 1933. Exista si opt picturi murale gigantice care reprezinta conceptii ale orasului ideal in viziunea a opt artisti , fiecare dintr-o alta tara : India , Egipt , Coasta de Fildes , Rusia , Mexic , China , Canada si Statele Unite raspandite in Lyon. Odată ce un cartier al clasei muncitoare , este acum una dintre cele mai scumpe zone din Lyon , mult cautat pentru apartamentele sale deosebite , tavanele inalte , strazile inguste si ciudate si ambianta boema, putem spune ca proiectul a fost un succes .

Peretele Canut este un studiu frumos executat despre Croix – Rousse , reprezentat de o scara mare in panta . Poti alerga pana in centrul tabloului , si sa-ti auzi ecoul pasilor  pe abruptele scari  ale Croix – Rousse-ului . Magazine si o banca pot fi vazute in partea de jos in timp ce in spatele lor sunt tipice cladiri Croix – Rousse , atat de traditionale si moderne in acelasi timp . S-ar putea trece cu usurinta strada pentru a merge la Banque Populaire , doar pentru a afla ca ai ajuns la usa unei iluzii . Bensaid il descrie ca o oglinda : ” Puteti fi atat in ​​interiorul spatiului si in afara lui , in acelasi timp si de aceea este atat de fascinant!”.

Bibliothèque de la Cité , (Biblioteca orasului) , un alt” trompe l’ oeil” , care se afla vizavi de o piata reala de carte la mana a doua pe malul raului, are 4300 de metri patrati si este o poveste ampla si foarte inalta. Povestile de pe pereti pornesc de la o baza reala, ca aproape te poti lovi incercand sa patrunzi in ele, ca apoi ridicand privirea sa te adancesti intr-o lume suprarealista cu carti gigantice si detalii supradimensionate, care de aproape te invaluie si de departe par un joc. Lyonul este un oras superb, face parte din patrimoniul U.N.E.S.C.O (fiindca regrupreaza toate stilurile arhitecturale de la sec XV pana in prezent) este orasul care a avut o mare influenta culturala asupra Frantei, dar si a lumii. Acesta este cunoscut mai ales pentru istoria si arhitectura sa remarcabila, destinat fiind turismului si culturii. Dar Lyonul se ambitioneaza sa pastreze viu spiritul sau si asta il face un oras mereu fascinant ce merita sa fie vizitat.

lyon3lyon5lyonn4Sursa: Arhiva personala;www.zazzle.co.uk;www.pinterest.com.lyon6

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.