DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Lyon, orasul romantic dintre ape

lion18lion19lion20Lyon11 Lyon1 Lyon2

E inceput de toamna si ma gandesc unde mi-ar placea sa merg. Lyon e primul gand. Orasul care metamorfozeaza lumina soarelui toamna. Orasul cu mii de oferte de peisaj si divertisment.

La jumatatea drumului intre mare si munte, nordul si sudul Europei, Lyonul din regiunea Rhône-Alpes este la poalele a doua dealuri si traversat de doua cursuri de apa. Caracteristici bogate geografice si geologice care, in mod natural, distrag atentia de la dinamismul orasului in sine. Lyon este al doilea oras ca marime din Franta si are o istorie datand de peste 20 de secole. Infiintat de catre imparatul roman Augustus cu menirea de capitala a galilor, a devenit rapid unul dintre cele mai mari centre militare,economice, religioase si politice din Franta de-a lungul secolelor urmatoare. Locatia sa, la confluenta raurilor Rhône si Saône, a permis orasului sa dezvolte activitati comerciale majore. Ca urmare Lyon a devenit locul de nastere al industriei de matase franceze, care producea piese rafinate din acest material pretios pentru curtea lui Ludovic al XIV-lea.

Inca din Evul Mediu, Lyon a fost considerat capitala franceza a gastronomiei. Astazi, acest lucru este ilustrat de numarul impresionant de restaurante din oras si zona inconjuratoare, de la faimoasele Bouchons (restaurante tipice locale) la restaurantele Michelin . Lyon este, de asemenea, gazda ideala, pentru bucatarul de renume international Paul Bocuse si restaurantele lui celebre. Departe de cartierele de moda din Croix-Rousse, si aproape de Bellecourt, piata orasului de pe peninsula, in Café de la Cloche este pastrata in viata de secole traditia franceza a filosofiei la cafenea.  Este decorul de moda veche-un cadru de sarbatoare, in care discursul cu privire la natura iubirii, singuratate si subiecte filosofice diverse isi gasesc cele mai nastrusnice interperetari.Create de un profesor pensionat de filosofie de la Universitatea din apropiere, Lyon 3, aceste serate literare au farmecul lor.

Servind ca scena pentru mai mult de 2000 de ani de istorie, orasul are un patrimoniu arhitectural remarcabil. Extinzandu-se  spre est de-a lungul secolelor, fara a distruge zonele existente, 500 de hectare de centrul sau au devenit  patrimoniu mondial UNESCO in 1998. De la teatrul antic, unde aproape in fiecare week-end se desfasoara evenimente de arta, pana la piata de vineri de pe malul raului, care abunda in oferte, toate fac din Lyon un oras fascinant, in care e imposibil sa nu te regasesti.

In ceea ce priveste cultura, Opera Nationala, si una dintre cele 20 cele mai prestigioase scoli de balet din lume, precum si Teatrul Celestins ofera un program ambitios pe tot parcursul anului. In plus, orasul are muzee care nu exista nicaieri altundeva in lume, cum ar fi Institutul Lumière, Muzeul Fabric, Muzeul de Istorie Lyon, Muzeul de Arte Frumoase si Muzeul de marionete. Datorita unui numar de evenimente gazduite in Lyon, orasul este vibrant pe tot parcursul anului. Printre cele mai atractive sunt Festivalul Luminilor ( un spectacol de lumini proiectat pe cladiri), Bienala de Arta Contemporana, Bienala de dans, Sonores Nuits (festivalul de muzica si de sunet), Nuits de Fourvière (festival cultural), Quais du Polar (festival Thriller) si  Lyon Festivalul de Grand Film, toate atrag milioane de vizitatori in fiecare an.

Sustinut de trecutul sau, dar ferm axat pe viitor, orasul abunda de o serie de proiecte ambitioase, printre care cartierul Confluence, unul dintre cele mai mari proiecte de urbanism din Europa.  Lyon ramane un oras fascinant, poate la fel de ofertant ca Parisul, dar din punctul meu de vedere mult mai romantic, in care timpul capata alte valente.Lyon22Lyon7Lyon8Lyon18Lyon20Lyon6Lyon13Lyon5 Lyon10Sursa: Arhiva Personala.Lyon17Lyon3Lyon24Lyon26Lyon25

Tags:,

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.