DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Italia, Coasta Amalfi – La plimbare prin Positano

HPIM3858positanoHPIM4226positano

Acum 2 ani, impreuna cu dragii mei prieteni, ne-am aventurat intr-o excursie pe Coasta Amalfi in Italia. Unul din orasele in care am petrecut 8 zile minunate a fost Positano. Avand timp in Paradis, ne-am rasfatat in fiecare colt al lui, de la strazi la terase, la cofetarii si plaje. Considerat o minune arhitecturala, Hotelul Il San Pietro di Positano porneste direct din stancile enorme ale muntilor Lattari. O alta oaza a relaxarii sunt baile jaccuzzi de la Le Sirenuse, cu ferestrele ovale ce dau inspre mare, dar si cafeneaua de pe terasa superioara unde am petrecut o seara unica. Pentru o priveliste frumoasa in timpul cinei, specialistii recomanda restaurantul Chez Black. Plimbarile de dupa-amiaza ne-au purtat pasii prin gradini luxuriante care coboara in trepte catre mare. Ceea ce impresioneaza inca de la primul contact cu localitatea este modul in care localnicii au reusit sa aduca in favoarea lor relieful accidentat, pe alocuri aproape inaccesibil, casele par aproape sculptate în stancile Coastei Amalfi, o combinatie de natura neexploatata si cladiri construite in stil arabo-mediteranean. Micul arhipelag Gali din apropiere, despre care s-a afirmat ca ar fi fost locul de bastina al sirenelor din Odiseea lui Homer, ii confera locului un aer de legenda. Dar noi am preferat sa ne oprim la o cofetarie, de unde puteam privi aleea care venea de la plaja spre centrul oraselului. Sub imperiul unei carti a lui Pascal Bruckner, incercam sa vedem perfectiunea din”parada de corpuri imperfecte” care se intorceau de la plaja. Desi incercam sa fim atenti la fiecare in parte, sa ne”alegem favoritii”, sa comentam tinute, am realizat ca, la plecare, nu retinusem pe nimeni in particular, ca nici un chip nu ne ramasese intiparit in minte, dar ca stiam exact ce vom comanda maine, cand ne vom intoarce la cofetarie. Concluzia cinica este ca toata stradania noastra de a ne prezenta perfecti e mai mult pentru starea noastra de bine, nu ca cineva ne-ar privi mai mult de cateva secunde si apoi nu ne va uita imediat.

Dar nu voi uita ziua de Sf. Maria, cand am mers la slujba de dupa-amiaza la biserica Santa Maria Assunta, devenita faimoasa datorita unei icoane bizantine din secolul XIII pe care o detine. Acolo, desi nu eram catolici, am fost primiti cu drag, ne-a fost dat si un program cu slujba si chiar am reusit cu ajutorul unei enoriase sa spunem Tatal Nostru in italiana intr-o rugaciune colectiva. A fost un moment benefic pentru sufletele noastre. Ne-am rugat la icoane si am facut cruce in ritul ortodox, fara ca cineva sa se simta deranjat, am aprins lumanari. Dupa slujba in spiritul italienesc atat de cald si prietenos, am fost invitati seara pe plaja unde urma sa fie ceremonia pe apa.

Positano este unul dintre cele mai romantice si spectaculoase orase de pe teritoriul Italiei si un important punct de atractie pentru turistii din intreaga lume. Asezarea infiripata pe faimosul tarm al peninsulei Amalfi combina cu noblete trecutul sau fascinant cu elementele impresionante ale naturii, iar asta cu siguranta ramane in mintea celui care se rasfata cu tot ce poate oferi acest oras. Clima este imbietoare, iar de pe  tarmul abrupt pe care se afla Positano, vizitatorii se pot bucura de privelisti de vis! Orasul are o frumusete dramatica, agatat de suprafata rocilor, rostogolindu-se parca in cascada in apele turcoaz de la picioarele stancilor. Luxul si simplitatea s-au dovedit a fi o combinatie castigatoare pentru Positano Poate si din acest motiv, Positano este un paradis pentru pictori si muzicieni. Aici veneau Picasso, Stravinsky, Franco Zeffirelli si Steinbeck. In micuta localitate de pe malul marii Tireniene s-au scris carti celebre, s-au compus melodii faimoase si s-au filmat productii cinematografice extraordinare. Dar cu siguranta si atmosfera si oamenii sunt o invitatie sa te intorci cu drag in acest paradis.

Sursa: Arhiva Personala.

HPIM3872positanopositanoPositanopositano

positanopositanoHPIM3535positano

positanopositanopositanoHPIM4336positanopositanoPositano

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.