DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Interiorul Castelului Peles

peles03peles36

peles38
Holul de Onoare din Castelul Peles
peles43
Holul de Onoare din Castelul Peles
peles35
Holul de Onoare din Castelul Peles
Cotidianul francez “Le Figaro” publica un top al celor mai frumoase cinci vechi resedinte regale de vara din Europa, care sunt deschise publicului. Pe primul loc este situat Castelul Peles, descris drept “incredibil” si “foarte spectaculos”.
Inaugurat in octombrie 1883, Castelul Peles din Sinaia a fost construit de Casa Regala a Romaniei dupa planurile arhitectilor vienezi Doderer si Liman. Constructia pastreaza amprenta stilului arhitectonic renascentist german. Frumusetea acestei zone l-a fascinat pe tanarul print german Carol I de Hohenzollern, ce avea sa devina regele si fondatorul Romaniei moderne. Si era firesc sa fie asa. Castelul Peles, o bijuterie in sine, este situat intr-un peisaj magnific. Am vizitat castelul de zeci de ori. Aici imi aduc prietenii din strainatate care ma viziteaza si, pentru ca este aproape de orasul in care locuiesc, o excursie de o zi la Sinaia imi da ocazia sa-mi satisfac placerea de a lenevi langa ferestre in interiorul Pelesului si de a privi peisajul, iarna, primavara, vara, dar mai ales toamna. Stiu pe de rost salile, am si cateva favorite, dar consider un privilegiu sa privesc anotimpurile izbindu-se in ferestrele castelului, combinate cu mirosul unic de lemn, piele si esente rare amplificate de caldura atat de placuta din Peles.
pelesdd
Holul de Onoare din Castelul Peles
Una din salile mele favorite este sala veche de muzica,  transformata dupa 1905, la dorinta Reginei Elisabeta, in salon pentru serate literare. Picturile pe panza, semnate de Dora Hitz, ilustreaza basme germane versificate de Carmen Sylva, iar vitraliile –  legende populare romanesti in variantele poetului Vasile Alecsandri. Mobilierul sculptat in lemn de tek este primit in dar de rege din partea maharajahului de Kapurtala. Ador sala maura care a fost proiectata de arhitectul francez Charles Lecompte du Nouy. Ea imprumuta in decoratie elemente de stil hispano-maur, plafonul si peretii fiind impodobiti cu arabescuri din stuc policromat si aurit. In fundal se remarca o fantana din marmura de Carrara, replica dupa o piesa aflata intr-o moschee din Cairo. Salonul turcesc este decorat pe plafon si pereti cu broderii manuale executate in atelierele Siegert din Viena. Ansamblul este completat de o colectie de vase turcesti si persane din alama.
Castelul Peles beneficiaza de curent electric si incalzire centrala inca din 1883, fiind prima resedinta regala complet electrificata din intreaga Europa. In interiorul celor 160 de camere sunt adapostite o valoroasa colectie de aproape 2000 de tablouri, o colectie de 4 000 de piese europene si orientale, mobilier, statuete, ceramica, obiecte din aur, argint sau portelan de Meissen si Sevres. In sala de teatru a castelului a avut loc in 1906 prima proiectie de film din Romania. In holul de intrare sunt expuse picturi pe lemn care infatiseaza cele 16 castele detinute de familia Hohenzollern din care descinde Majestatea sa Regele Carol.
peles40
Holul de Onoare din Castelul Peles

