DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Lerici, blanda doamna a Golfului Poetilor

IMG_6707 IMG_6557

Daca Italia exceleaza prin ceva, atunci sigur exceleaza prin cum si-a pastrat traditiile si arhitectura, necedand niciunui exces. Frumusetea ei aristocratica sfideaza in permanenta aroganta si superficialitatea modernitatii, fara a o exclude, dar limitandu-i drastic manifestarile. Orasele italiene raman unicate in lume prin arhitectura si stilul de viata imposibil de schimbat. Dar unde te poti simti mai bine decat in aceste locuri, care pur si simplu te acapareaza? Lerici, aproape de Pisa si la cativa kilometri de La Spezia,  este un astfel de oras.

Lerici, situat pe latura de est a golfului La Spezia, denumit Golful poetilor (Golfo dei Poeti), impresioneaza prin amalgamul jucaus de mare, munte si arhitectura. Originile orasului Lerici pot fi urmarite in arhitectura de la etrusci, din prima jumatate a secolului al XII-lea, si pana astazi cum au transformat orasul in sine. Dintr-un mic sat de pescari, intr-un port strategic si apoi intr-o statiune la malul marii de o frumusete unica. In timpul evului mediu, a fost adesea un motiv de cearta intre Genova si Pisa. Cand orasul a fost ocupat de pisanii, a fost construit castelul in 1241, iar mai tarziu a fost extins si intarit de genovezi cand acestia au preluat controlul in 1479. Peste secole Lerici s-a transformat intr-un important port pentru calatorii, pelerinii si negustori, care se indreaptau spre Roma, nordul Europei si Santiago de Compostela. Aceasta schimbare a dus la o crestere a numarului de familii nobiliare care s-au stabilit in zona si o imbogatire a peisajului cu vile impunatoare, care pot fi admirate si astazi. Timp de secole, aceasta zona a fost un refugiu pentru artistii italieni si autorii, care cautau linistea si inspiratia in frumosul peisaj. La inceputul secolului al XIX-lea, Lerici a devenit o destinatie pentru literatii europeni. O enclava de poeti si scriitori care, includea nume notabile ca Percy si Mary Shelley, Lord Byron si D.H. Lawrence, mai recent, scriitorii italieni Mario Soldati si Attilio Bertolucci stabiliti in zona, au beneficiat de frumusetea si romantismul acestor locuri.

Orasul s-a dezvoltat ca o statiune turistica mult mai tarziu decat celelalte orase din Golful Poetilor. Lerici este flancat de zone mult mai bine cunoscute de calatorii straini. La sud, orasele statiune toscane, cum e Versilia, laudate pentru kilometri de plaje de nisip impecabile si  la nord se afla Cinque Terre, pe care deopotriva americanii, japonezii si europenii le iubesc. De fapt, Lerici detine o mare parte din resursele de frumusete si pitoresc cu care se mandresc vecinii sai mai populari, cu o frumoasa plaja si kilometri de trasee de drumetii cu panorame unice, minus multimile sufocante. Castelul, un castel medieval impunator, care se intrevede deasupra Lerici, piata principala, sunt caracteristici definitorii ale orasului. Vizita in Via Giuseppe Garibaldi, va fi imposibil sa o ratezi. Aici, Oratorio di San Rocco, construit in 1287 in cinstea Sfintilor Martino si Cristoforo, a fost extins in jurul anului 1523. Turnul sau a fost construit initial ca un turn de veghe, dar in  secolul al XV-lea a fost transformat intr-o clopotnita. Pe turnul se poate vedea emblema orasului Genova. Piateta care gazdueste turnul este unul din locurile linistite si romantice, unde iti poti ratacii gandurile.

In plus, Lerici este situat aproape de alte orase mari si de orasul vechi Sarzana. Orasul roman antic, Luni este, de asemenea, la cateva minute de mers pe jos de Lerici si cei interesati pot vizita celebrele cariere de marmura Carrara. Pitoresca promenada, care se intinde de-a lungul malului marii este de o frumusete unica. Dupa ce treci de barcile care se legana lenes pe apele linistite din port si de stancile enorme unde localnicii stau la plaja ca leii de mare, promenada se umple de terase unde te poti aseza si savura un cappuccino sau poti manca o gustare, in timp ce asculti dezinvolt discutiile localnicilor. Aici intalnirile in oras cu prietenii sau familia par o regula. Iar la pranz toate terasele se umplu de viata si voie buna, italienii au un cult pentru masa de pranz si siesta. Si nu e nimic mai benefic decat sa te iei dupa ei! Mananca, apoi comanda o cafea si ramai cu gandurile tale privind marea.

Cand ti-ai recapatat fortele la sud de Lerici, un drum ingust serpuit cu oglinzile convexe la fiecare pas, te va purta deasupra liniei de coasta, te va trece dealul cu plantatii de maslini pe langa micul orasel Fiascherino, pana in fermecator sat Tellaro. Traseul pe varful dealurilor are vagi reminiscente cu drumul Zeilor de pe Coasta Amalfi, cu o uimitoare vedere spre marea turcoaz si tarmului ei. Luate impreuna, cele patru localitati Lerici, San Terenzo, Fiascherino si Tellaro sunt un Quattro Terre, situate pe marginea de est a Golfo dei Poeti. Restul este o poveste pe care o sa o traiesti tu, cand vei ajunge acolo. Fiecare loc de aici poate deveni o amintire placuta, fiindca are toate ingredientele estetice si de confort de care sufletul, ochii si mintea au nevoie pentru a se relaxa si visa.

IMG_6554 IMG_6561 IMG_6562 IMG_6599 IMG_6632 IMG_6630 IMG_6619 IMG_6670 IMG_6577 IMG_6587IMG_6554

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.