DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Lisabona, orasul ca o poveste

lisboa 3
Baixa Pombalina

Lisabona8

Orasul nascut din Fado…. atatea nuante, povesti si culori, orasul care se va rostogoli nestavilit la picioarele tale, obligandu-te sa-ti obisnuiesti privirea cu fiecare amanunt. Orasul in care imi place sa trandavesc si care mi-a invitat sufletul sa faca acelasi lucru. Asta e Lisabona mea! Lisabona este mai mult o poveste decat un oras. Orasul nascut din Fado…. atatea nuante, povesti si culori, orasul care se va rostogoli nestavilit la picioarele tale, obligandu-te sa-ti obisnuiesti privirea cu fiecare amanunt. Orasul in care imi place sa trandavesc si care mi-a invitat sufletul sa faca acelasi lucru. Asta e Lisabona mea! Lisabona este mai mult o poveste decat un oras.

Lisabona9 Lisabona10

O poveste care a fost influentata de diferite culturi din cele mai vechi timpuri. Un mic sat cu legile lui exista in fiecare cartier istoric. Plimbarea pe strazile vechiului Pombaline din cartierul Baixa, care se deschide spre Tejo in Praça do Comércio, apoi urmad malul raului pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase parti ale orasului: zona Belém cu ale sale monumente de patrimoniu mondial, cartierele medievale si spatiile de petrecere a timpului liber contemporane, ca Parque das Nações, te va purta intr-o lume de o frumusete aparte . Daca vei continua pana la gura raului, vei intelege de ce se spune ca Lisabona este centrul unei statiuni vaste. De-a lungul drumului de coasta vei gasi plaje si statiuni, care combina vile si hoteluri de la inceputul secolului XX, cu porturi de agrement, terase si terenuri de golf excelente. Mai mult, de-a lungul coastei vei intalni renumite plaje de surf, dar si palatele imprastiate in peisajul cultural din Sintra, patrimoniul mondial UNESCO. Cu plaje, parcuri naturale, rute culturale si cazare pentru toate gusturile. este greu sa nu te lasi sedus de cateva  excursii in imprejurimile Lisabonei.

lisabona23Lisabona36 lisabona55 lisabona57 Lisabona3Lisabona11

lisboa3
Praça do Comércio
lisbon4
Faianta lusitana pictata- azulejo

lisboalisabonaDu-te la Terreiro Paço, in piata mare din Lisabona, de asemenea, unul dintre locurile iconice dupa reconstructia acesteia dupa marele cutremur din 1755. Oricine vine la Lisabona si nu urca la Castelul de São Jorge va fi pierdut cu siguranta un moment de neuitat. Este cel mai inalt punct din oras, situat printre cele mai tipice cartiere. O oportunitate unica de a simti si intelege orasului si relatia cu raul Tejo.  Liftul Santa Justa ofera privelisti de invidiat peste aceasta parte veche a Lisabonei si este un privilegiu sa calatoresti in acest lift proiectat de Ponsard, ucenic al marelui maestru de lucrari in fier, Gustave Eiffel, acum mai bine de o suta de ani. Dupa o dupa-amiaza de cumparaturi in  elegantul cartier Chiado, poti sa mergi la mall-ul de pe malul raului, Vasco da Gama sau mall-ul din sticla, pe acoperisul caruia curge apa in permanenta este in sine un obiectiv. Mall-ul comercial Vasco de Gama este situat la intrarea in Parcul Natiunilor, intre doua turnuri gemene impunatoare, concepute pentru a pune in evidenta panza gigant de schelet metalic a mall-ului, ce iti taie respiratia. Este un centru comercial cu caracteristici arhitecturale unice, in care se gasesc 170 de magazine, inclusiv 33 de restaurante, 6 cinematografe, un club de sanatate si o frumoasa terasa cu vedere panoramica la raului Tejo.

