DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Intalnire cu Brancusi la atelierul din Paris

1b4b

Atelierul Brancusi din Paris este, de fapt, o “cochilie”.
Cladirea este moderna si simpla si este aproape invizibila la marginea pietei Georges Pompidou, atat de animata, nu atrage deloc atentia si nici multi vizitatori. In timp ce o multime de oameni se inghesuie sa mearga la Muzeul National de Arta Moderna, doar o mana de curiosi vin sa vada aceasta anexa insolita din Beaubourg. Aceasta cladire modesta, aproape dispare in umbra edificiului gigantic al lui Piano si Rogers (Centrul Pompidou), dar merita vizitata, mai ales ca intrarea este libera.
Cladirea este de fapt o cochilie, care iti permite sa te invarti in jurul celor patru camere reconstituite ale atelierului, vazand continutul acestora prin ferestrele mari, care au inlocuit peretii exteriori, vizitatorul avand astfel o imagine de ansamblu a atelierului, fiind foarte aproape de anumite lucrari si la doar cativa metri mai departe de altele. Aceste 4 camere, luminate de o fereastra mare ca in studioul oricarui mare artist, sunt invadate de lucrari de Brancusi, inclusiv cele mai spectaculoase. Exista o multime de Le grand coq(Cocosul mare), in care pasarea este redusa la o serie de trepte, simbolizand creasta, si mai multe Oiseau dans l’espace(Pasare in spatiu), pasarea reducandu-se la o forma geometrica evocand o aripa de avion, un pic cam terna in versiunile in ipsos, dar superba in versiunea sa in bronz aurit.

Le baiser (Sarutul) (1923-25) uneste intr-un singur bloc de calcar capetele celor doi îndragostiti, care sunt unul, buze si capete, statuia este simpla si frumoasa, simbol miscator al uniunii perfecte a două fiinte.
Soclurile sunt ele insele opere de arta, lemn sculptat,  ilustrand gandirea artistului care considera soclul ca parte integranta a operei sale. Atelierul Brancusi merita sa fie vizitat, macar si dupa ce citesti aceste pasaje din recenzia unui critic contemporan francez de arta, care reuseste sa inghesuie in paginile unui pliant esenta operei lui Brancusi.

5b6b7b2b3b8b

 Lucrarile prezentate sunt in majoritate mulaje, versiuni mai putin flatante ca cele de bronz aurit, dar ele reprezinta un esantion foarte semnificativ din productia artistului si ne ofera o buna imagine de ansamblu a operei sale de la inceputul figurativ pana la abstractizare, trecand prin capodoperele sale din curbe stilizate.

Pentru vizitarea Atelierului Brancusi din Paris: – zilnic, in afara de marti: 14:00 – 18:00
Un traseu frumos este sa veniti cu vaporasul pe Sena, coborand in statia Hotel de Ville, apoi va indreptati spre Parvis de Beaubourg sau Piata Georges Pompidou, sau- Metro Rambuteau (linia 11) sau Les Halles (liniile 4,14, RER A, B, D), sau Hôtel de Ville (linia 1)
– autobus: 21,29,38,47,58,69,70,72,74,75,76,81,85,96

sursa text : pliantul de prezentare Atelier Brancusi Paris

sursa fotografii: arhiva personala.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.