DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

La plimbare prin Pisa

???????????????????????????????

Ce poate sa fie mai romantic decat o plimbare intr-o sambata dimineata insorita si linistita prin Pisa? Ai fi tentat sa dai o mie de idei si totusi, din acea dimineata cand soarele mijea de dupa cladirile aliniate ca soldatii de pe malul fluviul Arno, am ramas convinsa ca nimic. Acolo unde cele doua parti ale orasului Tramontana si Mezzogiorno se reflecta in fluviu, intr-o liniste desavarsita cu miros de leandru alb si roz, orasul parea rupt de timp si ma asteptam ca, din moment in moment, cheiul sa se umple de comercianti de matasuri si bunatati. Dar tihna se incapatana sa ramana stapana si timpul prezent isi facea prezenta prin micile Fiat-uri somnoroase sau vreun Volkswagen cu floricele parcate pe strazile inguste. Prima zi intr-un oras nou nu se compara cu celelalte. In prima zi, esti turistul perfect, cu o harta in mana, incercand sa ajungi in “centru”.Niciodata nu esti convins ca ai ales drumul corect si intotdeauna pasii te poarta pe stradute si in locuri neturistice, dar care prin pitorescul lor iti vor ramane in minte. Iubesc toate amintirile acestor prime plimbari din orasele pe care le-am vizitat.
Prima plimbare in Pisa ne-a dus pasii la Gradina Botanica, cu cladirile ei impozante, rupte din timp.Cea mai veche Gradina Botanica din Europa, infiintata in 1544, are exemplare plantate din 1756, gradini amenajate in diverse stiluri, sere, alei, multe cladiri istorice, printre care si vechiul institut de botanica construit intre 1591-1595 cu fatada ornamentata cu scoici. Este locul perfect sa petreci cateva ore.

Dar principala atractie este fara indoiala Piazza dei Miracoli sau “campul miracolelor”, o piata eleganta, cunoscuta mai ales ca locul unde este situat Turnului Inclinat ( Torre Pendente). Am ajuns in cele din urma aici, am facut fotografia cu turnul. Din punct de vedere arhitectural, Il Duomo este cea mai veche cladire, terminata si data spre exploatare in 1118, dar si cea mai frumoasa din piata. Din 1987, Piata Miracolelor a fost inscrisa pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Ansamblul de aici cuprinde patru vestigii, reprezentate de: Baptisteriul Sfantul Ioan – simbolul Nasterii in Hristos, Catedrala Santa Maria Assunta – simbolul credintei de-a lungul vietii, Camposanto sau Cimitirul monumental – simbolul eternitatii prin „marea trecere” si celebrul turn inclinat care avea rol de clopotnita. Datorita primelor trei edificii, mai exact datorita simbolurilor atribuite acestora, complexul a fost denumit Piata Miracolelor. Aici, ora, ziua sau sezonul sunt uitate sub animatia de turisti si localnici care dau viata pietii de la primele ore ale diminetii. Tot aici, in jurul Pietii Miracolelor se afla restaurante si cafenele unde te poti aseza si privi acest spectacol unic si forfota de turisti si comercianti.

Pisa este un orasel frumos cu piatete si strazi unice, ceea ce face din el un loc perfect pentru plimbari lungi. Pornind de la Campo dei Miracoli descopeream pietele orasului, strazile marginite de arcade si bisericile romanice. Chiar langa Piata Miracolelor sunt 2 muzee: Museo del Opera del Duomo si Museo delle Sinopie.

Am ales axa principala Piazza dei Miracoli-Piazza dei Cavalieri-Ponte Mezzo-Chiesa della Spina, care este probabil cel mai bun mod de a aborda o plimbare prin Pisa. Piazza dei Cavalieri a fost centrul politic al Republicii Pisa, o putere insemnata pana spre sfarsitul secolului al XIII-lea, cand a suferit o infrangere decisiva in fata rivalei Genova. In timpul secolului al XVI –lea, Piata Cavalerilor a fost transformata radical de Giorgio Vasari la cererea lui Cosimo I de Medici si a devenit resedinta noului ordin militar cunoscut sub numele de Cavalerii Sf. Stefan. In piata se afla Palazzo della Carovana dei Cavalieri,  iar pe partea stanga a pietei se afla Palazzo Dell’Orologio, un vechi spital al Ordinului Cavalerilor Sf. Stefan. Partea de sud a pietei gazduieste fatada monumentala a Palazzo  del Consiglio dei Dodici. Cladirea, proiectata tot de Vasari, a fost restaurata in 1603 si are o fatada decorata in marmura alba. Tot in Piata Cavalerilor se gaseste Chiesa di Santo Stefano, cu interiorul ei unic, avand un plafon impresionant din lemn gravat in aur.

Continuand sa mergi pe Santa Maria printre cladirile in unicul si inconfundabilul stil romanic pisan, catre raul Arno, pana la Cheile Lungarno, care au fost inima Pisei, vei avea in fata ochilor cele mai frumoase cladiri ale orasului. „Lungarni” sunt prezentate ca o succesiune de cladiri nobile, succesiune intrerupta de cinci poduri care unesc orasul. Dintre toate podurile, cel care se remarca este Ponte di Mezzo. Plimbandu-te pe chei poti admira unele cladiri remarcabile. Pe Lungarno Mediceo sunt Palazzo Schiff, Palazzo Concioni si Palazzo Toscanelli; pe Lungarno Pacinotti este Palazzo Agostani Venerosi; pe Lungarno Galileo Galilei sunt Palazzo Lanfranchi, sediul Municipalitatii, Palazzo da Scorno, Palazzo Pretorio si Palazzo Gambacorti, in stil gotic pisan. Chiesa della Spina, aceasta mica biserica pe malul fluviului Arno este o bijuterie a Pisei. Este considerata una dintre cele mai de seama biserici gotice din Europa. Numele deriva din faptul ca un ghimpe din coroana Mantuitorului Iisus Hristos a fost pastrat timp de secole aici, acum fiind expus in Biserica Santa Chiara. Biserica este acoperita in randuri de marmura colorata si decorata cu elegante turle, iar silueta ei reflectata in apele fluviului linistit la apusul soarelui iti taie respiratia.

Daca simti ca ti-ai incarcat sufletul de frumos si inca mai ai energie, atunci si numai atunci te poti aventura pe Corso Italia , un fel de Lipscani, fiind o strada destul de ingusta dar unde sunt cele mai scumpe magazine ale orasului. Corso e mai mereu aglomerat si daca nu ai nici rabdarea atat de necesara vanatorului de chilipiruri, s-ar putea sa iti para o zona “draguta” dar de evitat. Eram asa de incantata de ziua mea de sambata cu soare in Pisa, incat am strabatut corso destul de repede, incercand sa gasesc o alta terasa sa savurez un cappuccino si sa ma bucur de ultimele raze de soare in compania prietenilor. Stiam ca si “maine e o zi” si ca micul oras are inca multe de aratat. Eram fericita ca puteam alege ce sa fac a doua zi, voiam arta, voiam natura, voiam muzica, voiam shopping, voiam gastronomie, orasul asta putea sa-mi ofere ce doream, la cel mai inalt nivel. Nu am sa va spun ce am ales, dar va invit sa-l alegeti, pentru ca timpul petrecut aici nu poate sa fie decat unul de calitate!

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? 1Pisa ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.