Holul de onoare, un loc care mi-a taiat respiratia de la prima mea vizita la Peles, este probabil cea mai frumoasa parte a castelului. Acesta a fost construit in 1911, pe locul unei foste curti interioare si este realizata in stilul Renasterii germane. Scara in spirala, sculptata in lemn este opera sculptorului roman Gheorghe Stanescu iar Madona din Nüremberg, din lemn de nuc, este o copie dupa o lucrare din secolul al XVI-lea atribuita lui Peter Vischer. Peretii salii sunt lambrisati in lemn de nuc intarsiat cu esente nobile si exotice pana la nivelul balcoanelor primul etaj . La bogatia sculpturala a lambriurilor se adauga statuete din alabastru reprezentand subiecte mitologice, biblice si istorice. Toata decoratia in lemn a incaperii cat si o parte din mobilier au fost executate in atelierele vienezului Bernhard Ludwig, principalul artist decorator al Pelesului. La nivelul superior, intre arcadele balcoanelor primului etaj, sunt expuse tapiserii franceze de Aubusson din secolul al XVIII-lea, realizate dupa cartoanele lui Francois Boucher. Plafonul din sticla, impodobit cu vitralii reprezentand scene alegorice si motive heraldice, este mobil, putand fi actionat cu un motor electric sau manual. Plafonul mobil din sticla era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara.

Camera de aur din Pelisor are valoare de unicat, ornamentatia fiind conceputa de regina Maria, in stil personal. Stucul aurit, modelat in ramuri de ciulin, plafonul in bolta, cu forma unei imense cruci celtice suprapusa peste discul solar, mobilierul aurit, decorat cu animale fantastice din mitologia celto-scandinava, vitraliile policrome ce difuzeaza lumina, fac din aceasta camera un reper in lume. Din punctul meu de vedere aceasta camera poate oricand rivaliza cu celebra camera de chihlimbar sau cu sala de cristal.
peles12
Holul de Onoare din Castelul Peles
Castelul Peles a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc. Apartamentul imperial se impune prin fast si solemnitate. La 1906 este ridicat si turnul central al castelului, unde un an mai tarziu a fost montat ceasul cu trei cadrane, creatie a fabricii de ceasuri de turn a Curtii regale din Bavaria, Johann Mannhardt. Turnul are inaltimea de 66 de metri, fiind cel mai inalt punct al castelului. Decoratorul August Bembe a preferat barocul austriac, stilul Maria Theresa, caracterizat prin somptuozitate.
O nota in plus de pretiozitate este data de tapetul din piele de Cordoba, original, din secolul al XVI-lea. Implicarea reginei Elisabeta in proiectul de amenajare a fost una majora. Ea ii scria mamei sale ca Pelesul “este de o frumuseţe izbitoare, doar lemn, foarte bogat sculptat; puzderie de covoare inchise la culoare, peste tot culori care se armonizeaza perfect. Casa este mai mult decat foarte confortabila si facuta sa adaposteasca o multime de musafiri veseli”.
La mansarda, se afla atelierul lui Carmen Sylva, o incapere mare, primitoare, loc de intalnire pentru tinerii artisti la inceput de drum.
peles32
Camera de Aur de la Castelul Pelisor
peles28
Camera de Aur de la Castelul Pelisor
peles5
Castelul Peles – Salonul Imperial
peles6
Castelul Peles – Salonul Imperial
peles8
Castelul Peles – Salonul Imperial

 

peles1
Sala Maura din Castelul Peles (Sinaia, Romania)
peles44
Sala Maura din Castelul Peles (Sinaia, Romania)
peles41
Sala de Muzica din Castelul Peles
peles30
Sala de Muzica din Castelul Peles
peles45
Sala de Muzica din Castelul Peles
peles21
Sala Veche de Muzica din Castelul Peles
peles31
Sala Veche de Muzica din Castelul Peles
peles42
Biroul Regelui- Castel Peles
peles26
Sala de Mese pentru Oaspeti – Castelul Peles
peles55
Apartamentul Imperial- Castel Peles
peles56
Castelul Peles Sala Consiliului de Coroana

peles23 Sursa: arhiva personala,

robertreghina.blogspot.com

commons.wikimedia.org

romaniaoriginal.info

peles24
Sufrageria, in stilul neorenasterii germane, este opera lui August Bembe din Mainz.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.