DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Izvorul iubirii din Panagia, insula Thassos

panagia, thassos1panagia thassos 2flori panagia

Panagia e un satuc traditional grecesc din insula Thassos unde am petrecut clipe foarte placute. Uneori ma intreb de ce un om ramane profund atasat de un loc pe care il viziteaza? Raspunsurile par diverse si nu sunt intotdeauna cel mai solid argument pentru ca difera ingredientele. Exista in lumea asta locuri somptuoase, care nu lasa amintiri si exista altele, spre care alergi cu mintea ori de cate ori te simti trist. Dar intorcandu-ma cu gandul la Thassos, pentru mine zilele alea in care ne-am plimbat prin oras si pe insula, au reprezentat vacanta perfecta. Era o minune care mi se intampla, fara cuvinte, fara artificii, fara false decoruri menite sa stimuleze imaginatia. Pur si simplu se intampla! Se intampla o vacanta obisnuita,  programata cu bilet cumparat online si cu ghid tiparit. Ceea ce ar fi fost imposibil de sesizat era ca noi toti, prieteni de o viata, adunasem un cos de dorinte si apoi  le inghesuiam in “planul de vacanta zilnic”, dar este fabulos ca niciodata nu terminam ziua cu aceleasi impresii despre alegerea unuia dintre noi. Se intampla sa vedem niste locuri superbe, sa vorbim, sa “ne emotionam”, sa schimbam impresii, sa facem fotografii, sa ne relaxam citind, fiecare cu cartea noastra, schimband impresii doar despre cafea, ca si cum era cel mai firesc lucru din lume sa fim acolo, sa fim sanatosi, sa fim prieteni. Se intampla ca cineva din grup sa fie o enciclopedie si mereu sa-ti sopteasca mici picanterii sau date despre locul unde esti, o face mereu cu un aer relaxat si putin absent, parand foarte preocupata sa cuprinda cu privirea ceva mai departe, decat locul despre care iti vorbeste. Se intampla ca altcineva sa faca comparatiile, absolut necesare pentru feed-back-ul individual, cu alte sute de locuri din lumea asta pe care le-a vizitat sau le-am vizitat; cum se intampla ca cineva sa ne vorbeasca despre iubire si ideea de iubire mai ceva ca mari filosofi. Si toate astea par sa se intample atat de firesc, incat ni se cuvin!

Adevarul este ca nimic nu ti se cuvine, doar ca uneori, in viata asta, cand iti este bine, uita-te in jur cine sunt oamenii si peisajul care te inconjoara….nu sunt intamplatoare! Ele nu se intampla sa fie acolo pur si simplu! Esti intr-un anumit loc fiindca ti-ai dorit intai de toate sa fii acolo. Prietenii sunt acolo fiindca cumva ai stiut cum sa ramai langa sufletul lor. Daca ai marea sansa sa poti sa te si bucuri de ce ai, sunt absolut convinsa ca 100 de euro poate sa insemne lejer un milion de euro.

Pozele acestea sunt amintiri din Panagia, un satuc traditional grecesc din Thassos, foarte aproape de Golden Beach. Am baut acolo cel mai bun capuccino,in fiecare dupa-amiaza de vacanta, la terasele de langa izvorul iubirii – asa ii spun localnicii. Racoarea muntelui, mirosul de pin, sutele de flori agatate la ferestrele caselor, susurul egal al apei, privelistile inegalabile catre marea turcoaz si, peste toate, senzatia de tihna deplina imi vor ramane mereu in memorie. A fost refugiul perfect al dupa amiezelor cand nu mai puteai sta pe plaja de caldura.

panagia thassos3panagia thassos 4panagia thassos5panagia thasssos6panagia thassos 7panagia thassos 8

casa vesela panagiacasa panagialeandru panagia

 

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.