DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Legenda dansatorului din ceruri – aurora boreala

aura aura1

Fiorul dat de o aurora boreala este o experienta unica in viata pentru multi. Si cum acum o luna, brusc, la o intersectie din viata mea a trebuit sa constiientizez ca viata e doar un dar si ca el iti poate fi luat in orice clipa, am ales sa mut toate visele mele din “wish list” in “bucket list”. Am revizuit prioritatile mele in viata, iar lista mea acum e mult mai scurta si clara. ( Pentru cei care nu cunosc nuantele limbii engleze inca,”wish list” este lista de dorinte pe care le ai la inceput de drum in viata, “bucket list” este lista cu dorintele pe care le vrei implinite pana la plecarea din aceasta lume”)

Dansul luminilor Nordului, faimoasa aurora boreala este si ea pe lista mea. Vreau sa stau intinsa pe spate in zapada privindu-i dansul pe cer. Pe langa lumini, tacerea aproape asurzitoare sa fie memorabila, incat sa simt respiratia celui de langa mine. Cred ca intunericul o sa fie prietenul meu cel mai bun, sporind frumusetea acestui spectacol de lumina fascinant, aproape apocaliptic.midnight dance

As merge in Nord. Cu toate ca exista multe locuri excelente pentru a viziona luminile. In America de Nord, in partile de nord-vest din Canada, in special in Yukon, Nunavut, teritoriile de Nordvest si Alaska. Aurorele, de asemenea, pot fi vazute peste Groenlanda si Islanda, nordul Coastei Norvegiei si peste apele de coasta la nord de Siberia. In sud aurorele nu sunt adesea vazute fiindca acestea sunt concentrate intr-un inel in jurul Antarcticii si sudul Oceanului Indian.

In Laponia luminile straluceasc insa din fiecare parte in noptile senine in perioada septembrie-martie. Iar informatiile primite la cerere pe mail m-au amuzat. O parte din mail-ul tradus suna cam asa: “Daca cerul noaptea este clar si instelat, sansele de a vedea luminile Nordului sunt bune. Ca orice vanator de minuni, trebuie sa ai si putere de sacrificiu. Asa ca, imbracat gros, trebuie sa petreci noaptea afara. Luminile s-ar putea sa apara pe neasteptate si la fel de brusc sa dispara in orice moment de la apusul soarelui la ivirea zorilor. Noaptea vremea tinde sa fie foarte friguroasa, mai ales cand luminile sunt cel mai usor de vazut. Si daca tot ai ajuns pana aici cu sacrificiul de sine  scapa de luminile stralucitoare si cladiri. Varfurile dealurilor si malul lacurilor sunt cele mai bune puncte de observatie. Inscrie-te pentru “aurora alerte”. Institutul Meteorologic Finlandez informeaza printr-un mesaj text “Aurorele Now”! “ Descurajant? Eu zic ca nu! Dar ce este aurora boreala?

“Aurora borealis”, luminile din emisfera nordica, inseamna “zori de Nord”. “Aurora Australa” inseamna “zori de Sud”. “Aurora borealis”,termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas, a starnit curiozitatea si imaginatia multor grupuri culturale, care au legende despre “luminile din cer”. In timpurile medievale, aparitiile lor erau percepute ca prevestitori de razboi sau de foamete. Indieni din Wisconsin credeau ca luminile indica locatia “manabai’wok” (gigantilor) care erau spiritele marilor vanatori si pescari. In Alaska se credea ca luminile erau spiritele animalelor vanate: somon, cerbi si balene. Alte popoare aborigene credeau ca luminile erau spiritele oamenilor lor.aurora8

Luminile stralucitoare ale aurorei boreale sunt de fapt coliziuni intre particulele incarcate electric de la soare care intra in atmosfera pamantului. Luminile sunt vazute deasupra polilor magnetici ale emisferele de nord si de sud.  Aurorele apar in mai multe culori, desi verdele pal si rozul sunt cele mai comune culori ale sale. Dar exista aurore boreale in nuante de rosu, galben, verde, albastru si violet. Luminile apar in mai multe forme, gen laser sau fragmentate, gen fanioane, arce, perdele sau fascicule, raze cu o stralucire stranie.

Asa ca daca luminile nordice sunt de fapt rezultatul coliziunii intre particule gazoase din atmosfera Pamantului cu particule incarcate electric din atmosfera soarelui, atunci variatiile de culoare sunt cauzate de tipul de particulele de gaz care se ciocnesc. Cele mai frecvente aurore de culoarea galben-verde pal, sunt produse de molecule de oxigen situate la aproximativ 60 de mile deasupra pamantului. Mai rare, aurorele rosii sunt produse de oxigen de mare altitudine, la inaltimi de pana la 200 de mile. Azotul produce albastru sau rosu-purpuriu al fenomenului cosmic cunoscut ca aurora boreala. Legatura dintre “luminile Nordului” si activitatea petelor solare a fost suspectata inca din 1880. Datorita cercetarilor intreprinse incepand cu anii 1950, acum stim ca electronii si protonii de la soare ajung spre pamant cu ajutorul vantului solar. Temperatura deasupra suprafetei soarelui este de milioane de grade Celsius. La aceasta temperatura, coliziunile intre molecule de gaz sunt frecvente si explozive. Impinse spre pamant de vantul solar, particulele incarcate sunt in mare masura deturnate de campul magnetic al pamantului. Cu toate acestea, campul magnetic al Pamantului este mai slab la poli, prin urmare, unele particule intra in atmosfera Pamantului si intra in coliziune cu particule de gaze. Aceste coliziuni emit luminile pe care le percepem ca dansul luminile din Nord si din Sud.

Cu siguranta cand o sa fiu acolo voi fi uitat de mult aceste amanunte stiintifice si voi savura dansul ei aparent suav ca un vals, dar puternic si pasional ca un tango al elementelor.

aura2 aura3 aura4 aura5 Sursa:www.viziteazalumea.ro; https://www.facebook.com/pages/Iceland-Art-Architecture/454265044675444aurora6 5 aurora7

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.