DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Le Hameau de la Reine, pitorescul sat din inima Versailles-ului

La maison de la Reine7  Odata ce ai ajuns in gradinile Versailles-ului, grandoarea, frumusetea si opulenta te vor acapara intr-un miraj al distantelor. E un Rai, spun cei mai multi, si asa este. De cele mai multe ori ne imaginam Raiul ca pe o gradina enorma perfect stilizata, cu multe flori, acorduri de harpa, cu mii de oaze cu lacuri, fantani si lebede, cu mese bogate ….dar asta este doar o iluzie faurita din portii egale ale nevoilor noastre de perfectiune si grandomanie. Daca sufletul are nevoie de ceva, atunci cu siguranta are nevoie de oameni cu suflete calde si mai ales de tandrete, de intimitate, si niciodata intimitatea nu e data de imens si nici de perfectiune, de o comunitate din care sa faca parte si unde sa-si gaseasca utilitatea si cu care sa imparta greutatile si bucuriile. Tot ce e in plus inseamna mai mult o lipsa a sufletului decat o implinire si cate rani sufletesti nu s-au mascat cu aur numai zidurile palatelor stiu.

????????????????????????????????????

Despre satul normand din mijlocul Versailles-ului; Le Hameau de Reine,  s-au scris multe istorii. Vazându-l, cred ca este unul din locurile din lumea asta care vorbesc autentic despre nevoile sufletului uman. “Gustul pentru stilul rustic” al reginei Marie- Antoinette este proiectia ei despre un univers mai simplu, mai intim si mai inocent, o lume in care ea vedea posibila comunicarea reala intre oameni si locul unde gesturile directe, nemediate de eticheta, nu permiteau cronicizarea sentimentului de singuratate.

Intre 1783 si 1787, cand gradinile Versailles-ului intreceau in frumusete orice imaginatie, a fost creat  in spiritul unui adevarat sat normand, cu unsprezece case raspandite in jurul lacului mare, Le Hameau de Reine. Cinci dintre case au fost rezervate pentru Regina si oaspetii ei, iar patru case au fost rezervate pentru tarani.  Ferma a fost localizata in afara satului si adapostea o turma mica de opt vaci si un taur, zece capre si porumbei. Ferma a fost  productiva si a fost administrata de o familie, numita Brussard, care a trait acolo si care au supraveghea pe lucratorii cu norma intreaga sau partiala. O casa a fost rezervata pentru  pregatirea meselor pe care regina le oferea oaspetilor.

Fiecare casa avea propria gradina, unde erau plantate legume, varza, conopida si anghinare, inconjurata de un gard de carpen si delimitata de un gard de castani. Balustradele scarilor, galerii si balcoane au fost impodobite cu vase de lut albastru si alb de Saint-Clement continand zambile, flori de carantina sau muscate. Mici livezi de meri si ciresi au fost plantate in jurul satului. Plante cataratoare acopereau peretii caselor si foisoarele, dar si anumite alei umbrite. In 1788 a fost creat Turnul Malborough, un fel de far situat pe cel mai inalt mal al lacului mare, care era punctul de plecare pentru plimbari cu barca sau excursii de pescuit. Un zvon in acele vremuri, a fost ca interioarele la Hameau erau incrustate in bijuterii si exista mobilier extravagant. In 1789, o Comisie revolutionara a venit pentru a inspecta reginei domeniu si au fost surprinsi de relativa modestie pe care au gasit-o aici. Locul pare ferit de influentele nefaste ale arogantei si grandorii date de putere si ban. Pitorescul si arhitectura efeminizata cu spatii jucause, dar si florile grase si frumoase tolanite in ghivecele lor alcatuiesc un Rai din care parca azi au fugit ingerii. Oricum este un loc, pe care daca ai reusi sa-l privesti cu sufletul nu cu ochii, ai realiza ca puterea de a ne salva este in noi, iar daca acelasi loc il privesti cu ochii, nu cu sufletul, ai realiza ca izvoarele vietii raman aceleasi oricati bani ai avea si oricata putere si ca izvoarele vietii sunt prezenta si gesturile oamenii foarte dragi, lucrurile pe care le obtinem din munca noastra, un loc mic si frumos caruia sa-i spunem acasa, o mancare buna, un vin bun impartit mereu cu prieteni dragi!

La maison de la Reine9 La maison de la Reine4 Le Hameau de la Reine La maison de la Reine1 La maison de la Reine3 La maison de la Reine5 La maison de la Reine6 La maison de la Reine8 Sursa foto: www.chateauversailles.fr, www.blog-de-rien.frwww.routard.comwww.flickr.com

La maison de la Reine2

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.