lisboa1Nimic nu se compara cu o dupa-amiaza tarzie la o plimbare pe strazile de poveste si apoi o cina in Bairro Alto. Acesta este locul unde trebuie sa fii daca ti-ai propus sa te distrezi in Lisabona. Fado este o alta expresie a ceea ce inseamna a fi portughez, o lume parca croita pe tipatul unui pescarus.  Statutul de patrimoniu mondial al muzicii Fado nu este deloc intamplator. Si daca iti place si daca nu iti place stilul de muzica fado, o cina la lumina lumanarilor ascultand fado la Lisabona este un”must”. Considera-te norocos daca auzi cantece fado in timp ce te plimbi pe strazi din Alfama, Mouraria sau Madragoa. (Aceste strazi unice prin pitorescul lor ar merita sa fie in patrimoniul mondial, pur si simplu iti taie respiratia.) Acest stil muzical este numit “Felix vadio” sau de amatori ofera auzului sunete si voci unice. O poti auzi noaptea intr-un cartier traditional sau in carciumile din port cantata de voci anonime dar atat de frumoase. Dar poti merge, de asemenea, in baruri pline de viata si cluburi de noapte, pentru a gasi alte tipuri de muzica. De la reggae african, new wave, indie sau muzica electronica, exista o mare diversitate de sunete si medii si toate sunt scuze bune pentru o bautura buna si dans toata noaptea.

lisboa8lisboa6

Te-ai trezit dimineata, mai pe la pranz si inca nu ai chef de un program strict, atunci Oceanarium in Parque das Nações este cea mai buna alegere. Unul din cele mai frumoase si captivante locuri din lume de acest fel este Oceanarium din Lisabona. Parque das Nações este o poveste de succes în revitalizarea unei zone industriale, cu o locatie privilegiata pe malul raului.  Telecabina care traverseaza intreaga zona este o experienta unica, care ofera vederii privelisti magnifice ale Parque-ului das Nações. Telecabina circula paralel cu raul  si in 8 minute plimbarea te va duce la Turnul Vasco da Gama, adica de la marginea de nord a Oceanarium la marginea de sud a parcului.

Podul Vasco da Gama, desi nu este de fapt parte a Parcului Natiunilor, este o priveliste remarcabila. “Ponte Vasco da Gama” este cel mai mare pod din Europa cu o lungime de 17 km. Podul a fost numit după faimosul explorator si a fost construit tocmai la timp pentru World’s Fair, pentru a sarbatori aniversarea a 500 de ani de la descoperirea drumului spre India. Este doar pod rutier, dar asta nu inseamna ca un taxi te-ar devaliza! Cu 60 de euro strabati podul, o zona rurala superba din imediata apropriere si te intorci in Lisabona pe podul 25 de Abril, o alta bijuterie arhitecturala a Lisabonei.

lisboa10lisboa12lisboa15    Viziteaza Muzeul faiantei lusitane pictata- azulejo, acest muzeu este de neegalat oriunde in lume. El spune povestea azulejo in Portugalia si cum a ajuns ea element decorativ pe pereti in secolul XVI si pana in prezent. Queluz National Palace este deasemenea o bijuterie a orasului ca o poveste. Ultima mare cladire rococo construita in Europa. Palatul somptuos din sec.al XVIII-lea a fost construit ca un refugiu de vara pentru Dom Pedro de Braganza, dar mai tarziu a devenit oficial resedinta regala. Bucatariile palatului au devenit acum un restaurant numit Cozinha Velha. Aici mancarea este preparata dupa retete vechi de la palat si servita intr-o atmosfera festiva.  Aparent multe feluri de desert sunt facute dupa retete secrete antice. Gradinile botanice si serele din Lisabona sunt de asemenea un obiectiv caruia merita sa-i alocati timp. Dar, daca tot ai ajuns in orasul ca o poveste, traieste-o pe a ta si mergi acolo unde te duc pasii. Este un oras atat de dens incat orice ai face ai sa ai multe amintiri de povestit si retrait.

2 Comments

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.