DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

La Spezia, serioasa baza NATO, dar si poarta inflorita spre Cinque Terre

IMG_6474IMG_6469Mare si plin de viata, La Spezia (Italia) este intr- un contrast interesant cu orasele mai linistite de pe Coasta Liguriei. Acesta este portul principal al Golfului Poetilor, orasul care coaguleaza comunitatile din jur prin evenimente si servicii.

Ironic, astazi ca si in perioada medievala, La Spezia este consecventa cu istoria sa. In timp ce in Evul Mediu, aceasta a fost “sediul” politiei genoveze, astazi este locatia celei mai importante baze NATO din Italia. Orasul a fost puternic deteriorat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar astazi este  cel mai modern din Liguria. Epoca post-razboi a  dezvoltat accelerat baza navala. In ciuda faptului ca este un oras comercial, cu un port civil si unul militar, La Spezia etaleaza de asemenea, faleze cu palmieri si cafenele la malul marii, strazi pitoresti unde leandrul si portocalii sunt o pata de culoare fundamentala. Asta doar daca nu te lasi “furat” de review-uri si iti urmezi instinctul de a te pierde pe strazile acestui oras.

In fapt,  orasele  Rivierei Ligurice au in comun un anume spirit pe care oamenii locului l-au adus cu brio in prezent si chit ca La Spezia este un oras modern, nimic din atmosfera pe care o gasesti in orasele turistice nu lipseste aici. Nu lipsesc nici florile si nici felul deschis si prietenos al localnicilor. Micile si cochetele restaurante care te invita la fiecare pas sa te asezi, au proprietari la fel de prietenosi si unele au si ochii bufnitei Tripadvisor in geam, o garantie mica si verde, care te face sa renunti la conservatorism si sa comanzi ceva extravagant. Asa am mancat caracatita, fish & chips si am baut savurosul vin frizzante italian Prosecco cu doar 22 de Euro.

Desi nu are un patrimoniu cultural ca Portofino sau Genova, La Spezia are un impresionant muzeu de arta. Gazduit intr-o manastire din secolul XVII, care cuprinde lucrari de Tintoretto, Mantegna, Titian, Lorenzetti si frumoase opere din bronz de Amadeo Lia. Exista si o colectie de artefacte romane si pre-romane descoperite in aceasta zona. De asemenea, un frumos muzeu de arta moderna si contemporana. Printre obiectivele turistice cu tema nautica, cel mai important este Museo Tecnico Navale, care se afla aproape de Arsenal Naval pe Viale Amendola. Muzeul este unul dintre cele mai bune de acest fel din lume. Exponatele includ o colectie de machete ale navelor celebre. O atractie turistica mai ezoterica este Museo del Sigillo,muzeul de sigilii, care adaposteste  cea mai mare colectie de sigilii private din lume. Istoria orasului poate fi vazuta in Castello di San Giorgio, o cetate dominanta de pe un varf de deal, care a fost construita in jurul anului 1200 si a fost rivala eterna a frumoasei Fieschi-Doria. Castelul gazduieste un frumos muzeu arheologic.

La Spezia este situat in mijlocul semilunei Golfului Poetilor, intre Portovenere si Lerici. Acesta este “poarta” spre orasele renumitului Parc National Cinque Terre. Vederile spre o mare limpede precum cristalul,  un minunat patrimoniu mostenit de mici sate situate in vai verzi cu traditii vii: toate acestea si multe altele asteapta vizitatorul in La Spezia.

Paduri verzi, dealuri, munti si satele medievale se unesc pentru a forma peisajul uimitor, plin de istorie si traditii stravechi, la o aruncatura de bat de zgomotul vietii moderne. Una dintre cele mai frumoase panorame ale Rivierei Ligurice poate fi gasita aici, in La Spezia. Zona Golfului poetilor cu stanci abrupte,  romantice golfuri si plaje exceptionale, impreuna cu casele pitoresti cocotate deasupra marii, ofera o imagine izbitor de frumoasa pentru ochii vizitatorilor.

Malul marii este larg si ofera o multime de oportunitati pentru ambarcatiuni de toate dimensiunile. Parcul se intinde de-a lungul plajelor, facandu-l un loc placut pentru o plimbare. Exista parcurile luxuriante, care sunt, de asemenea, frumos incadrate in arhitectura orasului si in preajma cladirilor publice. Via del Prione este una dintre strazile cele mai aglomerate din La Spezia, o artera pietonala in mare masura presarata cu magazine, dar extrem de pitoreasca. Majoritatea turistilor folosesc La Spezia ca o halta pentru a vizita Cinque Terre si Golfo dei Poeti, dar merita sa ratacesti o zi prin oras si sa vizitezi atractiile sale mai notabile, dintre care nu trebuie sa lipseasca zona de port. Cat despre mine……..combinatia “perfecta de mare cu munte” a fost somniferul perfect! Am dormit si 12 ore pe zi promitandu-mi ca “maine” ma trezesc la 6 sa vad rasaritul. Nu am reusit,dar m-au consolat apusurile.

IMG_6712 IMG_6462 IMG_6464 IMG_6503 IMG_6512 IMG_6513 IMG_6518 IMG_6902 IMG_7425 IMG_7433 IMG_7403 IMG_7422 IMG_7405 IMG_7412 IMG_7413 IMG_7419 IMG_6523 IMG_6538 IMG_6533Sursa: Arhiva Personala.IMG_6534

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.